Vágólapra másolva!
Primoz Roglic diadalmaskodott a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen, amelynek vasárnapi záróetapján a svájci Stefan Küng bizonyult leggyorsabbnak, az olimpiai negyedik Valter Attila az 58. helyen zárta az időfutamot és a 25. pozícióban az összetettet.

A 24,6 kilométer hosszú madridi egyenkénti időfutammal ért véget a 79. spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta. A specialisták közül a kétszeres időfutam Európa-bajnok svájci Stefan Küng tekert kiemelkedő időt (26:28 perc), ezzel megszerezte pályafutása első egyéni szakaszgyőzelmét háromhetes körversenyen. Második leggyorsabban a szlovén Roglic teljesítette a távot, aki ezzel megnyerte az összetettet - pályafutása során immár negyedszer -, ezzel beérte a csúcstartó spanyol Roberto Herast.

Primoz Roglic, kerékpár, Bora, Vuelta
Primoz Roglic negyedik alkalommal lett a spanyol országúti kerékpáros körverseny, a Vuelta győztese, ezzel utolérte az örökranglista élén Roberto Herast
Fotó: ANDER GILLENEA / AFP

A második helyet Ben O'Connor érdemelte ki a végelszámolásnál, a 2021-es Tour de France-on és az idei Giro d'Italián egyaránt negyedik, az összetett élén 13 napot töltő ausztrál bringás pályafutása első háromhetes dobogóját ünnepelhette. Az összetettben korábban háromszor is második spanyol Enric Mas ezúttal a dobogó alsó fokára állhatott fel.

A Visma-Lease a Bike 26 esztendős magyar bajnoka, Valter Attila 29 perc 14 másodperc alatt teljesítette az időfutamot, ez az 58. pozícióra volt elég, 

összetettben pedig a 25. helyen zárta pályafutása hatodik háromhetes körversenyét. 

Bodrogi László után második magyar kerékpárosként szerepelt két Grand Tour-viadalon egy éven belül, ő 2007-ben ugyancsak a Giro d'Italián és a Vueltán állt rajthoz. Legjobb szakaszeredménye egy 11. hely volt Valternek, akinek eredetileg nem is szerepelt a programjában a spanyol körverseny, az utolsó pillanatokban ugrott be segítőként a keretbe.

A hegyi pontverseny győzteseként a pöttyös trikót az ausztrál Jay Vine érdemelte ki, a pontverseny győztese - így zöld trikós - honfitársa, Kaden Groves lett. A fiatalok legjobbjaként a dán Mattias Skjelmose hódította el a fehér trikót azzal, hogy ötödik lett összetettben – írta meg az MTI.

Mivel Tadej Pogacar idén a Girót és a Tourt is megnyerte, 

mindhárom 2024-es háromhetesen szlovén kerékpáros diadalmaskodott, 

legutóbb 2018-ban a britek mondhatták el magukról, hogy mindhárom Grand Touron győzni tudtak.

Eredmények, Vuelta (a viadal honlapja alapján):

21. (utolsó) szakasz, Madrid-Madrid, 24,6 km, egyéni időfutam:

1. Stefan Küng (svájci, Groupama-FDJ) 26:28 perc
2. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull-BORA-hansgrohe) 31 másodperc hátrány
3. Mattia Cattaneo (olasz, T-Rex - Quick-Step) 42 mp h.
...11. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon AG2R La Mondiale) 1:05 perc hátrány
...23. Enric Mas (spanyol, Movistar) 1:33 p h.
...58. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 2:46 p h.

Az összetett végeredménye:

1. Roglic 81:49:18 óra
2. O'Connor 2:36 perc hátrány
3. Mas 3:13 p h.
4. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education-EasyPost) 4:02 p h.
5. Mattias Skjelmose (dán, Lidl-Trek) 5:49 p h.
...25. Valter 1:22:31 óra hátrány

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!