Vágólapra másolva!
A magyar férfi 3x3-as kosárlabda-válogatott óriásit fordítva 19-16-ra legyőzte Szlovéniát a debreceni olimpiai kvalifikációs torna elődöntőjében, így bejutott a fináléba, ahol Belgium ellen a tokiói kvóta lesz a tét.

Csirke Ferenc csapata Romániát és Mongóliát megelőzve – hasonlóan a nőkhöz – csoportgyőztesként egyből az elődöntőbe jutottak, ahol a románokat a negyeddöntőben 21-12-re legyőző szlovén együttes várt rájuk.

Az Ivosev Tamás, Demeter Attila, Keller Iván, Kerpel-Fronius Balázs összeállítású magyar válogatott a kiváló, négy darab top 30-as játékost felvonultató szlovénektől (köztük a 40 éves Gasper Ovnikkal) sem ijedt meg. A magyar csapatból Ivosev Tamás a 9. a világranglistán, míg a többiek kellően vagányak egy ilyen nagy feladathoz.

Kihagyott magyar ziccerre kosárral válaszoltak a szlovének a palánk alól, majd Ovnik egy duplát is beszórt, amit aztán egy újabb követett, így alig egy perc elteltével 0-5 volt az állás. Demeter aztán büntetőből szépített. Idegesen játszott a magyar csapat, közelről és távolról is dobást rontottak a mieink, így 3 perc 6 másodperc elteltével Keller palánk alól dobott kosarával is csak 7-3-ra sikerült felzárkózni.

Ekkor azonban Ivosav ziccerével és Demeter duplájával 7-6-ra feljöttünk,

és a következő szlovén kosárra is tudtunk válaszolni – egyértelműen feljavult a mieink játéka.

A magyar csapat óriási szívvel játszott az elődöntőben Forrás: Camera Kft.

Olyannyira, hogy Kerpel-Fronius duplájával már mi vezettünk 9-8-ra a tízperces játékidő felénél! Egy újabb perc elteltével 11-10-re vezettek a jobban (vagy csak szerencsésebben?) lepattanózó szlovének, de most már nem hagytuk őket újból meglépni,

sőt Kerpel-Fronius dudaszóra dobott duplájával megint nálunk volt az előny, 14-13-ra vezettünk.

A szlovéneknek pedig meglett a hetedik személyi hibájuk, ami azt jelentette, hogy ettől fogva minden faultért kettőt dobhattunk. Ivosev be is vágta mind a kettőt, 16-13 ide. A szlovének azonban két villámgyors labdával másodperceken belül kiegyenlítettek.

Az utolsó perc 16-16-ról kezdődött, 36 másodperccel a vége előtt azonban Ivosev révén megint mi szereztük meg a vezetést egy egy pontossal. Majd egy hossza videózást követően Ivosev szerzett újabb pontot, Demeter pedig egy büntetővel bebiztosította a döntőbe jutást!

Eredmény, elődöntő:
Magyarország–Szlovénia 19-16

A másik elődöntőben Belgium egy utolsó másodperces duplával győzte le 16-15-re Mongóliát, így velük kell játszanunk a tokiói kvótáért 20 órától.

Mindent egy helyen az Eb-ről