A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNPupp Réka
12:50CselgáncsOdette Giuffrida-Reka Pupp
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Bár a "színfalak mögött" már korábban eldőlt, szerdán lett hivatalos, hogy 2005. június 2. és 5. között a debreceni Főnix-csarnok ad otthont a férfi és női tornász Európa-bajnokságának. A cívis város 2002-ben nagy sikerrel rendezett világbajnokságot, s ez is szerepet játszott abban, hogy újra lehetőséget kap.

Ritkán esik meg, hogy egy város, amely nem főváros vagy metropolisz, olimpiai sportágban három év leforgása alatt világ- és Európa-bajnokságot is rendezzen, ám Debrecennek mindez megadatik. Az Európai Torna Szövetség (UEG) vezérkara már a tavalyi ljubljanai férfi Eb-n puhatolózott a magyar szövetség vezetőinél, hogy lennénk-e a 2005-ös kontinensbajnokság házigazdája, ha már 2002-ben Debrecenben egy világbajnokságot közmegelégedésre megrendeztünk. S bár némi töprengés után "igen" lett a válasz a felkérésre, hivatalosan csak szerdán vált ténnyé, hogy 2005. június 2. és 5. között a debreceni Főnix-csarnok ad otthont a tornászok első olyan Európa-bajnokságának, amelyen nem rendeznek csapatviadalt, csupán egyéni összetett és szerenkénti versenyre kerül sor. A szerződést sajtótájékoztató keretében a budapesti Hotel Benczúrban írta alá Dimitrosz Dimitropulosz, az UEG görög elnöke és Szabó András, a Magyar Torna Szövetség elnöke.

"A magyarokban megvan a tapasztalat, az akarat és a tudás is, s biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan sikeres Eb-t rendeznek, mint tették azt 2002-ben a világbajnokság alkalmával" - jelentette ki a görög sportdiplomata, aki elárulta, hogy ő maga mindig szívesen jön Magyarországra, s számára kellemes emlék az 1999-es budapesti ritmikus gimnasztikai vb is, amelyen a görögök kiválóan szerepeltek.

A magyar versenyzők várható Eb-szereplésével kapcsolatban Szabó András elmondta, hogy amikor a 2002-es debreceni vb-n Csollány Szilveszter aranyérmes lett gyűrűn, egy korszak lezárult, de a debreceni vb alkalmas lehet arra, hogy új korszakot nyisson. A szakemberek szerint a vb-4., olimpiai 6. Gál Róbert, valamint a lólengésben Eb-bronzérmes Berki Krisztián mindenképpen éremesélyesként indul majd az Eb-n, s a legfényesebb medál megszerzése sem tűnik számukra lehetetlennek. A jelenlegi legjobb magyar tornásznő, a Gálhoz hasonlóan olimpikon Szarka Krisztina számára a döntőbe jutás lehet a cél.

A debreceni torna-Eb-n várhatóan több mint 30 ország versenyzői vesznek részt. A Főnix-csarnokban az első két versenynapon a selejtezőket, a harmadikon az egyéni összetettet, a negyediken a szerenkénti döntőket rendezik.

Fábik Tibor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!