A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott megérkezett a párizsi olimpiára. A szerbek elleni meccsen nyoma nem volt az előzőekben látott bizonytalanságoknak, együttesünk nagy önbizalommal játszva, fantasztikus gólokat lőve ütötte ki a régi nagy rivális szerb csapatot.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Oimpiai Játékokról, Párizsból.

Az olimpia második hetének első napján a vízilabdatorna mezőnye a La Défense uszodába költözött. Oda, ahol eddig a medenecés úszók versenyezek, s ahol a magyarok Kós Hubert és Milák Kristóf révén 2 arany és 1 ezüstérmet szereztek. Ez akár jó hatással is lehetett a magyar férfi vízilabda-válogatottra, amely eddig adós maradt a kiegyensúlyozottan jó teljesítménnyel.

Nagy csatát ígért a magyar-szerb meccs
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Varga Zsolt csapata a csoportkörben előbb a spanyoloktól, majd az ausztráloktól is kikapott. Az eredmények azonban úgy alakultak, hogy már a hétfői, Szerbia elleni meccs előtt a magyarok biztosan továbbjutottak, csak azt nem tudtuk, hányadik helyen. Ha nyerünk, mindenképpen harmadikok vagyunk, vereség esetén viszont a negyedik helyen megyünk tovább a csoportból. Csak emlékeztetőül: 2000-ben, Sydney-ben a magyar csapat úgy lett olimpai bajnok, hogy a csoportmeccseken kétszer kikapott - előbb a horvátoktól majd a jugoszláv csapattól.

Bármennyire nem számított tehát ez a magyar-szerb meccs a továbbjutás szempontjából, azért jó lett volna nyerni, mert a három vereség a csoportkörben nem festett volna jól.

Varga Dénes körül forr a víz
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Az első ráúszásnál a magyar csapat hozta el a labdát. Kezdetben a kapusoké volt a főszerep, mert szinte minden lövés bennük akadt el. Három perc után egy magyar emberelőnyt szép megúszást követően Fekete Gergő váltott gólra. Ezzel vezetett a magyar csapat 1-0-ra. Nem sokáig, mert a szerbek valami irtózatos góllal egyenlítettek Cuk révén. Ugyanő nem sokkal később ugyanolyan hatalmas gólt lőtt és már a szerbek vezettek 2-1-re. Vámos Márton balkézzel a végtelenségig lóbált, de csak kiegyenlített. Sajnos azonnal emberhátrányba kerültünk, amelyet  a szerbek jól használtak ki és Dusan Mandics góljával lett 3-2 az állás oda.

Sajnos lett ez még rosszabb is. Még az első negyed vége előtt egy szerb előnyt Nemanja Vico fejezett be egy gyönyörű góllal. Mivel több találat nem esett, így a szerbek az első játékrész után 4-2-re vezettek. 

Zalánki Gergő készül nagy lövésre
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Jól indult a második negyed, mert Fekete Gergő a szerb kapus kezei között lőtt gólt. A hatalmas csarnokban csak a góloknál volt zaj, a közönség amúgy csendben figyelte a játékot. Végre Zalánki Gergő is megvillant, távoli lövése után a labda a felső sarokban kötött ki. Ezzel a magyar csapat 70 másodperc alatt ledolgozta kétgólos hátrányát. Sőt, két elrontott szerb támadás után Nagy Ádám akciógóllal már a harmadik magyar gólt dobta ebben a negyedben, s ezzel Magyarország ismét vezetett 5-4-re. S ha egy üzlet beindul: egy lefordulást követően Manhercz Krisztián már 6-4-re módosította az állást. Várható volt, hogy 4-0 után ebben a negyedben a szerbek is lőnek egyet, Dusan Madicsnak sikerült is ez, majd Rasovicsnak az újabb, s oda lett a kétgólos előny. 6-6-nál minden újra kezdődött. Szerencsére még volt bennünk gól, nem is akármilyen. Középről, távolró Varga Dénes eresztett meg egy sistergős bombát. 

Varga Zsolt szövetségi kapitány elégedett lehetett az első félidőben látottakkal
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Védekezésben nem annyira jeleskedtek a csapatok, sok volt a gól, de amíg mi vezettünk, ez nem volt érdekes. Sajnos, Dusan Madics gondoskodott arról, hogy ez ne így legyen. de a középrő elengedett távoli magyar lövések ezen a kora délutánon megoldhatatlan feladat elé állította a szerbeket. Ráadásul Zalánki Gergő is megérkezett az olimpiára, az ő góljával lett 8-7 ide, majd a negyed utolsó momentuma valami varázslatos volt. Varga Dénes saját térfelünkön szerzett egy labdát, látta, hogy a szerb kapus kiúszik és az egész pályát átívelve hatalmas góllal zárta le a második negyedet. A nagyszünetben tehát 9-7 volt az állás ide.

Két magyar góllal indult a harmadik negyed és úgy tűnt, hogy a magyar csapat véglegesen megérezett az olimpiára. 11-7-es állásnál sokkal nyugodtabban lehetett játszani. A szerbek elkeseredetten küzdöttek, de vagy a magyar védelem, vagy Vogel Soma oldotta meg a dolgot. Az önbizalommal teli magyar csapat innentől fogva szinte örömpólót mutatott be, egymás után estek a szebbnél szebb magyar találatok.

Egy újabb magyar gól a szerbek kapujában
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Ez volt az a meccs, ahol tényleg minden összejött. Persze azt tudtuk, hogy nem ússzuk meg kapott gól nélkül, de Dusan Mandics csak szűkíteni tudott a nagy magyar előnyön. De ahogy ebben a negyedben a magyar csapat játszott, azzal bárkit le tudott volna győzni ezen a tornán. Csak hit és önbizalom kérdése volt az egész. Márpedig e tekintetben ezen a meccsen nem állt rosszul Magyarország. 

Ráadásul tényleg gyönyörű gólokat lőttünk, volt, amikor a levegőben félhúzással tettük be a szerbek kapujába a labdát. Fekete Gergő nagyon elemében volt, amihez nyúlt, az góllá változott. A harmadik negyed 15-9-es magyar vezetéssel zárult.

A negyedik negyedben egy kicsit könnyedebbre vette a figurát a magyar csapat, s ezért a szerbek is többször betaláltak. Ez azonban nem vátoztatta meg a meccs képét, mert amikor kellett, akkor nagyon szép megoldásokkal operáltunk. Ilyen volt Molnár Erik emberelőnyös gólja, amivel 17-12 lett az állás.

Vogel Soma remekül védett
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Az utolsó percekben tényleg csak a számszerű eredmény volt a kérdéses. Ami meg is született: Magyarország-Szerbia 17-13.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!