A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Debreceni Virágkarnevál - 2024. augusztus 15-20.

Fotó: Jakkel Rudolf
Vágólapra másolva!
A virágkocsik jóideje készülnek Debrecenben, hogy méltóképpen koronázzák meg végül a Debreceni Virágkarnevált, mely ebben az évben a CATL főtámogatásával valósul meg. Az ország legpompásabb nyári fesztiváljának karneváli menetét több, mint 2000 felvonuló alkotja majd.
Vágólapra másolva!

Az 58 éves tradíciójával büszkélkedő Debreceni Virágkarnevál mindenkié: röviden így összegezhető a cívisváros több mint fél évszázados, nemzetközi szinten jegyzett augusztusi parádéja. Ez az a találkozási pont, ahol, bár rengetegen megfordulnak, mindig mindenkinek jut hely, és ami az itt élő közösségeknek épp olyan sokat jelent, mint a távolról érkezőknek. Az egynapos virágkocsi-felvonulásból az elmúlt évtizedek folyamatos építkezésének és az egyre szélesedő támogató körnek köszönhetően egyhetes összművészeti-gasztronómiai forgatag kerekedett, így a Debreceni Virágkarnevál közönsége az év legszínesebb hetét élheti meg itt. Az egyre virágosabb és izgalmasabb programok a régión, sőt, az országhatáron túlról is rengeteg érdeklődőt vonzanak a fesztiválra, mely augusztus 15 és 20. között várja közönségét.

Az augusztus 20-i felvonulási útvonalon a szervezők 7 lelátót állítanak fel, melyek – egy kivételével – fedettek lesznek, és korszerű kialakításuk az eddigieknél is komfortosabb látványt biztosít a tribünök közönségének. A Debreceni Karitatív Testület, illetve a nehezebb anyagi körülmények között élő családok részére ebben az évben is ingyenes lelátót biztosít a város és a támogatók. 

A fesztivál hagyományai mentén a menetet színes élményfutás és oldtimer show vezeti fel, idén is több mint 10 virágkocsi indul, melyek az együttműködő partnerek misszióját, küldetését és üzenetét közvetítik majd – szó szerint virágnyelven.  A sort idén is a Szent Korona kezdi majd, kocsit indít a CATL, a Teva, a Richter Gedeon, a Debreceni Szakképzési Centrum, a Magyar Posta, a BMW Group Gyár Debrecen, továbbá a Fórum Debrecen és a Cívis Kosárlabda Klub Kft., továbbá közös kocsival készül Nagyvárad és Debrecen.

Az idei minden idők egyik legütősebb felvonulásának ígérkezik: a virágkocsikat 2000 magyar és külföldi közreműködő, köztük közös kocsival készül Nagyvárad és Debrecen közös kocsival készül Nagyvárad és Debrecen közös kocsival készül Nagyvárad és Debrecen 7 zenekar, valamint 10 külföldi csapat kíséri: TAMBA TAYA (Spanyolország), BALLET ÓPERA (Spanyolország), COMPAGNIE PLANETE VAPEUR (Franciaország), BANDIERAI DEGLI UFFIZI DI FIRENZE (Olaszország), BAFOFIM BALLET FOLKLORICO FIESTA MEXICANA (Mexikó), STELZEN ART (Németország), ENSAMBLE IBERIONI (Georgia), valamint a több mint 250 dobossal érkező BRAZIL BATALA INTERNATIONAL. A menet egyik leglátványosabb elemének ígérkezik a «Dragonautes», de la compañía francesa Planète Vapeur – vagyis A sárkány – az elfeledett világ című monumentális alkotás, mely a mesék birodalmát, az elfeledett gyermeki fantáziavilágot kelti életre, egy Debrecenben eddig nem látott minőségű, táncosokkal és akrobatákkal kísért show-n.

A virágkocsik csak egy napon, augusztus 20-án tekinthetők meg teljes számban, a karneváli felvonulást követő Virágkocsi korzón és Oldtimer-kiállításon, ahol minden eddiginél több amerikai autó ejti ámulatba az ide látogatókat. Az ismert low rider influencer, Hornyák Gábor Garcia a saját Cadillac-jével és házigazdaként is különlegessé teszi a kiállítást.

A rendezvény csúcspontja az augusztus 20-ai felvonulás, ám ezt egy teljes karneváli hét előzi meg, elképesztően gazdag programkínálattal, melyhez a város több intézménye, civil közössége is csatlakozik. A Kossuth téren minden este ingyenes nagykoncerteken bulizhat a közönség. A koncertsorozat augusztus 15-én a Kodály Filharmónia Debrecen közreműködésével megvalósuló Klasszikusok éjszakájával kezdődik MAGYAROK HOLLYWOODBAN címmel, majd a Swing á lá Django, az Irie Maffia, a Bohemian Betyars, a Magna cum Laude, Roby Lakatos, Kökény Attila, Radics Gigi lép színpadra esténként. Augusztus 20-án a Bagossy Brothers-szel ünnepelhet együtt a Debreceni Virágkarnevál közönsége.

A belvárosban augusztus 17. és 20. között változatos fényfestéses attrakciókkal készülnek a szervezők. Sosem látott fénypompába öltözik többek között a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által fenntartott Aranybika épülete, a Csonkatemplom tornya, míg a nemrég átadott Szent István park a 3D mapping vizuális csodájának lesz helyszíne majd.

