Izrael célba vette a Hamász-vezető utódját

Bejrút
Füst száll fel Bejrútban egy izraeli légicsapást követően
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az izraeli média szerint Hachem Safieddine, a Hezbollah feltételezett következő vezetője volt a Dahiyeh, Bejrút déli elővárosa elleni izraeli légicsapások célpontja csütörtök éjjel. A Hezbollah nem kommentálta az állításokat.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint Safieddine, a Hezbollah végrehajtó tanácsának vezetője a legesélyesebb jelölt a Hezbollah néhai főtitkárának, Haszan Naszrallahnak a helyére, akit a múlt héten izraeli támadások öltek meg Dahiyehben. A péntek hajnali csapások a Naszrallah halálát okozó robbanásokhoz hasonló méretűek voltak Bejrútba, találat érte a nemzetközi repülőtér közvetlen környezetét is. A Hezbollahhoz közel álló forrás azt mondta az AFP-nek, hogy 11 egymást követő robbanás történt Bejrút déli elővárosaiban. A légicsapás előtt Izrael evakuálásra szólította fel a civileket.

Csütörtökön korábban több légicsapást is történt a libanoni fővárosban, amelyek közül az egyik a Hezbollah médiaosztályának irodáját érte Dahiyehben, Bejrút déli elővárosában. A médiairoda egyik tisztviselője azt mondta, hogy a robbanás ellenére biztonságban vannak. Izrael azt mondta, hogy célba vette a Hezbollah titkosszolgálatát.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint 37 ember meghalt és 151-en megsebesültek az országot ért csütörtöki izraeli csapásokban. Az izraeli támadások tavalyi kezdete óta csaknem 2000 ember halt meg, köztük 127 gyerek, és 9384-en megsérültek – közölte az ország egészségügyi minisztériuma. 

Prédikál az ajatollah

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah vezeti a pénteki imát és nyilvános prédikációt tart, amely rávilágíthat az iszlám köztársaság terveire az ellenséges Izrael elleni hatalmas rakétatámadás után. Hamenei legutóbb 2020 januárjában vezetett pénteki imát, miután Irán rakétákat lőtt ki egy iraki amerikai hadsereg támaszpontjára, válaszul a Forradalmi Gárda parancsnoka, Kasem Szulejmáni halálát okozó csapásra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!