A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meghalt a világcsúcstartó olimpiai bajnok atléta

Horizontal JEUX OLYMPIQUES JEUX OLYMPIQUES D'ETE ATHLETISME FINALE ACTION-SPORT HOMME 400 METRES LARGEUR LIGNE D'ARRIVEE PHOTO NOIR ET BLANC ACTION SPORT EN PIED
US Lee Evans (C) crosses the finish line of the men's 400m final in 43.8 seconds ahead of compatriots Larry James (R) and Ronald Freeman (L) at the athletics event of the Mexico 1968 Olympic Games on October 19, 1968, in Mexico. (Photo by - / EPU / AFP)
Vágólapra másolva!
74 éves korában szerdán Nigériában halt meg Lee Evans, aki az 1968-as mexikóvárosi olimpián világcsúccsal nyerte meg a férfi 400 méteres skífutást.

Evans 43.86 másodperces eredménye azért volt történelmi, mert ő volt az első olyan atléta,aki 44 másodpercen belül ért célba 400 méteren. Ezzel az eredménnyel a mai napig ő a 13. leggyorsabb futó ezen a távon.

Lee Evans volt az egyik olyan atléta ezen az olimpián, aki az emberi jogok megsértése miatt fekete svájci sapkában állt fel a dobogóra. Ugyancsak így tett a 400 méteres síkfutás második és harmadik helyezettje, Larry James és Ron Freeman. Az ügyből nagy botrány kerekedett, mert néhány nappal azelőtt Tommy Smith és John Carlos fekete kesztyűben, ökölbe szorított és magasba tartott kézzel vette át az érmeket az olimpián. Mindez a 200 méteres szám eredményhirdetésekor zajlott le. Tommy Smith és John Carlos ezek után nem maradhatott Mexikóban, hazaküldték őket. Nem úgy Lee Evanst, Larry Jamest és Ron Freemant, akik maradhattak és nem sokkal később a 4x400 méteres váltóban is világcsúccsal nyertek olimpiát.

Lee Evans, Larry James és Ronald Freeman (balról jobbra) akik az 1968-as mexikóvárosi olimpián az emberi jogok megsértése elleni tiltakozásul fekete svájci sapkában vették át az érmeket Forrás: AFP/-

Lee Evans sportpályafutása befejezése után nagyon sok időt töltött Afrikában, segítve az ottani futók felkészítését. A halál szerdán Nigériában érte.

Forrás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!