Meghalt a legjobb brit teniszezőnő

Elena Baltacha
Britain’s Elena Baltacha returns to Russia’s Maria Kirilenko during their AEGON International tennis tournament in Eastbourne, southern England, on June 19, 2013. AFP PHOTO/GLYN KIRK
Vágólapra másolva!
Hosszú betegség után, 30 esztendős korában elhunyt Elena Baltacha, a brit profi női teniszsport ranglistájának egykori első helyezettje.

Az ukrajnai születésű Baltachát a Lawn Tennis Association (LTA) brit teniszszövetség hétfő hajnali bejelentése szerint vasárnap érte a halál. A sportoló májrákban szenvedett. Elena Baltacha Kijevben született, de a skóciai Perth városában nőtt fel. Édesapja skót és angol futballkluboknál játszott.

A mindenki által csak "Bally" becenéven emlegetett, rendkívül népszerű teniszező 19 éves kora óta küszködött krónikus májbetegséggel, de a daganatos megbetegedést csak idén januárban diagnosztizálták. Nem sokkal korábban, tavaly novemberben jelentette be visszavonulását a profi teniszsporttól, elsősorban sorozatos lábsérülései miatt. Rákos betegségének megállapítása előtt mindössze három héttel házasodott össze egykori edzőjével, Nino Severinóval.

Baltacha tavaly ilyenkor még játszott Forrás: AFP/Glyn Kirk

Karrierje csúcspontján, 2010-ben bekerült a világranglista felső 50-es mezőnyébe, a 49. helyen, de 2009 decemberétől összesen 132 héten át vezette a brit női ranglistát. Legjobb Grand Slam-eredményeit 2002-ben Wimbledonban, 2005-ben és 2010-ben pedig az Australian Open tornán érte el; mindhárom alkalommal a harmadik fordulóig jutott.

A 2012-es londoni nyári olimpiai játékokon tagja volt a Team GB-nek, vagyis a brit olimpiai csapatnak. Baltacha rákbetegségének bejelentése után a világ teniszsportjának volt és jelenlegi legnagyobb sztárjai június 15-ére jótékonysági mérkőzéssorozatot hirdettek meg, "Rally for Bally" címmel, és a befolyó pénzt az adományokból működő Royal Marsden Cancer Charity rákkutató alapítványnak ajánlották fel. A sportrendezvényen, amelyet immár Elena Baltacha emlékének szentelnek, mások mellett részt vesz Andy Murray, Martina Navratilova, Tim Henman, Greg Rusedski és Heather Watson.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!