Vágólapra másolva!
Elsősorban nagyszerű védekezése miatt nyert magabiztosan, 87-66-ra a magyar női kosárlabda-válogatott Brazília ellen Ruandában a világbajnoki előselejtező utolsó meccsén. Ezzel a magyar válogatott Szenegál mögött a második helyen jutott tovább.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése Kigaliból, Ruandából.

A női kosárlabda világbajnoki előselejtező csütörtöki napja előtt a magyar női válogatott helyzete nagyon egyszerűvé vált. Mivel a csoportban Szenegál mind a három meccsét megnyerte, így az egymás ellen küzdő magyar és brazil csapat döntött a másik továbbjutó hely sorsáról. A magyaroknak elég volt egyetlen ponttal nyerniük a továbblépéshez, ugyanez azonban a brazilokra is igaz volt.

A szerdai szünnapot követően lépett tehát ismét pályára Völgyi Péter együttese. A lelátón pedig ismét ott volt az a 34 kisgyerek, akiket a helyi Baptista Szeretszolgálat segít. Ők már a Fülöp-szigetek elleni mérkőzésen is itt szurkoltak, ami megható dolog volt, s érezhetően a játékosokat is feldobta. Nem véletlen, hogy a csapat összes tagja egy szó nélkül járult hozzá ahhoz, hogy ezek a gyerekek a brazilok elleni sorsdöntő meccsre is eljöhessenek.

Borzasztó idegesen indult a meccs, de ami a lényeg, hogy az első négy pontot a magyarok dobták. A brazil csapat dobásai ekkor nem ültek, nemcsak védekezésben, de támadásban is a miénk lett az összes lepattanó. Volt olyan magyar támadás, amikor ötször (!) szereztük meg a támadólepattanót.

Várható volt azonban, hogy a brazilok egyszer csak magukhoz térnek. De Oliviera triplájával 4-3 lett az állás. Szerencsére ettől nem a magyar lányok zavarodtak meg, akik a sok hibát hozó első negyed után 15-9-re vezettek. Nálunk Kiss Virág és Lelik Réka remekelt, ők szerezték a magyar csapat 15 pontjából 11-et.

magyar válogatott
Nem esett sok pont az első negyedben.
Fotó: www.fiba.basketball.com

A második negyedben Dombai Réka sarokból elengedett triplájával 18-9-re vezetett Magyarország. A brazil támadásokat sikeresen védekeztük ki, támadásban pedig egyre jobban mentek a dolgok. 20-9-es magyar vezetésnél a dél-amerikai csapat időt kért. A miniszünet annyiban hatásos volt, hogy Aline Moura két triplát is bevert a sarokból, ezzel 22-15-re jöttek fel a brazilok. Szerencsére nálunk is volt olyan játékos, aki képes volt a hármasra, Lelik Réka állította vissza egy jó triplával a több mint 10 pontnyi különbséget. 29-17-es magyar vezetésnél a brazil csapat edzője megint időt kért.

Magabiztos vezetéssel vonulhatott el a magyar csapat a nagy szünetre
Fotó: www.fiba.basketball.com

Csapatunk a védekezésre alapozva tartotta az a 10-12 pontos előnyt, amit kiépített. A brazil csapat egyre idegesebben támadott, mi pedig szép kosarakkal húztunk el. Kányási a nagyszünet előtt bevert egy triplát, ezzel a szünetben 40-23-ra vezetett Magyarország.

Nem indult jól a harmadik negyed, mert a brazil csapat 5 pontot szórt. Ez felébresztette a magyarokat, mi jöttünk két triplával, helyreállt a világ rendje. Kiss Virág kosarával a 25. percben már 54-34 volt ide, azaz tovább tudta növelni előnyét a magyar csapat. Innen pedig már a brazil csapat számára nem volt visszaút. 

A mérkőzés hátralévő idejében lehetett gyakorolni a taktikát a szombati elődöntőre. A harmadik negyed után is 20 pont volt az előny, 66-46-ra vezettünk. Az utolsó negyed nem volt más, mint könnyed játszadozás, örömteli, hogy itt is akadtak nagyon szép megoldások, különösen a mieink támadójátékában. A végeredmény 87-66 lett Magyarország javára.

A magyar válogatott végig kézben tartotta a mérkőzést Fotó: www.fiba.basketball.com 

A magyar válogatott a 100 százalékos Szenegál mögött a második helyen jutott tovább. A pénteki szünnapot követően szombaton vagy a házigazda Ruanda, vagy Nagy-Britannia lesz az ellenfél az elődöntőben.

Török Ágnes így értékelte a mérkőzést:

Studer Ágnes pedig így:

Női kosárlabda vb-előselejtező, C-csoport, 3. forduló: Magyarország-Brazília 87-66.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!