Visszatér az éjszakai felvonulás: a Virágkarnevál utolsó éjjelén a Szent Anna utcától a Kossuth térig vonulnak a művészeti csoportok és virágkocsik. A felvonulás 20 órakor kezdődik, a sötétben jól érvényesülő LED-es kiegészítők, ruhák, valamint a lelátók előtti területek speciális megvilágítása igazán látványossá teszik majd az esti menetet. A Virágok éjszakájára 2 belvárosi lelátót nyitnak meg a fesztiválközönség számára.

A Virágkarnevál gyerekközönségét augusztus 17. és 20. között a már megszokott helyen, a Vidámpark területén várja a Galiba Gyermekfesztivál, mely idén a különböző nemzetek kultúrájának, játékai köré szervezte programsorozatát. A Galibán fellép a karneváli táncosok mellett Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar is. 

Saját fesztiválmárkás sörrel és a lenyűgöző Mystery Ganggel jelentkezik augusztus 15-én hazánk egyik legjelentősebb sörmustrája, a Beer by Lake-Nagyerdei sörkert. A sörkülönlegességek változatos felhozatala mellett szabadtéri sport pub és a most bemutatkozó Beer by Lake-sör várja a koccintani vágyókat.

A Debrecenben tevékenykedő táncegyesületek és tánciskolák a „Táncol a város” programsorozatában mutatkozhatnak be a nagyérdemű előtt a Kossuth téren, a Dósa nádor téren és a Fórum Debrecen bevásárlóközpontban.  A fenntarthatóság témájára fókuszál augusztus 17. és 20. között a BOTANICA EXPO, menynek részeként augusztus 18-án a III.Nemzetközi Virágkötészeti Versenyt is megrendezik a Kölcsey Központban és a FÓRUM Debrecen bevásárlóközpontban. 

Az augusztus 18-án útjára induló éjszakai kerékpáros show, a Night Ride történetében először koncerttel alapozza meg a hangulatot a bringások esti menete előtt: Kempf Zozo BMX-világbajnok és csapatának Ride Zone Show - BMX bemutatója után Heincz Gábor BIGA és zenekara koncertezik a II. János Pál pápa téren. 

Az idei Virágkarneválon megrendezzük az első Karrier Karnevált, mely a Dósa Nádor téren látványos attrakciókkal, fényfestéssel és sztárfellépőkkel jelentkezik. Lesznek gyerekkoncertek (Tintanyúl, Vidám manók), mini tánccsoportok (3-6 évesek), továbbá közel 500 külföldi táncos és zenész is érkezik a térre. Kora este elkezdődnek a nagykoncertek: Kállay-Saunders, Pál Dénes, a Suncity Brass, Szigeti Juli, Gábor Márkó és Yulaysi Miranda is színpadra lép. Az egész teret fényfestéssel, LED-zsonglőrökkel, tükör-gólyalábasokkal színesítik a szervezők. A Karrier Karnevál kiemelt partnere a BMW Group Gyár Debrecen.

A Virágos Várossal augusztus 15. és 20. között városszerte viráginstallációk és virágszobrok díszítik a várost a Diehl Aviation Hungary Kft., az Alföldi Nyomda Zrt., a MODEM és Répáczky Marianna jóvoltából. A Csokonai Teátrum történelmi épülete előtt virágos padot csodálhatunk meg, míg az MCC Debrecen virágos fotópontot biztosít a látogatóknak. 

A Bényi Galéria közreműködésével több izgalmas, képzőművészeti fókuszú program is megvalósul: az Alkoss Szabadon Alapítvány kezdeményezésére a karneváli héten egy hozzávetőlegesen 2*4 méteres közösségi festmény is megtekinthető lesz, melyet ezekben a napokban a Campus Fesztivál közönsége ölt végleges formába az alapítvány tavalyi pályázatának győztese, Fanta Juli tervei alapján. A Bényi Galériában az idei kiírás pályamunkáiból önálló kiállítás is nyílik. A Csapó utcára érkezik a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás anyaga, míg a Budapesti Illusztrációs Fesztivál „best of” – válogatása és a Varázslatos Magyarország tárlata a Kölcsey Központban lesz látogatható. Impressziók – Improvizációk címmel izgalmas crossover produkciót láthatnak a Déri térre látogatók: fiatal képzőművészek, zenészek és táncosok inspirálják egymást a festőállványok ölelésében, melyek körül folyamatosan kortárs és modern táncosok váltják egymást a zenei aláfestéstől ihletett koreográfiáikkal, improvizációikkal. 

Első alkalommal vesz részt idén a Debreceni Virágkarneválon főszponzorként a CATL. A vezető nemzetközi technológiai iparvállalatként ismert CATL jelenleg 12 gyárat üzemeltet világszerte. A vállalat célja, hogy minden helyszínen aktívan bekapcsolódjon a helyi közösségek életébe, így Debrecenben is kiemelt figyelmet kíván fordítani a közösségi és kulturális események támogatására. Ennek jegyében a társaság többek között a Debreceni Virágkarneválon főtámogatói szerepet vállal. Az ikonikus eseményen a vállalat saját virágkocsival vesz részt, valamint a Karrier Karneválon is várja az eseményre látogatókat.

A Debreceni Virágkarnevál híreiről részletes programsorozatáról a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

(x)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!