A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia
Vágólapra másolva!
1999. március 7-én a Mabeasiban megrendezett fedett pályás atlétikai világbajnokságon Korányi Balázs a 4. helyen végzett a 800 méteres síkfutás döntőjében. Az akkor futott 1:46.47-es idő országos csúcsot jelentett. Ezt a rekordot - amely kedden nagykorú, azaz 18 éves lett - azóta sem döntötte meg senki.

A Japánban megrendezett világbajnokságon már az is hatalmas szenzációnak számított, hogy Korányi bejutott a döntőbe. Nem véletlenül nyiatkozta a kiváló magyar atléta, hogy a 800 méter azért is gyilkos szám, mert egy-egy világversenyen nem elég egyszer bizonyítania, hanem újra és újra emberfelettit kell teljesítenie egy jó eredmény eléréséhez.

Hogy mekkora szenzáció volt Korányi döntőbe kerülése, arra elég annyit mondani, hogy ezt megelőzően magyar középtávfutó soha nem került világbajnoki fináléba, különösen olyanba nem, ahol mindössze hatan futhattak.

Korányi Balázs (a képen sárga mezben) 800 méteres fedettpályás rekordját senki sem döntötte meg az elmúlt 18 évben Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Korányi Balázs akkor még nem sejthette, hogy 18 évvel később, 2017. március 7-én megünnepelheti ennek a csúcsnak a nagykorúságát. Pedig így történt, úgyhogy a Németországban élő és dolgozó Korányi meg is osztotta ezt a Facebookon.

Ma már alig emlékezik arra valaki, hogy Korányi kis híján el sem indulhatott a világbajnokságon. Erről 18 éve így beszélt a Nemzeti Sportban.

A fináléban a magyar atléta olyan világsztárokkal versenyzett, mint az ezüstérmes dán színekben induló Wilson Kipketer, vagy a vb-aranyérmes dél-afrikai Johan Botha. Ahogy az akkori tudósítások szóltak, méltó ellenfele volt az összes világhírességnek.

Korányi Balázs (a képen balra) ma joggal ünnepelheti meg országos csúcsa 18. születésnapját Forrás: MTI/Illyés Tibor

18 év elteltével mi is gratulálunk a csúcs nagykorúságához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!