Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel páratlan sorozattal marad főszereplő a világ úszósportjában, az elmúlt négy évben rendezett valamennyi nagypályás világversenyen megnyerte a 200 méteres mellúszást, és a rövidpályás viadalokat is uralja. A kihívói változnak, a rájuk vert idő viszont inkább nő mint csökken, ráadásul most már a fejlődéséhez szükséges 100 méteren is beért az elitbe.

Gyurta Dániel húszévesen már olimpiai ezüstérmes volt (2004, Athén), és kétszeres rövid pályás Európa-bajnok (2006, 2007), de még nem volt aranyérme normál medencés világversenyen. Ekkor azonban, 2009. július 31-én, Rómában világbajnok lett 200 méter mellen, egyetlen századdal legyőzve (2:07,64) az amerikai Eric Shanteau-t.

Az első nagypályás vb-győzelme az úszósportban nehezen másolható útra indította Gyurtát: mind a hat azóta rendezett normál medencés világversenyt megnyerte 200 mellen, az öt rövid pályás viadalon pedig négy arany és egy ezüst a mérlege.

2009-ben a világbajnoki arany után a rövid pályás Eb-n 2:00,67-es világcsúccsal lett aranyérmes. A következő évben nagy fölénnyel, 73 századdal nyerte a budapesti Eb-t a később egy edzőtáborban elhunyt Dale Oent megelőzve. Decemberben jött az egyetlen veresége az elmúlt négy évben, a rövid pályás vb-n második lett a japán Naoja Tomitától 35 századdal lemaradva.

2011-ben viszont folytatta a menetelést, júliusban másodszor is világbajnok lett 2:08,41-gyel Kitadzsima Koszukét nagy hajrával, 21 századdal legyőzve. Decemberben a rövid pályás Eb-t toronymagasan nyerte az orosz Vjacseszlav Szinkievics és a brit Michael Jamieson előtt.

Gyurtát immár négy éve hiába üldözi a mezőny Forrás: MTI/Kovács Anikó

2012-ben, az olimpia évében sem lassított, májusban Debrecenben nagy fölénnyel nyerte második Európa-bajnoki címét Eb-t, a második német Marco Koch 66 századot kapott tőle. Londonban bravúros győzelemmel ért pályafutása csúcsára: a lelátó által űzött Jamieson gyilkos hajrát vetett be a szokásos Gyurta-taktika ellen, de a magyar klasszisnak az utolsó métereken volt ereje újítani. 2:07,28 perccel megdöntötte a még dresszben született világcsúcsot, de így is csak 15 századdal verte a britet.

Mi ebben a különleges a győzelmeken túl? Erről Kiss László szövetségi kapitány mesélt: "Dani mindig más és más taktikával győz kétszázon. Hiába hiszik, hogy jól olvassák a kottát, nem tudják követni a teljesítményét az ellenfelek, újra és újra meglepi őket" - fogalmazott a sportnapilapnak. "Kevesek dicsekedhetnek olyan sportintelligenciával, amilyennel Dani, aki az elképzelt taktikát mindig képes végrehajtani. Tudatosan altat vagy éppen űzi az ellenfeleket, hadd fáradjanak."

A követhetetlen taktikázás pedig kifizetődik: tavaly decemberi rövid pályás vb-n 2:01,35-ös világbajnoki csúccsal lett aranyérmes, az ezüstérmes Jamiesont akkor már óriási fölénnyel, közel másfél másodperccel győzte le.

Az idén Barcelonában megszerzett harmadik világbajnoki címénél a földbe döngölte a mezőnyt 2:07,23-mal, a második Koch 1,31 másodperccel később ért be. Ekkor megjavította a világcsúcsnál úszott legjobbját, ám a 19 éves Akihiro Jamagucsi egy hihetetlennek tűnő 2:07,01 perces idővel ezt még tavaly szeptemberben megdöntötte.

Az elhunyt Dale Oennek átadott olimpiai arany után Fair Play-díjat kapott Forrás: MTI/Csurka Gergely

Hogy mennyire nehéz utána csinálni ezt a sorozatot, az is mutatja, hogy Gyurta az első magyar úszó, aki háromszor egymás után nyert meg egy számot a vb-n, de a hasonló egyeduralom a nemzetközi mezőnyben is ritka, a szakértők Michael Phelps 200 pillangón mutatott egyeduralmához hasonlítják Gyurtáét, aki az idei évet is aranyéremmel zárta, a rövid pályás Eb-n Jamieson 71 századdal maradt le tőle.

Korábbi nyilatkozataiban egyértelművé tette, hosszabb távon 100 méteren is érmeket akar nyerni a világversenyeken, mert ha abban fejlődik, abból a 200 méteren is profitálni fog. Úgy néz ki, van esély, hogy a világuralmi pozíciót megtartsa 200-on, miután a 100-on beígért fejlődés elindult: Londonban kétszer is megjavítva a magyar csúcsot 59,53 mp-cel negyedik lett a döntőben, míg most hétvégén Herningben rövid pályás Eb-aranyat nyert.

Mindent egy helyen az Eb-ről