Vágólapra másolva!
Odesszában, a Profi Sakkozók Szövetségének rapid Világkupájának döntőjét Lékó Péter vívja az ukrán Vaszilij Ivancsukkal. Nagymesterünk az elődöntőben nagy csatában a "hirtelen halál" partiban aratott győzelemmel nyert az izraeli Borisz Gelfand ellen. A két rapid játszma remi lett, de az első összecsapás során Lékó sötéttel nagy fölénybe került, de időzavarban elrontotta kedvező pozícióját. A rájátszást Péter remek győzelemmel kezdte, majd gyalogelőnyös állást vesztett el. Túltette azonban magát a csalódottságán, és a sorsdöntő partit megnyerte. A másik ágon Ivancsuk a vártnál könnyebben győzte le a sokat hibázó azeri Tejmur Radzsabovot.

A rajtlistán első és második, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az elsőszámú magyar sakkozó, Lékó Péter játssza az ACP rapid Világkupájának döntőjét. Lékó a "hirtelen halál" játszmában vívta ki a győzelmet az izraeli Borisz Gelfand ellen, de a partik menete alapján talán kevesebbet is kellett volna izgulnunk, ha az időtényező nem lép közbe. De ez a rapid műfaj, amelynek érthető a népszerűsége, hiszen gyorsan peregnek az események, s ráadásul még a sakkvilág legjobbjai is sebezhetőek...

Lékó Péter az elődöntőben is bizonyította, hogy elméletileg az egyik legjobban képzett sakkozó. Új változatokkal, élesebb folytatásokkal is készült a Világkupára, amely számára az egyik felkészülési állomás az április végén, Miskolcon megrendezendő Vlagyimir Kramnyik elleni rapid párharcra, amely immár harmadik lesz a Lékó+ sorozatban. Péter nagyon biztatóan állt az első partiban, majd a kényszerű minőségáldozat megmentette Gelfandot. Gyors döntetlen a második összecsapásban, majd következtek a villámpartik, ahol a rapid 20-20 perce és az 5 másodperc lépésenkénti bonusz időhöz képest már csak 3-3 perc, illetve 2-2 másodperc áll a küzdő felek rendelkezésére.

Remek nyerést egy rendkívül balszerencsés vereség követte, és a sorsdöntő "hirtelen halál" játszma, ahol világosnak öt, míg sötétnek 4 perce van, de utóbbinak már a döntetlen is elegendő a nyeréshez. Nagymesterünk minőségáldozattal örvendeztette meg híveit, és egyúttal keserítette el Gelfandot, és Péter végül m is nyerte a partit. Az izgalmak kipihenéséhez szerencsére volt ideje, mert három óra múlva már a döntőt játszotta Vaszilij Ivancsukkal, aki két nyeréssel került a döntőbe.

Az elődöntő eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Lékó Péter (magyar, 2749) 2 - 3
Gelfand - Lékó döntetlen (Vezércsel, 43)
Lékó - Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 22)
Lékó - Gelfand 1 - 0 (Szicíliai védelem, 27)
Gelfand - Lékó 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 66)
Gelfand - Lékó 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 52)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2750) 2 - 0
Ivancsuk - Radzsabov 1 - 0 (Királyindiai védelem, 73)
Radzsabov - Ivancsuk 0 - 1 (Szláv védelem, 44)

Mindent egy helyen az Eb-ről