A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNSalim Omar Gergely
12:13TekvondoLucas Lautaro Guzman-Omar Salim
HUNLosonczi Dávid
12:30BirkózásRafig Huseynov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A párizsi olimpia második hetében a magyar küldöttségnek leginkább a kajak-kenusok szállíthatják az érmeket, ahogy azt már megszokhattuk. De hatalmas hiba lenne megfeledkezni a birkózókról, akik szinte minden olimpián begyűjtenek egy-két, ha nem három érmet és a világ élvonalához egyre inkább felzárkózó taekwondo-csapat is szerezhet kellemes meglepetést. Szerdán erre a két sportágra figyelünk a leginkább.

Ahova nézünk, világbajnokot látunk

A magyar birkózócsapat a szokásosnál talán kisebb, de szinte mindenki világbajnok vagy éppen vb-érmes, netán Európa-bajnok. Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatója csak egy nagyon kis terhet tett az ötfős csapat vállára: a kétszeres Európa- és világbajnok sportvezető ugyanis azt mondta, hogy egy érem a minimum elvárás a csapattól, de nyilván senki nem fogja bánni, ha ennél gazdagabb lesz a termés.

„Egy biztos: fizikailag rendben vannak a versenyzők. Egyelőre nem látom rajtuk, hogy nagyon stresszelnének, görcsölnének, és ez fontos, hiszen nagyon befolyásol mindent, hogy mentálisan milyen állapotban lépnek szőnyegre. Mindenki megtette a tőle telhető legtöbbet, bízom abban, hogy ha a legjobbjukat nyújtják, akkor az olimpia után elégedetten és boldogan beszélhetünk a történtekről” – mondta a szövetség oldalának Bácsi.

Birkózás

 

Lévai Zoltán

A magyarok közül elsőként a 77 kilós kötöttfogású Lévai Zoltán lépett szőnyegre. A Budapesti Honvéd 28 éves versenyzője világ- és Európa-bajnoki ezüstérmesként kiemeltként léphetett szőnyegre kedden, és a legjobb nyolc közé jutásért ugyan kis különbséggel, de a 2-1-es végeredmény ellenére nagyon magabiztosan győzte le a török Burhan Akbudakot, aki még 82 kilóban nyert világbajnoki címet.

Olympic Games Paris 2024 - Wrestling
Lévai Zoltán (pirosban) számára fájdalmasan korai volt a búcsú
Fotó: Anadolu via AFP

A magyar birkózó a folytatásban az azeriek friss vb-ezüstérmes klasszisával, Sanan Suleymanovval nézett szembe, akivel a januári zágrábi rangsorverseny döntőjében csapott össze legutóbb, ott azonban sérülés miatt Lévai kénytelen volt feladni a küzdelmet. Ezúttal végig ment a meccs, amit az azeri azzal nyert meg, hogy ő szerezte az 1-1-re végződő küzdelem utolsó pontját. Ezzel a vígaszágra küldte Lévait, ahonnan már nem ment tovább, mert azeri nagyon simán kikapott a kazah Zsadrajevtől, így a magyar birkózó számára véget is ért a párizsi szereplés.

Losonczi Dávid

A magyar csapat legnagyobb (arany)éremesélyese Losonczi Dávid. Az Erzsébeti Spartacus MTK 87 kilós kötöttfogásúja még csak 24 éves, de már felnőtt világbajnoki arany- és bronzérmesként érkezett Párizsba, ahol szintén az aranyérem egyik legfőbb esélyese.

Szerintem magától is aranyérmet vár. Úgy vélem, regnáló világbajnoktól reális elvárás, hogy akár a dobogó felső fokára álljon, de tudjuk, hogy az olimpia mindig más, mint bármelyik verseny, neki ráadásul ez az első ilyen viadala.

Egyelőre jól kezeli a helyzetet, magabiztos. Remélem, ugyanazt a remek birkózást láthatjuk tőle, amelyet a tavalyi világbajnokságon vagy akár most júniusban, a budapesti Polyák Imre–Varga János-rangsorversenyen. Ha így lesz, akkor valóban reális esély van rá, hogy az ő nyakába kerüljön az aranyérem” – mondta róla Bácsi Péter.

2023 World Wrestling Championships
Losonczi Dávid (kékben) éppen megpörgetni készül török ellenfelét a belgrádi világbajnokságon
Fotó: Anadolu via AFP

 

Az éremig azonban borzasztóan nehéz lesz az út Losonczi számára, aki kezdésként mindjárt egy végtelenül rutinos birkózóval, a nála 12 évvel idősebb, 82 kilóban kétszeres világ- és Európa-bajnok Rafiq Huseynov ellen lép szőnyegre

a francia fővárosban. A folytatásban pedig jöhet az amerikai Payton Jon Jacobson és az orosz származású, de szerb színekben versenyző idei kontinensbajnok Alekszandr Andrejevic Komarov mérkőzésének győztese a legjobb nyolc között. Ha Losonczi esetleg túljutna mindkét összecsapáson, akkor már szerdán biztosan tudható lesz, hogy érmet szerez a párizsi olimpián. 

