Vágólapra másolva!
Szeptember 20. és 22. között Berlin adott otthont a tenisz Laver Kupa hetedik kiírásának. A tornán ezúttal is az Európa-csapat és a Világcsapat csapott össze egymással, a végül győztes európaiaknál viszont az előzetes tervekkel ellentétben nem volt ott Rafael Nadal. Néhány hónapja még úgy tűnt, a 22-szeres Grand Slam-győztes teniszező Roger Federerhez hasonlóan ezen a tornán vonul vissza, ám a spanyol klasszis nem csupán visszamondta a berlini szereplést, de állítólag úgy készül, hogy később még folytatja. Pedig a sérülései alapján talán jobban tette volna, ha a svájci barátja után két évvel ő is hagyja, hogy a Laver Kupa az ő elbúcsúztatásáról szóljon.

A 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező, Roger Federer a karrierje utolsó éveiben térdsérüléssel bajlódott, így aztán 2022 őszén, 41 évesen a visszavonulás mellett döntött. Az utolsó mérkőzésére a Laver Kupa elnevezésű férfi bemutató tenisztornán került sor: barátja, Rafael Nadal oldalán a Jack Sock, Frances Tiafoe amerikai páros ellen vereséget szenvedett egy látványos és érzelemdús mérkőzésen.

Rafael Nadal, Roger Federer, tenisz, visszavonulás, Laver Kupa
Roger Federer 2022-ben, Rafael Nadal párospartnereként éppen a Laver Kupa-tenisztornán játszotta le pályafutása utolsó mérkőzését
Fotó: Glyn KIRK / AFP

A két évvel ezelőtti londoni Laver Kupa során ugyan Federer csupán egy mérkőzést játszott, és a Világcsapat ebben az évben tudott először nyerni az Európa-csapat ellen a tornán, mégis a teljes hétvége a svájci klasszis elbúcsúztatásáról szólt. Rafael Nadalnak csak egy szavába került volna, és szinte napra pontosan két évvel később ő is megkaphatta volna azt a körítést, mint Federer. Ám a hosszú ideje sérülésekkel bajlódó Nadal nemhogy nem úgy érkezett Berlinbe, hogy biztosan ez a búcsú számára, de nem is vett részt a tornán.

 

Hullámvasút volt Rafael Nadal elmúlt időszaka

Már majdnem másfél éve annak a nyilatkozatnak, hogy Rafael Nadal beharangozta: 2024 a búcsúéve lesz. 
„Az az ötletem és ez a fő motivációm, hogy 2024-ben elbúcsúzzak minden versenytől, amelyek fontosak voltak a teniszpályafutásom során, és megpróbálom élvezni ezt" – mondta a tavalyi Roland Garros előtt a spanyol klasszis. Akkor úgy tűnt, azért nem 2023-at mondja, mert az ismét megjelenő sérülése miatt pályára sem tudott lépni: január 18-án játszotta az utolsó tétmérkőzését az előző évben. 

De 2024 sem alakult sokkal szerencsésebben Nadal számára. Összesen 7 tornán vett részt, ezeken 19 egyéni mérkőzést játszott. Úgy tűnt, tartja a szavát, mert Barcelonában és Madridban is elbúcsúzott a kiesése után a hazai közönségtől, a fővárosi búcsú után pedig egyértelműsítette: Madridban nem lép többet pályára. Indian Wells után Monte-Carlóból is visszalépett, de Rómában és a Roland Garroson ott volt. Utóbbi tornát óriási rekordot jelentő, 14(!) alkalommal nyerte meg, és az elmúlt húsz évben összesen 4 vereséget szenvedett el rajta – a negyediket az idei párizsi Grand Slam első körében, a világ- és olimpiai bajnok Alexander Zverev ellen. 

A Garros után jött ismét majdnem két hónap kihagyás, majd júliusban döntőbe jutott a bastadi ATP 250-es tornán. 

Voltak utalások arra, hogy ez az olimpiájába kerülhet, de végül visszatért Párizsba, és felülmúlta Fucsovics Mártont, hogy aztán Novak Djokovics legyőzze őt a Philippe Chatrier-n. Nadal párosban két nappal később, július 31-én Carlos Alcaraz oldalán esett ki az ötkarikás játékokról, azóta pedig nem lépett pályára. Mint az szeptember 12-én eldőlt, Berlinben sem volt ott.

rafael nadal
Rafael Nadal több helyszíntől is elbúcsúzott az idei szezonban - de tényleg végleg?
Fotó: CARL DE SOUZA / AFP

Rafael Nadal hivatalosan még mindig nem döntötte el, mikor vonul vissza

A teniszrajongók többsége biztos volt abban, hogy ha már eredetileg elvállalta Björn Borg felkérését az Európa-csapatban, akkor ott is lesz a Laver Kupán. Már csak azért is, mert a hírek szerint Nadal az olimpia óta folyamatosan edz és gyakorol, és úgy tűnt, készen áll a játékra. Azt hihetné az ember, hogy

ha van olyan állapotban, hogy tud járni és meg tudja fogni az ütőt, akkor különösebb gond nélkül bevállalhatott volna egy párosmérkőzést, ha akar. Ahogyan Federer tette két éve. 

