A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Mint ismert, szívrohamot kapott a Floridában élő olimpiai bajnok magyar tornász, Ónodi Henrietta, aki jelenleg is kórházban van orvosi kezelés alatt. Az eset kapcsán megszólalt az egykori kiváló tornász édesanyja és két korábbi nevelőedzője is.

A drámai hírt az 1992-ben Barcelonában ugrásban olimpiai bajnok Ónodi Henrietta testvére, Ónodi Barbara tudatta az interneten, majd a kiváló tornász korábbi csapattársa, Molnár Andrea osztotta meg a Facebook-oldalán. 

Március 28-án egy floridai élelmiszerboltban volt, abban a városban, ahol él, és a három kisgyermekének vásárolt, amikor hirtelen összeesett. Henit azonnal kórházba szállították, útközben többször is leállt a szíve. Stabilizálták, és kórházba szállították, ahol szinte teljes artériás elzáródást diagnosztizáltak nála. Azonnal megműtötték, hogy megmentsék az életét. Jelenleg is kórházban van kezelés alatt

írta közösségi oldalon az olimpiai bajnok tornász testvére, aki hangsúlyozta, hogy Ónodi Henrietta családja számára mind érzelmileg, mind anyagilag óriási kihívást jelentenek a történtek. 

Ónodi Henrietta a 90-es években lenyűgözte a világot
Fotó: David Madison/Getty Images

Az olimpiai bajnok testvére azt is leírta, hogy Ónodi Henrietta állapota hosszú távú gondozást és kiterjedt rehabilitációt igényel, csak így nyerheti vissza az egészségét. Azonban jelenlegi biztosítása nem fedezi a gyógyuláshoz szükséges ellátást. Ónodi Barbara ezért gyűjtésbe kezdett a tornász társadalomban, hogy fedezni tudják testévre kezelésének költségeit.

Isteni szerencse, hogy egy boltban történt ez a lányommal, és nem az autóban ülve, vagy egyedül otthon, mert akkor vélhetően tragédia lett volna a szívmegállás vége

– mondta a Nemzeti Sportnak Henrietta Békéscsabán élő édesanyja, aki azt is hozzátette, hogy a lánya olimpiai járadékát minden hónapban átutalják neki, abból a nővére állja a költségeket. Viszont a kórházi rehabilitáció valóban hatalmas tehertétel; Henrietta jó darabig nem fog tudni dolgozni, egyelőre a felépülése a cél, s hiába van biztosítása, az csak korlátozottan fedezi a költségeket.

Ónodi Henrietta szívrohamának híre pont aznap látott napvilágot, amikor Békéscsabán olimpiatörténeti kiállítást tartottak és többek között Békéscsaba díszpolgára, Ónodi Henrietta tárgyait is bemutatták. Az eseményen az olimpiai bajnok nevelőedzői, Unyatinszkiné Karakas Júlia és Unyatinszki Mihály is részt vettek. 

Ma délelőtt szereztünk tudomást a rossz hírről. Le vagyunk taglózva, borzasztó, hogy ötvenévesen ilyen súlyos szívrohama volt. Nem is tudom, hogy mit mondjak. Aggódunk érte és gyógyulást kívánunk neki. A hírt az interneten megosztó testvére, Barbara ha jól tudom, éppen hétfőn jönne Magyarországra. Henivel utoljára húsvét hetében váltottunk üzenetet, 

a levelünkre érkezett is válasz, viszont májusban, amikor az ötvenedik születésnapján köszöntöttük, már nem, ami furcsa is volt” – reagált a beol.hu érdeklődésére Unyatinszkiné Karakas Júlia.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a péntek délutáni Faceboook-bejegyzésében ígérte, hogy a város díszpolgárának gyógyíttatásában az önkormányzat is szerepet fog vállalni.

„Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy Békéscsaba díszpolgára, az olimpiai bajnok Ónodi Henrietta néhány hónapja szívinfarktust kapott. Az Egyesült Államokban élő tornászlegenda életmentő műtéten esett át, már túl van az életveszélyen, de rendkívül költséges orvosi rehabilitációra szorul. Ónodi Henrietta testvére, Barbara közösségi gyűjtést szervezett hazánk olimpiai bajnok tornásznője kórházi ellátási költségeinek viselésére. 

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében jobbulást kívánunk Békéscsaba Díszpolgárának és ígérem, hogy az önkormányzat is részt fog pénzügyileg vállalni Ónodi Henrietta olimpiai bajnok mihamarabbi felépülésében

 – írta a városvezető.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!