A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
Mind a négy magyar csapat befejezte a csoportkört a párizsi olimpiai játékokon. A nők és a férfiak között is a vízilabda- és a kézilabda-válogatott vesz/vett részt az olimpián, a cikkünkben összegezzük, eddig milyen sikerrel.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Az 1980-as olimpián fordult csak elő olyan, hogy Magyarország négynél több, klasszikus csapatsportágban képviselje magát nyári ötkarikás játékokon. Ezért aztán valóban nagyon lelkesen várta minden magyar rajongó, hogy elkezdődjenek a 2024-es olimpia kézilabda- és vízilabda-küzdelmei, hiszen mindkét sportágban, a nők és férfiak között is ott volt/van a magyar válogatott. A csoportkörnek vége, lássuk, mit ért el eddig ez a négy csapatunk!

magyar válogatott, kézilabda, olimpia, Párizs, 2024
Női kézilabdában a magyar válogatott már az utolsó meccse előtt bebiztosította a helyét az olimpia negyeddöntőjében
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Magyar női kézilabda-válogatott

Elsőként Golovin Vlagyimir együttese kezdte meg a szereplését a teljes magyar olimpiai csapatból, még a nyitóünnepséget megelőző napon. A hatfős csoport küzdelmeit a házigazda, világbajnoki és olimpiai címvédő Franciaország ellen nyitotta, egy 31-28-as vereséggel. Az olimpia első vasárnapján a spanyolokat kiütő Brazília következett, amely csapatot Simon Petra utolsó pillanatban lőtt góljával 25-24-re sikerült legyőzni. Ez nagy lépést jelentett a továbbjutás felé, ahogyan a két nappal később, Angola ellen elért 31-31-es döntetlen is. 

Csütörtökön aztán be is bizonyosodott a nyolc közé jutás, miután Spanyolországot 27-24-re verték Klujber Katrinék. 

Szombaton a csoport második helye volt a tét Hollandia ellen, ezt végül a 30-26-os sikerével a 2019-es világbajnok szerezte meg, de a magyar női kézilabda-válogatott így is csoportharmadikként továbbjutott. A negyeddöntős mérkőzésre, Svédország ellen, kedden 17:30-tól kerül sor, Lille-ben. Az ottani továbbjutás esetén, a csütörtöki elődöntőben a francia-német párharc továbbjutója következne.

Simon Petrának is kulcsszerepe volt a nyolc közé kerülésben
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magyar férfi kézilabda-válogatott

Eredetileg is sorsdöntőnek tűnt Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttesének első csoportmeccse Párizsban. Mint kiderült, az Egyiptom ellen elszenvedett 35-32-es vereség valóban a továbbjutásba került. Ugyan a folytatásban Argentínát 35-25-re kiütötte a magyar férfi kézilabda-válogatott, következett a három legnehezebbnek ígérkező ellenfél. Norvégia ellen közel állt a csodához a csapat, de 

ami a nőknél Simon Petra révén Magyarország javára, az a férfiaknál a norvégok javára döntött: az utolsó másodpercben veszítette el a meccset a magyar válogatott. 

Innentől szinte lehetetlenné vált a helyzet, igaz, a Dánia elleni (végül 28-25-re elveszített) meccs lényegében tét nélküli volt, mert onnantól csak akkor juthatott tovább a csapat, ha vasárnap legyőzi az addig botladozó franciákat. Sokáig volt rá reális esély, de végül a házigazda 24-20-ra győzött, így Magyarország a 10. helyen zárva búcsúzott az olimpiától.

Mikler Roland
Mikler Rolandéknak nem sikerült a bravúr, a kapus a franciák elleni meccsen búcsúzott el a válogatottságtól
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magyar női vízilabda-válogatott

Cseh Sándor és Mihók Attila együttesének kötelező volt a továbbjutás a csoportjából, hiszen Kanada és Kína ellen mindenki győzelmet várt a csapattól. Ez magabiztosan meg is lett, előbbit 12-7-re, utóbbit 17-10-re győzte le a magyar női vízilabda-válogatott. Ám a két nehezebb meccsből nem sikerült jól kijönni, a nyitányon Hollandia ellen 10-8-ra kapott ki a csapat, majd vasárnap, a csoport második helyéért zajló csatát Ausztrália ellen, ötméteresek után 14-12-re veszítették el Keszthelyi Ritáék. A harmadik hely így is meglett a csoportban, ám ezáltal a másik ötös másodikja következik, ez pedig nem más, mint a világbajnoki és olimpiai címvédő Egyesült Államok. Az amerikaiak elleni, kőkeménynek ígérkező olimpiai negyeddöntőre kedden este 20:35-től kerül sor.

magyar női vízilabda-válogatott
A magyar női vízilabda-válogatott kedden az Egyesült Államok ellen csap össze a negyeddöntőben
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Magyar férfi vízilabda-válogatott

Varga Zsolt tavaly világbajnoki címet szerző együttese a nyitányon visszavágott az idei vb-negyeddöntőben elszenvedett vereségért a házigazda franciáknak (13-12), ezt azonban az Európa-bajnok spanyolok elleni 10-7-es vereség követte. Japán legyőzése nem jelentett gondot (17-10), az ausztrálok elleni szoros meccsből viszont az ellenfél jött ki jobban. Az ekkor már biztos negyeddöntős magyar férfi vízilabda-válogatottnak a szerbek elleni, hétfői rangadón így a csoport harmadik helye volt a tét, ezt pedig nagyszerű játékkal, önbizalomnövelő győzelemmel (17-13) sikerült is megszerezniük Zalánki Gergőéknek.

Cikkünk megjelenésekor még bizonytalan, hogy ki végez a másik hatos második pozíciójában, erre négy válogatottnak (a világbajnok Horvátországnak, a vb-döntős Olaszországnak, az olimpiai ezüstérmes Görögországnak és a világkupa-bronzérmes Egyesült Államoknak) is van még esélye. Ahogyan az is bizonytalan, hogy szerdán mikor kerül sor a negyeddöntőre: 14 órakor, 15:35-kor, 19:00-kor vagy 20:35-kor. Ezek a dolgok hétfőn estére derülnek ki.

magyar férfi vízilabda-válogatott
Csoportja harmadik helyén zárt a magyar férfi vízilabda-válogatott
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar válogatottak olimpiai szereplése a csapatsportágak csoportkörében

A négy válogatott összesen 19 mérkőzést vívott meg az olimpiai csoportkörben. A mérleg? 8 győzelem, 2 döntetlen és 9 vereség. 3 továbbjutás és 1 kiesés.
A három továbbjutó magyar válogatott következő mérkőzése:

  • augusztus 6. (kedd), 17.30: MAGYARORSZÁG – Svédország, női kézilabda, negyeddöntő
  • augusztus 6. (kedd), 20.35: MAGYARORSZÁG – Egyesült Államok, női vízilabda, negyeddöntő
  • augusztus 7. (szerda), 14.00/15.35/19.00/20.35: MAGYARORSZÁG – Horvátország/Olaszország/Görögország/Egyesült Államok, férfi vízilabda, negyeddöntő

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!