Vágólapra másolva!
Noha a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) korábban kizárta a 2025-ös női ökölvívó-világbajnokságról Imane Helifet és Lin Ju-Tinget, a két olimpiai bajnok mégis vb-címet szerezhet.

Két olyan bokszoló is olimpiai bajnoki címet szerzett Párizsban, akik biológiailag férfiként a nők között indultak, és fizikai erőfölényüket kihasználva verték meg női vetélytársaikat. Az algériai Imane Helif többek között Hámori Luca ellen győzve lett aranyérmes, míg a tajvani Lin Ju-Ting is elsőként zárt, egy másik súlycsoportban. Az olimpia után a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) eltiltotta a két sportolót a jövő év márciusi, belgrádi amatőr világbajnokságon való indulástól.

Iman Helif, Hámori Luca, olimpia, bokszoló
Az algériai bokszoló, Imane Helif egyhangú pontozással legyőzte Hámori Lucát a párizsi olimpia negyeddöntőjében 
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

A World Boxing világbajnokságán indulhat a két bokszoló, Imane Helif és Lin Ju-Ting is

Ám a napokban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által még el nem ismert, de egyébként nagy mértékben támogatott World Boxing (WB) bejelentette, hogy 2025. szeptember 4. és 14. között mindkét nem számára egyszerre rendezi meg a szervezet első világbajnokságát Liverpoolban. Ráadásul Algéria és Tajvan már csatlakozott is a WB-hoz, így 

nincs akadálya annak, hogy Imane Helif és Lin Ju-Ting is ott legyen a világbajnokságon.

A liverpooli M&S Bank Arenában megrendezésre kerülő vb-n tíz súlycsoportban lehet majd érmeket szerezni férfiak és nők között, ráadásul az amatőr ökölvívás történetében először rendeznek olyan világbajnokságot, ahol a két nem képviselői ugyanazon az eseményen lépnek majd ringbe. A bejelentés azt is jelent, hogy a boksz kettészakad: két olyan szervezet küzd jelenleg a sportág vezetéséért, amelyik közül egyiket sem ismeri el a NOB. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanakkor már említést tett arról, hogy a sportág 2028-ban lekerül az olimpia műsoráról, kivéve, ha az általa támogatott WB irányíthatja az ökölvívást – írta a Mandiner.

„Az ökölvívó-világbajnokság egy olyan stratégiai kezdeményezés, amely összhangban van azon célkitűzéseinkkel, hogy egységes nemzetközi irányító testületet hozzunk létre, inspirálja a bokszolók következő generációját, növelje a részvételt és erősítse a közösségeket a boksz révén – idézte a Magyar Nemzet Jerome Pells, az egyik rendező cég, az England Boxing vezérigazgatójának szavait.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!