A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Vasárnap este a Stade de France-ban, a franciák nemzeti stadionjában hivatalosan is véget ért a XXXIII. nyári olimpia, amelyen a magyar küldöttség hat aranyat, hét ezüstöt és hat bronzérmet nyert. Az előző olimpiához képest 10 százalékkal nőtt az ötkarikás jutalmak összege Magyarországon, azaz immár 55 milliót ért egy aranyérem. Természetesen az ember egy forintot sem sajnál klasszis sportolóinktól, hiszen keményen küzdöttek és lenyűgöző eredményeket értek el. Cikkünkben bemutatjuk, milyen jutalommal gazdagodtak olimpikonjaink.

A záróünnepségen a magyar csapat két legeredményesebb versenyzője, az úszó Milák Kristóf és a kajakos Csipes Tamara volt a két zászlóvivő, így értelemszerűen ők kapják a legtöbb pénzbeli jutalmat az olimpiai teljesítményükért. Csipes ugyan ezúttal nem lett aranyérmes, ám a tokiói játékokhoz hasonlóan ezúttal is ő végzett az élen a magyar küldöttségben a jutalmak tekintetében. Magyarországon komoly anyagi juttatással díjazzák egészen a 8. helyig sportolóink olimpiai teljesítményét. 

Csipes Tamara ismét sikeres és jövedelmező olimpián van túl 
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így néz ki a Magyar Olimpiai Bizottság jutalmazási rendszere:

első hely: 55 000 000 forint
második hely: 39 270 000 forint
harmadik hely: 31 350 000 forint
negyedik hely: 23 650 000 forint
ötödik hely: 15 730 000 forint
hatodik hely: 12 540 000 forint
hetedik hely: 6 270 000 forint
nyolcadik hely: 3 080 000 forint

Visszatérve Csipes Tamarához, a 34 éves klasszis Párizsban három érmet nyert - négyesben bronz-, párosban és egyesben ezüstérmes - , amiért 110,89 millió forintot utalnak majd a számlájára - számolt be róla a Magyar Nemzet

Milák Kristóf 100 méter pillangón arany, 200 pillangón pedig ezüstérmes lett a francia fővárosban, az immár kétszeres olimpiai bajnok úszózseni jutalma 94,27 millió forint lett a csodás eredményeiért.

Milák Kristóf Tokió után Párizsban is szenzációt okozott
Fotó:  Csudai Sándor - Origo 

A lista harmadik helyén szerepel még egy kajakos, Gazsó Alida, aki egy ezüst, egy bronz és egy hatodik helyezés révén 84,16 millió forintos jutalomra tett szert. Őt követi a vívó Andrásfi Tibor (78,65 millió), a kajakos Fojt Sára és Pupp Noémi (mindketten 64,7), Kós Hubert, (58,8), Betlehem Dávid (56), majd az aranyérmesek, Márton Viviana, Gulyás Michelle, Rasovszky Kristóf, illetve Andrásfi mellett a párbajtőröző csapat többi tagja, Siklósi Gergely, Koch Máté és Nagy Dávid egyaránt 55 millió forintos jutalommal.

A birkózó Losonczi Dávid jótékony célra ajánlotta fel a számára az ötödik helyért járó jutalmat - 15,73 millió forintot, míg az algériai férfi, Imane Helif ellen hősiesen bokszoló, ötödik helyen végző Hámori Luca bronzéremért járó jutalmat (32,35 millió forintot) kap a magyar bokszszövetségtől.

Mindezen túl a magyar jogszabályok szerint minden olimpiai érmes olimpiai életjáradékot kap egészen a haláláig, miután betöltötte a 35. életévét. 

A havonta esedékes összeget a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított évi átlagkeresethez igazítják, melynek értelmében az aranyérmesek ennek százszázalékát kapják, az ezüstérmesek hetven, a bronzérmesek pedig ötven százalékát érmenként.

Kapcsolódó cikkek

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!