Vágólapra másolva!
Verrasztó Evelyn 2:04.64 perces világcsúccsal aranyérmet nyert 200 m vegyesen csütörtökön, az isztambuli rövidpályás úszó Európa-bajnokságon. Cseh László és Verrasztó Dávid nem került dobogóra ugyanezen szám férfi versenyében: előbbi 7., utóbbi 10. lett. Gyurta Dániel a legjobb idővel, új Európa-csúccsal jutott be a 100 méteres mellúszás pénteki döntőjébe.

A Jövő SC klasszisa, aki e számban másodikként és harmadikként is állt már Eb dobogón korábban, 2:06.01 perccel tartotta a világrekordot november 6-a óta, s ezen javított most jelentősen, 2:04.64 perccel csapva a célba.

"Azt hiszem, ez a vég" - mosolygott Verrasztó Zoltán, Evelyn édesapja és edzője, majd rögtön elmondta azt is, miért: "Evelyn úgy úszott, hogy még én sem tudtam belekötni, pedig ha valaki rendszeresen talál bírálni valót az úszásában, az én vagyok. De egyszerűen minden stimmelt, a fordulói, a technikája - könnyedén és nagyon látványosan nyert."

Verrasztó Evelyn valóban rendkívül meggyőző volt: bár csak az 5. idővel került a fináléba, érezhető volt, hogy jól megy majd neki, az előfutamban ugyanis edzői megtiltották neki, hogy gyorson pörögjön. "Nem szabad ellőni a puskaport, ezt megtanulhattuk az elmúlt időszakban" - jegyezte meg Fehérvári Balázs, Evelyn másik edzője. Nos, az igazi produkciót valóban estére tartogatta a lány, akkor ugyanis óriási fölénnyel, és persze világrekorddal nyerte meg a 200 vegyest: saját csúcsánál csaknem fél másodperccel úszott jobbat (2:04.64).

"Végre egy olyan verseny, amelyen minden úgy sikerült, ahogy elterveztem" - lelkendezett az újdonsült Európa-bajnok. "Kimondhatatlanul jó érzés nyerni valamit, bár azt azért szívesen megnéztem volna, hogy itt van Hosszú Katinka is, elvégre ő is nagyon jó ebben a számban. A világcsúcsra számítottam. Na jó, biztosra azért nem lehet menni, de éreztem, hogy jól megy az úszás, ráadásul délelőtt sikerült olyan eredményt elérni, hogy a 2-es pályára kerültem, ami az athéni olimpia óta a kedvencem."

A délután másik hőse Gyurta Dániel volt, aki immáron 100 mellen is komoly esélyessé lépett elő: délelőtt elért Európa-csúcsából újabb egy tizedet faragott le (56.79), és természetesen a legjobb idővel került a pénteki fináléba. "Nagyon jó erőben érzem magam, örülök, hogy sikerült jobbat úsznom, mint délelőtt - azt gondolom, még mindig maradt bennem, és a száz továbbra is csak felvezetése a kétszáznak" - nyilatkozta Gyurta.

A férfiak 200 méteres vegyesúszásában számítottunk a második aranyéremre, és féltávnál úgy tűnt, a rajthoz némi meglepetésre nem egésztestes, hanem biciklinadrágban felvonuló Cseh László papírforma győzelmet arat. Ehelyett érthetetlen módon Cseh teljesen lelassult a mellúszás 50 métere során - ami azért is volt váratlan, mert az elsősorban háton kiváló Markus Rogant fő számában sikerült tartania. A végére teljesen szétesett a mozgása, és csupán a 7. helyen végzett - amióta a felnőttek között szerepel, ennyire hátul egyetlen világversenyen sem zárt vegyesúszó-számban. (A versenyt Rogan nyerte 1:51.72-vel, új Európa-csúccsal.)

"Fogalmam sincs, mi történt" - lihegte nem sokkal később. "Féltávnál láttam, hogy elöl vagyok, gondoltam, nincs baj, ehhez képest mellen azt éreztem, egyszerűen nem haladok. A gyorsúszásnál pedig akkora hullámokat kaptam különösen Rogantól, hogy azt sem tudtam, merre vagyok. Nem értem, egyszerűen nem értem. Reggel az egésztestes ruhába ment bele a víz, ezért váltottam biciklinadrágra, de ebbe is belement. Úgy rossz ez, ahogy van."

Nincs könnyű dolga a szakmai stábnak, hiszen pénteken már a 400 vegyes következik.

Ami a többieket illeti, Verrasztó Dávid 10. lett 200 vegyesen, 200 pillangón Mutina Ágnes a hatodik, Jakabos Zsuzsanna a hetedik helyen végzett (Mutina sajnos nem tudta felülmúlni a délelőtt úszott országos csúcsát, de azzal sem került volna dobogóra). Takács Krisztián önmagát is meglepve lett végre döntős 50 gyorson, majd a fináléban országos rekordot (21.25) úszva lett hetedik. Szintén országos csúcsot ért el a még mindössze 17 esztendős Pulai Bence 100 pillangón (51.71), igaz, ezzel nem lett finalista, és szintén nem jutott tovább 100 háton Szepesi Nikolett, továbbá 100 gyorson Dara Eszter.

Mindent egy helyen az Eb-ről