A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia
Vágólapra másolva!
Hétfőn új helyszínen, abban az uszodában rendezik meg a Magyarország-Szerbia férfi vízilabdameccset az olimpián, ahol Kós Hubert és Milák Kristóf is olimpiai aranyérmes lett. Talán ez a helyszínváltozás kell Varga Zsolt csapatának ahhoz, hogy végre azt a játékot lássuk a magyaroktól, amelyre ez a csapat valóban képes.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

2000-ben, Sydney-ben 

a Kemény Dénes vezette magyar férfi vízilabda-válogatott a csoportmérkőzések során két vereséget is elszenvedett az olimpiai vízilabdatornán.

A magyarok akkor Európa-bajnokként és vb-ezüstérmesként érkeztek az ausztrál városba és a torna első szakaszában a horvát csapattól 8-7-re, míg a jugoszlávoktól 10-9-re kaptak ki. A többi már közismert: az egyenes kieséses szakaszban senki sem tudta legyőzni a magyarokat, akik a negyeddöntőben az olaszokat, az elődöntőben a jugoszlávokat, a döntőben pedig az oroszokat verték meg, s lettek - 1976 után - újra olimpiai bajnokok.

OLY2000-WPO-RUS-HUN
2000-ben, Sydney-ben az olimpián a csoportmérkőzések során két vereséggel kezdett Magyarország
Fotó: AFP 

Valami hasonló jár most mindenkinek a fejében Párizsban. A magyar csapat egy évvel ezelőtt elképesztő küzdelemben viágbajnok lett Japánban, egy soha el nem feledhető menetelés végén. 

Akkor sokan azt mondták, hogy Varga Zsolt szövetségi kapitány keze alatt egy olyan csapat alakult ki, amely a 2024-es oimpia egyik esélyese lehet. 

Nos, a Párizsban eddig látottak alapján ezt merészség lenne kimondani, de az mindannyian tudjuk, hogy ebben a csapatsportágban is az olimpia igazán a negyeddöntővel indul. A csoportmeccsek semmi másra nem kellenek, csak arra, hogy megtörténjen a "helyezkedés", minden csapat szeme előtt az lebeg, hogy valamiként jusson be a legjobb nyolc közé.

Ami a jó hír, hogy függetlenül a hétfő déli (kezdés 12.00), szerbek elleni mérkőzés eredményétől a továbbjutás már megvan. Éppen ezért ez a teher már biztosan nem lesz rajta a magyarokon. 

Varga Dénesék pedig jól kezdték az idei olimpiát. Legyőzték azt a házigazda francia csapatot, amelytől az idei, dohai világbajnokságon a negyeddöntőben kikaptak. A második meccsen viszont meghökkentő módon simán kaptunk ki 10-7-re Spanyolországtól. 

Akkor azt mondták, ez csak egy csoportmeccs volt, nem kell ennek a vereségnek nagy jelentőséget tulajdonítani. 

A következő meccsen, Japán ellen végre tényleg jó ment a játék, a 17-10-es győzelem elsöprő volt. Ennek fényében szinte mélyütéssel ért fel, hogy a negyedik körben Ausztrália 9-8-ra győzött Magyarország ellen egy olyan mérkőzésen, amelyen egy kettős magyar emberelőny sem hozott gólt.

VOGEL Soma
Vogel Soma a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornáján, a B csoportban játszott Ausztrália - Magyarország mérkőzésen
MTI/Kovács Tamás

Az ausztrálok elleni vereség után az a képtelenség is felsejlett, hogy Magyarország nem éli túl az olimpiai csoportmérkőzéseket. Ezért volt számunkra nagyon izgalmas a Szerbia-Franciaország-találkozó, amelyen ha a franciák nyertek volna, akkor a hétfői magyar-szerb ütközet egy ki-ki meccsé vált volna a továbbjutást illetően. 

Szerencsére a szerbek összekapták magukat és 15-8-ra legyőzték a franciákat. Így a hétfői magyar-szerb összecsapás visszavedlik egy sima csoportmeccsé, de azért ennél sokkal többről van szó.

Először is, ha a szerbek győznek akkor pontszámban beérnek bennünket és helyet is cserél a két csapat a tabellán. Ebben az esetben a magyarok a negyedik, azaz az utolsó továbbjutó helyen kötnek ki és a szerdai negyeddöntőben a másik csoport első helyezettjével kellene játszanunk. Jelen állás szerint ez lehet az olasz, a horvát vagy a görög csapat. 

Mivel mi játsszuk hétfőn az összes csoportmeccs közül az elsőt, jelen pillanatban nehéz megmondani, ki lehet a szerdai ellenfél. 

A görög csapattal egy éve Japánban a vb-döntőt játszottuk le, s nyertünk ott ötméteresekkel. Az olaszokkal szemben általában nagyon kemény ütközeteket vívunk, de idén a zágrábi Európa-bajnokságon az akkor és ott fellépő nagyon fiatal magyar csapat 10-5-re legyőzte őket. De megvertük őket az idei, dohai vb-n is 15-14-re. A horvátokkal szemben rossz emlék, hogy az Eb elődöntőjében ők nyertek 11-8-ra.

VARGA Zsolt
Varga Zsolt szövetségi kapitány a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornáján, a B csoportban játszott Ausztrália - Magyarország mérkőzésen
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Akik látták a magyar férfi válogatott eddigi olimpiai meccseit, egyetérthetnek abban, hogy a játékunk hektikus, hullámzó és kiszámíthatatlan volt. 

Tudunk nagyon szép dolgokat, és képesek vagyunk érthetetlen periódusokra. 

A spanyolok ellen elvesztett meccs után Manhercz Krisztián így beszélt: "Nem szabad összetörnünk, ez az olimpia hosszú, semmit nem veszítettünk még el. 

Minden esélyünk megvan, arra, hogy ez egy nagyon szép két hét legyen, de tudnunk kell fejlődni, és ha most mi összetörünk azért mert mi kikaptunk az ausztráloktól és lehorgasztott fejjel leszünk a további két napban, akkor igen, akkor tényleg megérdemeljük, hogy kikapjunk egy ilyen csapattól.

De azt gondolom, hogy azért ez a csapat többre hivatott, tehát abban is biztos vagyok, hogy a stáb is és a játékosok is fel fogják szívni magukat és az utolsó mérkőzés az becsületbeli harc lesz."

MANHERCZ Krisztián
Manhercz Krisztián a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornáján, a B csoportban játszott Ausztrália - Magyarország mérkőzésen 
MTI/Kovács Tamás

Annak ellenére, hogy a szerb válogatott már régen nem az a csapat, amely 2016-ban, Rióban megnyerte az olimpiát, leírni sem szabad őket. Egyénileg kiváló játékosokból állnak, a magyarok ellen pedig mindig presztízsmeccset játszanak. Abban egészen biztosak lehetünk, hogy ellenünk felszívják magukat, mert el akarnak kerülni a csoport utolsó helyéről. 

De ha netán a magyar válogatott kikapna, akkor sem veszne el semmi, mert ezen az olimpián akkor is aranyérmes lehet egy csapat, ha a csoportban három vereséget szenved el. 

A továbbjutás ellenére ugyanakkor mindkét gárda adós a jó és eredményes játékkal, amit jól mutat, hogy az Európa-bajnok és az előző négy világbajnokságon egyaránt dobogós spanyolok mindkét csapatot könnyedén verték. De ami még árulkodóbb, hogy Ausztrália is felülmúlta az összességében egyénileg jobb erőkből álló magyar és szerb csapatot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!