Kikapott, de így is a középdöntőbe jutott a magyar válogatott a női kézi-Eb-n

EHF EURO 2020, Group C Netherland and Hungary HANDBALL
Lois Abbingh of the Netherlands during the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between Netherland and Hungary at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 8, 2020.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő Hollandia ellen a félidőben még két góllal vezetett a magyar válogatott a dániai női kézilabda Európa-bajnokságon, azonban végül 28-24-re kikapott a meccsen. Magyarország ezzel a középdöntőbe jutott, igaz pont nélkül került a következő körbe. Norvégia, Németország és Románia lesznek a magyarok ellenfelei a második csoportban, ahol a középdöntők küzdelmeit december 10. és 15. között játsszák a csapatok.

A mérkőzést a magyar válogatott kezdte, és az első támadása végén egy Tóvizi találattal megszerezte a vezetést. Ezután gyors gólváltás következett, így a negyedik perc elejére már négy találatot is láthattunk 2-2-s állás mellett.

A következő percekben mindkét oldalon szokatlan technikai hibák voltak, labdakiejtések, rossz passzok. Ennek a periódusnak a magyar csapat vetett véget, amikor az ötödik perc végén 3-2-re módosította az eredményt.

A meccsen először a magyar válogatott került emberhátrányba a hetedik perc elején, amikor a bírok, a francia Bonaventura-ikrek két percre leküldték Kovacsicsot a pályáról.

Ezután a kapusunkat lehozva, hat emberrel támadtunk, de sajnos az egyik passzba hiba csúszott, amire lecsaptak a világbajnok hollandok és üres kapura belőtték a negyedik, egyenlítő góljukat.

Ezt követően felváltva estek a gólok, a támadójátékok mindkét oldalon rendben voltak, ugyanakkor a védelmek a félidő első tíz percében nem sokat tudtak hozzátenni az összteljesítményhez.

A mérkőzésen először a 16. percben került a magyar csapat háromgólos előnybe, ekkor 10-7-re vezetett a válogatott. Ez volt az a pillanat, amikor a világbajnoki címvédő edzője időt kért, hogy megpróbálja rendezni a sorokat.

Mint később kiderült, ez nem sikerült maradéktalanul, a 18. percben megkapták a hollandok az első kétperces kiállításukat, míg a magyarok hétméterest is lőhettek. Sajnos Klujber próbálkozását a holland kapus védte, így az Európa-bajnokság során először hibázott hétméterest a magyar válogatott.

A kiállítás alatt a magyar csapat nem tudta növelni a háromgólos előnyét, ugyanakkor a hollandok sem tudtak feljebb zárkózni, mert rengeteg hibával, eladott labdával játszottak. Közben a 23. percben ismét emberelőnybe került a magyar csapat, de sajnos ebből kihozták a legtöbbet a hollandok, mert rögtön az első támadásuk végén hétméterest lőhettek, de ezt Bíro Blanka gyönyörűen védte ki.

A fantasztikus hárítás után a Danyi Gábor – Elek Gábor szövetségi kapitány páros időt kért, hogy a támadásépítéseket rendbe rakják taktikailag. A megbeszélés jól sikerült, az emberelőny végén 13-9-re módosult az állás a magyaroknak a 25. percre.

A félidő végére a hollandok 15-13-ra kapaszkodtak fel, így kétgólos előnyben mehetett el a magyar csapat a szünetre.

A második 30 percben gyors gólváltások után a holland válogatott hamar felzárkózott 17-16-ra. Aztán Kovacsics előbb hetesből, majd akcióból lett eredményes, így a 39. percre visszaállt a kétgólos különbség a felek között.

A világbajnok együttes azonban összeszedte magát, a 41. percben pedig már úgy lőhetett hétméterest, hogy azzal ki is egyenlített 19-19-re. A holland csapatot ebben a periódusban gyakorlatilag Dulfer egyedül vitte a hátán, az utolsó negyedóra előttre már hat lőtt gólnál járt a meccsen, és neki is köszönhetően 7-6 után a 44. percben ismét a világbajnok vezetett, 21-20-ra.

A 47. percben hosszú idő után ismét eredményes volt a magyar csapat, Tóvizi gólja kellett a 21-21-es eredményhez. A hollandok azonban a következő támadás során ismét betaláltak, így megint náluk volt az előny a 48. percben. Ezután felváltva estek a gólok, de az egygólos holland vezetés továbbra is megmaradt.

Sajnos a holland csapat a mérkőzés végére sikeresen feltüzelte magát, így az utolsó öt percre kétgólos előnnyel fordulhatott rá. A magyar csapatnál a góllövés a második félidőben nem ment olyan jól, mint az elsőben, így 25 perc alatt csak nyolcszor találtak be az ellenfél kapujába.

Ráadásul a szerencsével is hadilábon állt a válogatott, az 58. percben háromgólos hátrányban a magyar támadás végén kétszer is a kapufán csattant a ladba.

Végül Hollandia 28-24-re nyerte a C csoport utolsó csoportmérkőzését, ezzel Horvátország mellett Hollandia és Magyarország jutott a középdöntőbe. Igaz, a magyar válogatott ezzel pont nélkül került a következő körbe, ahol december 12-én Romániával, 14-én Németországgal és 15-én Norvégiával csap össze a második csoportban.

Danyi Gábor így nyilatkozott a Sport TV-nek a mérkőzést követően:

„Az első félidő után a holland csapatnak volt arra oka, hogy erőlködjön, hit nélkül játsszon, erre mi tettünk így.

A védekezésből a váltásokat elvétettük, könnyű gólokat engedtünk a hollandoknak. Csalódottak vagyunk, mert ezt a mérkőzést meg kellett volna nyernünk."

A szövetségi kapitány a folytatás kapcsán azt mondta: „Javulnunk kell a továbbiakban, amikor nyomás alatt kell játszanunk, abban voltunk ma gyengék.

Azért kár lenne pálcát törni a csapat felett, ezt is a helyén kell kezelnünk, hiszen tudjuk folytatni az Európa-bajnokságot.

Nekünk ez mind-mind tapasztalatszerzés, lássuk, hogy ki és hogyan tud dönteni különböző helyzetekben, amellett, hogy szeretnénk jól szerepelni."

Mindent egy helyen az Eb-ről