Visszavonult az olimpiai és világbajnok osztrák síelő

ski Horizontal
Anna Veith from Austria is pictured during a media event in Soelden on October 25, 2018. - The Ski World Cup will kick-off with the Women's giant slalom in Soelden on October 27, 2018. (Photo by BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Befejezi sportpályafutását Anna Veith, az elmúlt évek legeredményesebb női osztrák alpesi síelője - közölte a sportoló szombaton, az osztrák köztévében (ORF) sugárzott élő műsorban. 2014-ben olimpiai bajnok lett Szocsiban, szuperóriás-műlesiklásban, háromszoros világbajnok, két szezonban megnyerte az összetett világkupát.

Az elmúlt napokban többször is találgatta az osztrák sajtó, hogy Anna Veith bejelenti visszavonulását. A sportoló szombat este az ORF1 csatorna különkiadásában közölte, hogy nem folytatja tovább a versenyzést.

- indokolta döntését. Hozzátette, a sport az elmúlt években a legfontosabb szerepet töltötte be az életében, megengedhette magának, hogy azzal foglalkozzon, amit a legjobban szeret, de most szerinte eljött a megfelelő időpont, hogy ez végetérjen.

Anna Veith a Lienz-i világkupán, Ausztriában, 2019. december 28-án. Forrás: AFP/Helmut Fohringer

Azt mondta, hogy több kisebb oka van a visszavonulásának. Bár a felkészülés testileg, ahogy fogalmazott, nem lett könnyebb az évekkel, de nem ez volt a fő ok. (Az elmúlt években többször is megsérült.) Úgy érzi, hogy változásra van szüksége az életében és izgatottan várja, hogy mit hoz a jövő.

Anna Veith beszélt arról is a műsorban, hogy férjével vágynak egy saját családra, gyerekeket is szeretnének, a következő időszakban a magánéletére fog koncentrálni. „Megkönnyebbülve érzem magam. Egész életemben a síversenyzés volt a munkám. Soha nem csináltam mást, soha nem szerettem semmit annyira, mint ezt. A friss hó illata. A hajnali órák a gleccseren. A csapat. Ezek mind hiányozni fognak. Nem tudom, hogy mi fog jönni ezután, de nagyon várom.” - mondta.

Anna Veith Forrás: AFP/Barbara Gindl

Anna Veith, leánykori nevén, Anna Fenninger kilenc és fél évvel ezelőtt nyerte meg élete első világkupa versenyét, hazai pályán, Lienz-ben, óriásműlesiklásban. 2014-ben Szocsiban, olimpiai bajnok lett szuperóriás-műlesiklásban. Háromszoros világbajnok, alpesi kombinációban, szuperóriás-műlesiklásban és óriásműlesiklásban. Két egymást követő szezonban is megnyerte az összetett világkupát, háromszor választották az év sportolójának Ausztriában.

Nyolc hónapja Ausztria másik korszakos sízője, Marcel Hirscher is befejezte versenyzői karrierjét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!