Vágólapra másolva!
A tengerentúli profiligában játszó legnagyobb sztárjai nélkül is az Egyesült Államok és a címvédő Spanyolország válogatottja számít a szombaton elrajtoló törökországi férfikosárlabda-világbajnokság első számú esélyesének. Az első mérkőzéseket eltiltás miatt kihagyja a szerb és a görög csapat két-két, korábban egymással bunyózó klasszisa.

Nem hagyta szó nélkül a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) a botrányos körülmények között félbeszakadt görög és szerb férfikosárlabda-válogatott mérkőzésén történteket. Az összecsapáson Nenad Krstic 2:40 perccel a vége előtt - amikor a hazaiak 74-73-ra vezettek - fojtogatni kezdte Antonisz Fociszt, majd a kitört tömegverekedés során egy székkel úgy eltalálta Jannisz Burussziszt, hogy azt vérző fejjel támogatták be az öltözőbe.

A FIBA fegyelmi bizottsága megtárgyalta a történteket, s kemény ítéletekkel sújtotta a bűnösöket. Szerb részről Krstic hárommérkőzéses eltiltást kapott (plusz 45 ezer svájci frank megfizetésére kötelezték), de Milos Teodosicra sem számíthat első két, Angola és Németország elleni mérkőzésen Dusan Ivkovic szövetségi kapitány.

A görögöktől Antonisz Fotszisz és Szofoklisz Szkorcianitisz sem léphet pályára a vb első két mérkőzésén Kína, illetve Puerto Rico ellen, a két szövetség pedig egyaránt 20-20 ezer svájci frankot fizethet.


Krstic székes támadása 1:15-nél

A világbajnokság fő esélyesének az Egyesült Államok, illetve Spanyolország csapata számít, annak ellenére, hogy előbbi kénytelen nélkülözni az NBA-ben szereplő legjobb játékosait.

A 2006-os japán vb-n diadalmaskodó spanyoloknál az NBA-bajnok Los Angeles Lakerst erősítő Pau Gasol nem vállalta a szereplést, míg az amerikaiak keretében csak Mike Krzyzewski szövetségi kapitány maradt a pekingi olimpiát megnyerő elitalakulatból. S ha már NBA-sztárok: ezúttal német Dirk Nowitzkit sem láthatja majd a közönség, és ugyancsak a pihenést választotta nyári programként a francia Tony Parker (San Antonio Spurs) és Joakim Noah (Chicago Bulls), az argentin Manu Ginobili (San Antonio) és az orosz Andrej Kirilenko (Utah Jazz).

A spanyolok 2006 óta minden világversenyen dobogóra állhattak: a vb-címet hazai pályán Eb-ezüst követte 2007-ben, másodikok lettek a 2008-as ötkarikás játékokon, majd megnyerték a 2009-es Eb-t. Gasol mellett ráadásul az utolsó pillanatban José Manuel Calderon (Toronto Raptors) is kidőlt egy súlyos lábsérüléssel.

Az utoljára 1994-ben világbajnok - legutóbb bronzérmes - Team USA-nál a szupersztárok távollétében az előző NBA-idény mesterlövészére, Kevin Durantra, a címvédő Los Angeles Lakerst erősítő Lamar Odomra és az ötszörös All Star-válogatott, 2004-ben NBA-bajnok Chauncey Billupsra hárul majd a vezető szerep.

Ugyancsak esélyes a dobogóra a legutóbb vb-második Görögország és a tavaly Eb-ezüstérmes Szerbia, bár múlt csütörtökön a két csapat felkészülési mérkőzésén tömegverekedés tört ki a pályán, és a nemzetközi szövetség (FIBA) a hírek szerint szigorú büntetésre készül...

Ami a házigazda törököket illeti, a közvélemény a sérült Mehmet Okür (Utah Jazz) nélkül is legalább az elődöntőbe várja a kedvenceket, az argentinok mellett a FIBA-rangsor első helye szólhat, de a Goran Dragic (Phoenix Suns), Beno Udrih (Sacramento Kings) és Jaka Lakovic (FC Barcelona) vezette szlovénok is okozhatnak meglepetést.

A jövő csütörtökig tartó csoportkör során négy hatosban küzd majd a 24 gárda, melyek közül az első négy-négy jut a nyolcaddöntőbe. A szeptember 12-én megkoronázandó világbajnok automatikusan kvalifikálja magát a londoni olimpiára.

Az elmúlt 15 világbajnokság helyszíne és dobogósai

aranyezüstbronz
2006, JapánSpanyolországGörögországUSA
2002, IndianapolisJugoszláviaArgentínaNémetország
1998, AthénJugoszláviaOroszországUSA
1994, KanadaUSAOroszországHorvátország
1990, ArgentínaJugoszláviaSzovjetunióUSA
1986, SpanyolországUSASzovjetunióJugoszlávia
1982, KolumbiaSzovjetunióUSAJugoszlávia
1978, ManilaJugoszláviaSzovjetunióBrazília
1974, Puerto RicoBrazíliaKanadaKuba
1970, LjubljanaBrazíliaCsehszlovákiaOlaszország
1967, MontevideoArgentínaLengyelországBrazília
1963, Rio de JaneiroBrazíliaFranciaországOlaszország
1959, Santiago de ChileBrazíliaChilePuerto Rico
1954, Rio de JaneiroBrazíliaKanadaFranciaország
1950, Buenos AiresArgentínaBrazíliaChile


A vb-történelem rekordjai:
A legtöbb dobott pont egy mérkőzésen: 62 - Jae Hur (dél-koreai), 1990-ben Egyiptom ellen
A legtöbb pont: 916 - Oscar Schmidt (brazil), 35 mérkőzésen
A legtöbb pont egy vb-n: 337 - Nikosz Gallisz (görög), 1986-ban
A legtöbb mérkőzés: 41 - Maciel Ubiratan (brazil), 5 vb-n, 1963-1978
A legtöbb pont egy mérkőzésen: 251 - Brazília-Kína 154-97, 1978-ban
A legkevesebb pont egy mérkőzésen: 57 - Brazília-Egyiptom 38-19, 1950-ben
A legnagyobb különbségű győzelem: 92 - Szovjetunió - Közép-afrikai Köztársaság 140-48, 1974-ben
A legmagasabb játékos: Jao Ming (kínai), 229 cm
A legalacsonyabb játékos: Tyrone Bounges (amerikai), 159 cm, 1986-ban
A legidősebb játékos: José Piculin Ortiz (Puerto Ricó-i), 38 éves, 2002-ben
A legfiatalabb játékos: Bartolomeo Diaz (angolai) 1986-ban és Tiago Splitter (brazil) 2002-ben 17-17 éves
A legtöbb vb-részvétel: Brazília és Egyesült Államok 11-11

Mindent egy helyen az Eb-ről