Vágólapra másolva!
Minimális cél vagy nem, két meccs után úgy érzi Mocsai Lajos, a nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, hogy tanítványai Németország és Szlovénia mögött a csoport harmadik helyét csíphetik meg. Hogy ez figyelemelterelés vagy igazságroham, nem tudni, mindenesetre a csapat védelmében érdemes megjegyezni: három forduló alatt még minden megtörténhet a csoportgyőzelemtől kezdve egészen a kieséig. Utóbbi elkerülésért csütörtök este a szlovénok ellen kell javítani a mérlegen.

Pincési László helyszíni tudósítása Csáktornyáról

Nem lehetett madarat fogatni Mocsai Lajossal, a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitányával szerda este kilenc órakor a csáktornyai sportcsarnok sajtótájékoztatóra kijelölt folyosóján. A csapat ugyanis 30-27-es vereséget szenvedett Németország legjobbjaitól, s saját magát hozta nehéz helyzetbe. A hátralévő három ellenféllel szemben ugyanis nem lenne szabad hibázni ahhoz, hogy jó pozícióban vághasson neki a gárda a középdöntőnek.

Első komoly feladatot mindjárt Szlovénia jelentheti, amely a csoport talán két leggyengébb ellenfelén már túljutott, ám presztízsén sokat rontott a Kína elleni fölényes sikert követő szerencsétlenkedés Elefántcsontpart amazonjai ellen.

A sajtótájékoztatón a német újságírók mindössze egy kérdést intéztek Mocsai kapitányhoz, nevezetesen arra kérték, két forduló után adjon helyzetjelentést a továbbjutást illetően. A magyar szakvezető kijelentette, Németország és a Szlovénia abszolút favorit, a harmadik helyre pedig a magyar, kínai, dán trió pályázhat.

"Sajnos nem tudtunk nyerni, ez a német válogatott az utóbbi évek legjobb, legegységesebb társasága. Készültünk arra, hogy Jurack révén egy kivételes lövőerővel rendelkező klasszisuk van, ám megint előjött a testsúly-kilogramm különbség, ellenfelünknél egy fejjel magasabb játékosok játszottak. Az első félidőben hatos zónával, majd 5-1-es zavaróval próbálkoztunk, s egész jól is ment. Sajnos Radulovicson és Kulcsáron kívül nem tudok mást kiemelni, igaz, Pálingerre sem lehetett panaszunk" - mondta Mocsai Lajos.

A kapitányt szembesítették a Farkas-kérdéssel, azaz, hogy Farkas Ágnes miért kapott 37 percnyi játéklehetőséget, mikor sok hibával játszva egyetlen gólt sem szerzett. "Volt egy játékformánk, ami 40 percen keresztül működött, addig vezettünk is. Sok variációs lehetőségünk nem volt, próbáltuk kitolni minél jobban azt a szakaszt, amelyben még nálunk az előny. Ági öt napja alig tud edzeni, középfül- és torokgyulladása a vártnál nehezebben gyógyul, hiába az antibiotikumos kezelés, ez erőnlétileg legyengítette. Próbálkoztam Szrnkával is, aki részfeladatok megoldására kiválóan alkalmas, most nem sikerült jól pályára lépése, s mivel Farkast már nem tudtam visszahozni, átálltunk a mozgékonyabb emberekkel való kézilabdára, így Görbicz mellett Ferling és Siti is pályára kerülhetett" - elemezte a szakvezető az utolsó percek történéseit.

Arra a kérdésre, vajon képes lesz-e a csapat összeszedni magát, Mocsai elmondta, kipihentebb nem lesz a társaság, de ugyanúgy a győzelem reményével lép pályára Szlovénia ellen is. Amennyiben kikap az együttes, matematikailag sincs még veszve semmi, de ebben az esetben szombaton Kína, vasárnap pedig Dánia ellen is győztesen kellene elhagyni a pályát.

Nincs más hátra: előre! A csütörtöki ellenfél az a Szlovénia lesz, amely a BL-győztes ljubljanai Krim ETA Malizia együtteséből hét játékost is foglalkoztat, emellett a honosított Matuszewska és a Dániában profiskodó Freser lehet kulcsfigura. A két együttes eddig hat alkalommal mérkőzött meg egymással, s tétmeccsen háromból háromszor a magyarok nyertek, a barátságos találkozókból viszont kettőt elveszítettek. Utoljára a tavalyi Eb-csoportmeccseken Aarhusban adódott alkalom az erőfelmérésre, akkor Farkasék 31-28-ra győztek.

Mindent egy helyen az Eb-ről