A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
Vágólapra másolva!

Vízbe fulladt Peking leglassabb 200-as sprintere

Négy éve a pekingi olimpián futotta élete legjobbját 200 méteren, de azzal is messze a legrosszabb időeredményt produkálta Samia Yusuf Omar. A szomáliai atléta Londonra is felkészült volna, de áprilisban egy menekülteket szállító hajóval elsüllyedt. Halálának hírét hazája olimpiai bizottsága csak most erősítette meg.

A Szomáliai Olimpiai Bizottság hivatalosan is megerősítette, hogy meghalt a 21 éves Samia Yusuf Omar. A sprinter négy éve, Pekingben szerepelt az olimpián, 200 méteren a leggyengébb, 32,16 másodperces idővel végül a 46., utolsó helyen végzett. Egyéni csúcsát a közönség vastapssal jutalmazta.

Miután szélsőségesek megfenyegették, hogy nő létére elindult az olimpián, úgy döntött, Etiópiába költözik, majd Líbiába ment, hogy onnan Olaszországba eljutva edzőt találjon magának, aki felkészíti a londoni játékokra.

Azt nem tudni, hogyan került arra a hajója, amelyen illegális bevándorlók próbáltak Európába jutni. A hajó elsüllyedt, a sportolónő ott lelte halálát. Az eset ugyan még áprilisban történt, de a szomáliaiak csak most erősítették meg hivatalosan.


A londoni olimpia során sokat foglalkoztak egy szomáliai születésű atlétával. Mo Farah ugyanis - immáron brit színekben - megnyerte az ötezer és a tízezer méteres síkfutó versenyt is.

"Büszkék vagyunk Mo sikereire, ugyanakkor nem szabad elhallgatnunk Samia Yusuf Omar drámáját sem" - nyilatkozta hétfőn a Gazetta dello Sportnak az 1987-ben 1500 méteren világbajnoki címet szerző szomáliai atléta, Abdi Bile.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!