Ám Nadal nem vállalta be, a hivatalos indoklása szerint azért, mert úgy hitte, nélküle nagyobb esélye van az európaiaknak a győzelemre, egyben a trófea visszahódítására. (A cikkünk végén kiderül, végülis ez sikerült.) Pedig korábban Nadal boldogan emlékezett a tornán való szerepléseire.
„Különleges emlékeim vannak a korábbi Laver Kupa-szerepléseimről, köztük a londoni eseményről, amikor utoljára játszottam Roger oldalán. Csapatban küzdeni hihetetlen élmény, ez egy különleges és izgalmas versenyforma" – fogalmazott Nadal.

Honfitársa, a kétszeres Roland Garros-döntős Àlex Corretja is azok közé tartozik, akik meglepődtek Nadal távolmaradásán.
„Nagyon meglepődtem, mert azt hittem, hogy a Laver Kupa egy nyugodtabb verseny, bár ha már ott vannak, a csapatok mindig nyerni akarnak, de lehet egyesben vagy párosban is játszani, jobban lehet alkalmazkodni ahhoz, amire szükséged van” – mondta Corretja az Eurosportnak Nadal visszalépéséről. A korábbi spanyol teniszező hozzátette, ha a 22-szeres Grand Slam-győztes a Laver Kupán sem tud (vagy akar) játszani, akkor jó kérdés, hogy vajon hol fog. – „Amikor olvastam, hogy nem fog versenyezni, kicsit megijedtem: 

ha nem áll készen arra, hogy a Laver Kupán induljon, akkor mikor lesz?

Remélem, hogy felépül, vagy amikor úgy érzi, hogy újra fitt lesz, akkor visszamegy oda, ahol úgy gondolja, hogy ez megfelelő.”

Novak Djokovic, Rafael Nadal, tenisz, olimpia, 2024, Párizs
Novak Djokovics és Rafael Nadal már 60 alkalommal játszott egymás ellen – lesz 61.?
Fotó: MARTIN BERNETTI / AFP

A visszavonulásával kapcsolatban Nadal továbbra sem volt konkrét, csupán annyit mondott, hogy az olimpia végeztével most a gondolkodó fázisban van, és erre az évre már nincsenek kitűzött céljai. Az viszont biztos, hogy a Laver Kupán elbúcsúzni méltó lett volna hozzá, és Djokovics is hasonlóra vágyik majd.

Azt kívánom magamnak, hogy a családom és a barátaim mellett a legnagyobb ellenfeleim is legyenek ott, amikor elköszönök az élsporttól. 

A Laver Kupán megható volt Rogert látni a szeretteivel, és én is elgondolkodtam azon, hogy miként akarok majd elbúcsúzni" – nyilatkozta még Federer visszavonulása után Novak Djokovics.

 

Szaúd-Arábia és a pénz okozza Nadal "gondolkodását"?

Túl sok olyan torna már nincsen hátra 2024-ből, amelyen Rafael Nadal ott lehet, és azon méltóképpen vonulhatna vissza, ha tényleg betartja a tavalyi ígéretét – márpedig ha hinné, hogy képes lesz még ismét felnőni a legjobbak szintjére, akkor aligha nyilatkozott volna olyat szűk másfél éve, hogy 2024 a búcsúéve. Noha David Ferrer, 

a spanyol Davis Kupa-kapitány meghívta Nadalt, hogy ott legyen november 19. és 24. között a spanyol együttesben,

a hazai(!) rendezésű, nemzetek közötti csapatverseny egyenes kieséses szakaszában (nyolcas döntőjében), a játéka abszolút nem garantált ott. Egyrészt az elmúlt évek alapján kevés esély van rá, hiszen legutóbb 2019-ben játszott a Davis Kupában. Másrészt a többi kerettag, Carlos Alcarazzal az élen mind jobb formában van Nadalnál, és a spanyolok aligha engedhetik majd meg maguknak, hogy csak azért játszassák Nadalt, hogy elmondhassák: játszott.

