Vágólapra másolva!
Reggel 9.00-kor rajtolt el a népes mezőny gyönyörű időben Balatonfüredről, hogy teljesítse az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. Az időjárás késő délelőtt közbeszólt, a szélcsend jelentős mértékben lelassította a mezőnyt.

Kora délután még mind az 510 hajó, köztük 15 katamarán, csaknem 2500 versenyzővel a fedélzetén küzd azért, hogy minél gyorsabban megkerülje a Balatont. A 90 éves múltra visszatekintő megmérettetésen idén egy új, magyar fejlesztésű nyomkövető rendszer is debütált, valamint az egész tavat lefedő élő közvetítés is rendelkezésre áll annak, aki végig követné a versenyt. 

Egyébként a szervezők elmondása alapján Európa szeme most a Balatonra szegeződik, de még az Egyesült Államokból is vannak érdeklődők a verseny közvetítése kapcsán.

Délelőtt 10.00 körül az abszolútban első helyeken vitorlázó katamaránok körülbelül egyforma sebességgel, ugyanabban a szélben vitorláztak hozzávetőleg Almádi magasságában. A vezető ötös mindegyik csökkentette a vitorlafelületet, kisebb orrvitorlára váltottak a nagyjából 10 csomó környékére frissülő észak-északnyugati szélben. A dinamikus haladásnak aztán nagyjából délelőtt 11.00-kor vége szakadt, ekkor szélcsend lassította le jelentősen a mezőnyt.

Az időjárásnak köszönhetően már biztosnak tűnik, hogy a valamivel több, mint öt órás Balaton megkerülési rekord idén nem lesz veszélyben, mivel, ahogy említettük, késő délelőtt szélcsend köszöntött be a tavon Siófok magasságában, ahol sok hajó emiatt beragadt. Az élmezőny, a katamaránok azonban délután kettő körül már Balatonszepezd környékén hajóztak.