A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A párizsi olimpia egyik legkétesebb sikerét aratta a genderbotrányba keveredett algériai Imane Helif, akit most a világ egyik legismertebb promótere, Eddie Hearn képviselhet a profik között.

A Matchroom Boxing vezetője, Eddie Hearn elárulta, szívesen dolgozna együtt Heliffel, aki jelenleg hihetetlen népszerűségnek örvend. Az algériai bokszoló aranyérmet szerzett a párizsi olimpián, többek között a magyar Hámori Lucát is legyőzte, majd a játékok után azzal fenyegetőzött, hogy bepereli az őt zaklatókat, többek között Elon Muskot és J. K. Rowlingot is.

Helif a tajvani Lin Ju-Tinggel egyetemben korábban megbukott a Nemzetközi Boksz Szövetség (IBA) nemi tesztjén, ahol állítólag a férfiakra jellemző XY kromoszómát találtak a sejtjeikben. Az orosz vezetésű szervezet nem hozta nyilvánosságra a teszt eredményét személyiségi jogokra hivatkozva.

Imane Helf végül aranyémes lett Párizsban
Fotó: MOHD RASFAN / AFP

Helif körül akkor alakult ki botrány, amikor az olasz ellenfele, Angela Carini 46 másodperc után feladta ellene a küzdelmet, mondván, hogy az algériai túl nagyot üt. A 25 éves Helif ezután került a támadások célkeresztjébe, de végül meg sem állt az aranyéremig.

Helif most azon gondolkodik, hogy profivá váljon, amit Hearn hajlandó segíteni, egy feltétellel.

„Igen, ha a tényeket ismertetnék” – mondta Hearn arra a kérdésre, hogy képviselné-e Helifet. „Ha nem férhet hozzá kétség, hogy versenyezhet nőként, miért ne. Egyfelől tehetséges harcos, másfelől, ha a kereskedelmi szempontokat nézzük, azt hiszem, milliók követik az Instagramon, szóval a válaszom igen. Valószínűleg vannak olyan tények, amelyeket nem ismerünk a helyzet körül. Én csak azt hallottam, hogy az emberek azt mondják, hogy elvégezték ezt a tesztet, de nem láttunk semmi” – mondta Hearn, aki szerint kár belemenni találgatásokba.

„Ha az illetőnek tisztességtelen fizikai előnye van, akkor azt kell megvizsgálni, de nem egy rivális szervezetnek, vagy valakinek, akinek egyéb céljai vannak ezzel. Ha valaki nőnek született és egész életét nőként élte le, az más. Nem fogom megmondani, hogy mi a helyes vagy helytelen, de az általam látott tények arrafelé hajlanak, hogy joga van nőként versenyezni. Helif évek óta versenyez, és nem arról van szó, hogy uralta volna a mezőnyt, sokszor kikapott. Úgy érzem, hogy az olasz ellenfelét felültették, de még egyszer elmondom, több információra és beszélgetésre van szükségünk” – mondta Hearn.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!