A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Negyven évvel ezelőtt ezekben a napokban kezdődött a budapesti Körcsarnokban a Honvéd Kupa ökölvívóverseny, ahol a szupernehézsúly küzdelmeiben majdnem csodát láthatott a lelátókat zsúfolásig megtöltő nézősereg. A Magyar Nemzet Online-on született cikk a mérkőzés apropóján. 

A kubai bokszpápa, Alcides Sagarra 1980-ban nem csak a szűkebb kubai válogatottat hozta el, hanem a katonaválogatott is megérkezett Budapestre, így összesen 22 jobbnál-jobb kubai ökölvívó léphetett ringbe a Körcsarnokba. A magyarok is odatették azért magukat, ki jobban, ki kevésbé: az 1972-es müncheni olimpián aranyérmes, az ökölvívást egy kihagyás után 1979-ben újrakezdő Gedó György "bágyadt' bokszolással kapott ki a döntőben kubai ellenfelétől, Gönczi György azonban legyőzte a döntőben a világbajnok Adolfo Hortát.

A legnagyobb szenzációt azonban az Újpesti Dózsa szupernehézsúlyú bokszolója, a 22 éves Lévai István szolgáltatta, aki a súlycsoport döntőjében a már kétszeres olimpiai bajnok Teofilo Stevenson ellen lépett szorítóba.

"Mindenki a mi fiúnk egészségéért aggódott, és a Dózsa segédedzőjét, Marosi „Ducit" bolondnak nézték, amikor azt mondta: – Nem lesz alibibunyó. Utolsó leheletéig küzd majd Pista, titkon még a győzelemben is bízunk!

Teofilo Stevenson (balra) és Lévai István első találkozása a Honvéd Kupán Forrás: MTI

S a közönség nem hitt a szemének, hogy az első menet egyértelműen a magyar versenyzőé volt. Stevenson nem találta az ütőtávot, Lévai viszont annál jobban. Két hatalmas bal horga tisztán ült a kubai fején. A kép nem változott a második menetben sem. Lévai ügyesen tartotta magát távol a Honvéd Kupa sztárjától, rendre eltáncolt az ütései elől, s közben villámgyors találatokat vitt be.

Egyik pörölycsapás-erejű ütése után a publikum már azt hitte, hogy rászámolnak Stevensonra, de ez nem történt meg.

A harmadik menetben a kubai érezte, hogy bajban van, ütnie, támadnia kell a győzelemért, Lévai pedig egyre inkább fáradt, ám az idő is fogyott. Már csak tizenkét másodperc volt hátra, amikor Lévai egy pillanatra szabadon hagyta a fejét, Stevenson pedig a védjegyének számító félelmetes, villámgyors rövid jobb horoggal lecsapott. Lévai a padlóra zuhant és kiszámolták."

A két bokszoló néhány hónappal később a moszkvai olimpia elődöntőjben is találkozott, ott 5-0-ra nyert Stevenson, aki Papp László és a később hozzájuk csatlakozó, szintén kubai Felix Savón mellett az egyetlen háromszoros olimpiai bajnoka a sportágnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!