A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Bár az olimpiának vége, az algériai bokszoló, Imane Helif botránya továbbra sem csillapodik. A Pesti TV adásában az 1996-os atlantai olimpia magyar bajnoka, Kovács István markáns véleményt fogalmazott meg.

„2022. május 24-én érkezett meg Helif vizsgálatának az eredménye, amelyet egy törökországi laborban végeztek el” – mondta az 1996-os olimpia ökölvívó bajnoka, Kovács István. „Én akkor a nemzetközi szövetség főtitkára voltam, ezért is kaphattam meg ezeket a dokumentumokat. 

Ez a teszt már azt bizonyította, hogy Helif teste, génállománya XY-kromoszómákat tartalmaz. Ez a tény az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem felel meg a női nemnek. 

Ezzel én nem azt akarom állítani, hogy férfi, pláne azért sem, mert a genetikusok közben kiderítették, hogy lehet valaki XY-kromoszómával nem férfi. De a mi értelmezésünkben nem nő, hanem valahol a kettő között van. Az is biztos, hogy sem morálisan, sem etikailag nem jogosult arra, hogy ezzel a kromoszómával, azzal a testfelépítéssel, azzal az izomrendszerrel, ami neki van, lányokat, nőket verjen a ringben. Ha mi beengedjük a nőket a szorítóba, akkor nekik alapvető joguk van ahhoz, hogy nőkkel mérkőzzenek.”

Az algériai Iman Helif aranyérmet nyert az olimpián
Fotó: AFP/Mauro Pimentel

Kovács István azt is elmondta, ebben az ügyben nem lehet azzal védekezni, hogy Helif olimpiai indulása megfelelt a szabályoknak. „A szabályok azt írták elő, hogy az útlevelében mi szerepel. 

Én józan paraszti gondolkodással nem tudom azt támogatni, ha valaki XY-kromoszómával a női versenyen indul.

Kovács szerint a jövő ebben a kérdésben is nagyon bizonytalan. „Most először abban kell reménykedni, hogy az amatőr ökölvívás az olimpia műsorán maradhat. 

Miközben ezt az ügyet a NOB szúrta el, most megint azt lebegtetik meg, hogy leveszik a sportágat az olimpia műsoráról. 

Azért abban biztos vagyok, hogy ebből az esetből tanultak, s a következő olimpián már nem fordul elő ehhez hasonló eset. Hozzá kell azt is tenni, hogy a párizsi olimpián induló 128 ökölvívó génállományát senki sem vizsgálta meg.”

Istvan Kovacs - Ismael Lopez
Kovács István (balra) kőkeményen nyilatkozott az algériai bokszolóról
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Az interjúból kiderült, hogy az algériai Helif azok után, hogy az IBA a Delhiben megrendezett világbajnokságról kizárta őt, a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult. De ezt a keresetet rövid időn belül Helif visszavonta. Majd elindult az olimpián, ahol senki sem kért tőle semmilyen tesztet. 

De azért ne vicceljünk már azzal, hogy valaki ránézésre megmondja valakiről, hogy az illető férfi vagy nő. Ennél ez sokkal komolyabb kérdés. Itt a genderteszt írna felül mindent, de Helifnek esze ágában nincs ezt elvégeztetni. Talán nem véletlenül. Itt azzal van a baj, hogyha bizonyítható, hogy a fejlődése során kialakultak olyan tulajdonságai, amelyek nem férnek bele már a női ökölvívásba.

A teljes videót itt tudja megnézni:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!