Rafael Nadal, Fucsovics Márton, tenisz, olimpia
Egyre nagyobb esély van arra, hogy Rafael Nadal Fucsovics Márton ellen aratta karrierje utolsó (1080.) egyéni győzelmét
Fotó: Miguel MEDINA / AFP

Így aztán szinte az egyetlen tornát, amelyen Nadal reálisan még idén elbúcsúzhat, október közepén rendezik, Szaúd-Arábiában. Abban az országban, amelynek – mint az év elején kiderült, – Nadal a tenisznagykövete lesz, és amely feladat és az ezzel járó anyagi juttatások elfogadása miatt a spanyol klasszisnak elképesztő támadásokkal kellett szembenéznie. Nos, márpedig 

Nadal neve is ott van az október 16. és 19. között esedékes rijádi gála tervezett indulóinak névsorában, 

többek között Novak Djokovics, Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Danyiil Medvegyev és Holger Rune mellett.

Mint azt a Magyar Nemzet is kiemelte, a Laver Kupa-indulás visszamondása után minden esély adott arra, hogy Rafael Nadal búcsújának helyszíne nem a tenisz hagyományain és a spanyol pályafutásán alapul majd, hanem az anyagiakon

Szaúd-arábiai tenisznagykövetként ugyanis a helyzetébe tökéletesen beleillene, ha a rijádi gálán vonulna vissza végleg a 22-szeres Grand Slam-győztes. 

Nem lennénk Nadal helyében, amikor a reakciókkal szembesül, ha ez tényleg megvalósul...

A 2024-es tenisz Laver Kupa tudnivalói

A tenisz Laver Kupa hetedik, 2024-es kiírását szeptember 20. és 22. (péntek és vasárnap) között rendezték meg Berlinben. Mindhárom napon három egyes és egy páros mérkőzésre került sor, a győzelem pénteken 1, szombaton 2, vasárnap 3 pontot ért. Az Európa-csapat és a Világcsapat párharca addig tartott, amíg valamelyikük eléri a 13 pontot, és az ezt a határt elérő fél lett a hetedik Laver Kupa nyertese.

A Björn Borg és Thomas Enqvist által vezetett Európa-csapat felállása:

  • Carlos Alcaraz (spanyol)
  • Danyiil Medvegyev (orosz)
  • Casper Ruud (norvég)
  • Sztefanosz Cicipasz (görög)
  • Alexander Zverev (német)
  • Grigor Dimitrov (bolgár)

A John McEnroe és Patrick McEnroe által vezetett Világcsapat felállása:

  • Thanasi Kokkinakis (ausztrál)
  • Taylor Fritz (amerikai)
  • Francisco Cerundolo (argentin)
  • Ben Shelton (amerikai)
  • Alejandro Tabilo (chilei)
  • Frances Tiafoe (amerikai)

Az első napon Cerundolo Ruudöt, Cicipasz Kokkinakist, Dimitrov Tabilót, míg Fritz és Shelton kettőse Alcaraz és Zverev párosát győzte le két játszmában, így 2-2-es állással fordultak szombatra a felek.

Medvedev, tenisz, Laver Kupa, Medvegyev
Danyiil Medvegyev mindkét egyéni meccsét döntő játszmában veszítette el, de ez is belefért az európaiaknak
Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

A második napon Medvegyev Tiafoe-tól kapott ki, majd Alcaraz Sheltont győzte le, így 4-4 volt az állás. Szombaton este aztán Zverev Fritz ellen, a Ruud, Cicipasz kettős pedig Shelton és Tabilo duójától szenvedett vereséget, azaz a zárónapot 8-4-es előnyből várhatta a Világcsapat, amelynek így a végső sikerhez két győzelem is elég volt az utolsó napon.

Vasárnap az Alcaraz, Ruud páros a Shelton, Tiafoe kettős elleni sikerrel indította a programot, majd Medvegyev ismét döntő játszmában szenvedett vereséget – a Világcsapat Shelton győzelmével 11-7-re vezetett, így egyetlen sikerre került a trófeától. Ekkor következett Zverev és Tiafoe összecsapása, amelyet a német világ- és olimpiai bajnok szetthátrányból fordított meg. 2019 után ismét jöhetett tehát a mindent eldöntő összecsapás, méghozzá Alcaraz és Fritz között, amelyet a spanyol klasszis nyert. Borg csapata megfordította a párharcot, és 13-11-es győzelmével

az Európa-csapat 2021 után ismét a Laver Kupa győztese lett – Rafael Nadal nélkül.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!