Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, fellélegezhet a röplabdás társadalom: a sportág 2013-ra a kiemeltek közé kerül Magyarországon, és állami támogatása megsokszorozódik. Orbán Viktor miniszterelnök egy parlamenti egyeztetésen tizennégy sportági szakszövetség vezetőit fogadta, köztük Tóth Tamást, a Magyar Röplabda Szövetség elnökét. A találkozót követően bejelentették, hogy jövőre várhatóan 10-15 milliárd forintos közvetlen állami támogatásban részesülnek a tizennégyek.

"Méltó helyére került a röplabda a magyar sportéletben" - összegezte a találkozót Tóth Tamás, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke. "Már önmagában az, hogy meghívást kaptunk a tizennégy megjelent sportág közé, deklarálta, hogy mind a Magyar Olimpiai Bizottság, mind pedig a sportot valóban kiemelten kezelő kormányzat szemében a röplabda a hosszútávon is támogatandó sportágak közé tartozik."

Tóth elmondta, a kormányfő kijelentette, hogy a meghívott sportágakat stratégiailag kiemelten szeretné támogatni a következő években.

"A miniszterelnök azt kérte, hogy az egyes sportágak december 31-ig mutassák be a MOB-nak a jelenlegi veszteségeiket és hiányaikat, és ezeket lyukakat a kormány betömi, hogy január elsejétől indenki tiszta lappal indulhasson. Emellett arról is beszélt, hogy az új támogatások nem a társasági adó révén kerülnek a kiválasztottakhoz, mint a látványsportok esetében, hanem mi a forrásokhoz külön költségvetési tételként a MOB-on keresztül jutunk majd hozzá. Mindennek a végrejhatására a minszterelnök ott helyben felkérte Simicskó István sportért felelős államtitkárt, hogy november végéig készítse elő ennek költségvetését. Összeg is elhangzott, előbb Borkai Zsolt MOB-elnök, de később Orbán Viktor szájából is: mindketten tíz-tizenöt milliárd forintos keretről beszéltek."

Tóth szerint a szövetség a leadott szakmai program alapján az eddig hétmillió forintos MOB-os támogatással szemben egy több százmillió forintos finanszírozási igényt fogalmazott meg

"A miniszterelnök beszélt arról, hogy a röplabda egyik előnye, hogy nincs különösebb infrastrukturális igénye, vagyis, hogy röplabdázni a TAO-sportágak csarnokaiban is minden további nélkül lehet. Így lehet egyébként a röplabda a mindennapos testnevelés egyik zászlóshajója is" - tette hozzá.

Nemrégiben elkészült a röplabda sportágfejlesztési koncepciója, úgyhogy az elnök szerint megvannak a megvalósítandó feladatok a következő évekre.
"Eltökélt szándékunk a jövő év első napjáig szövetségi kapitányt választani a férfi és női válogatott mellé, akik a következő négy évre pontosan ismerik munkájukhoz a feltételrendszert és az erőforrásokat. Azt szeretnénk, hogy a válogatottak a korábbiakkal ellentétben elegendő időt és megfelelő szintű szakmai felkészülést kapjanak a nagy megmérettetések előtt. Mindkét válogatottat benevezzük a Euroligára és a soron következő világbajnoki selejtezőkre, a strandröplabdát pedig egyébként is elindítjuk önállóan működő egységként."