2024. augusztus 7. (szerda)
11.00 – 13.30 Selejtezők
18.15 – 19.15 Elődöntők

Muszukajev Iszmail

A magyar csapat másik világbajnoka a szabadfogásúak 65 kilós mezőnyében induló Muszukajev Iszmail. A 2019-ben honosított 31 éves, a balkár népcsoporthoz tartozó dagesztáni birkózó azóta nyert egy-egy Eb- és vb-aranyat, valamint egy Eb- és két vb-bronzot, azaz nem kérdés, hogy megérte állampolgárságot adni. Muszukajev nem beszél magyarul és nem is itthon készül a világversenyekre, de ez mit sem von le az ő teljesítményéből.

Nagyon jó állapotban van, Oroszországban végezte a felkészülést, az utolsó napokra érkezik hozzánk. Ha valaki, akkor ő kiemelkedik a hatvanöt kilós mezőnyből. A technikai képzettsége, a gyorsasága és a dinamikája elképesztő, ezzel szerintem senki nem tudja felvenni a versenyt.

 Nála korábban az állóképességgel volt probléma, a többiek valószínűleg ezt próbálják meg kihasználni. De a tavalyi vb-n is láthattuk, hogy nem volt ellenszer a birkózására. Bízunk abban, hogy Párizsban is mindenkinek beletörik a bicskája” – mondta róla Bácsi Péter.

Muszukajev Iszamil
Muszukajev Iszmail egyértelműen aranyesélyes Párizsba
Fotó: AFP

Ha Muszukajevnek lesz egy pici szerencséje a sorsolásnál, ami legfeljebb annyit jelent, hogy háromnál kevesebb világbajnok lesz az ágán, akkor messzire juthat.

2024. augusztus 10. (szombat)
11.00 – 13.30 Selejtezők
18.15 – 19.15 Elődöntők

Ligeti Dániel

A 125 kilóban induló szombathelyi óriás ötszörös Eb-érmes, és a párizsi lesz a harmadik olimpiája. Ligeti nem került túlságosan könnyű ágra, mivel a nyolc között a papírforma alapján a törökök riói aranyérmesével, tízszeres Európa-bajnokával, Taha Akgüllel találkozhatna, de a szombathelyi birkózó ágán van a regnáló olimpiai bajnok, az iráni Amir Zare is. Szóval nem lesz könnyű dolga már akkor sem, ha meccset akar nyerni. 

2023 World Wrestling Championships
Ligeti Dániel sorsolása nem mondható éppen ideálisnak
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2023 Anadolu Agency

A BOK csarnokban rendezett utolsó rangsoroló viadalt ezüstéremmel zárta, így a világranglistán feljött a 4. helyre, ami viszont jelzi, hogy kiváló formában vágott neki a felkészülésnek, és kiváló erőben érkezett Párizsba.

2024. augusztus 9. (péntek)
11.00 – 13.30 Selejtezők
18.15 – 19.15 Elődöntők

Taekwondo

A magyar válogatott edzője, Galambos Bence szerint mindhárom versenyzőnk erős, a munkát elvégezték, helyezésük attól függ, mennyire hat rájuk az olimpiai nyomás. A magyar hármas pedig nem más, mint: Márton Viviána, Józsa Gergely és Salim Omar Gergely.

Salim Omar Gergely

A magyar taekwondo Tokióban felért a csúcsra, hiszen a japán fővárosban Salim Omar Gergely ötödik helyen végzett. A következő évben pedig a sportág első felnőtt világbajnoka lett, és nem mellékesen van még három Európa-bajnoki címe is. Mivel a világranglistáról jutott ki Párizsba, több mint fél éven át csak az olimpiára készülhetett.

World Taekwondo Grand Prix
Salim Omar Gergely (piros protectorban) szeretne egy fokkal feljebb kapaszkodni az olimpiai rangsorban
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Domenico Cippitelli/LiveMedia/NurPhoto

 Salim, aki itthon, Tatán készült az olimpiára, szerdán ebédidőben kezdi a szereplését az argentin Lucas Guzman ellen, aki szintén ötödik lett Tokióban. Ha Salim továbbjut, akkor a negyeddöntőben minden bizonnyal a címvédő, Vito Dell’ Aquila lesz az ellenfele.

Nyolcaddöntő:
Salim Omar Gergely – Lucas Guzman: augusztus 7., 12:13 óra

Józsa Levente

Az olimpiai debütáns Józsa a szófiai kvalifikációs viadalon harcolta ki a párizsi részvételt. Ő az első magyar, aki Grand Prix-versenyt tudott nyerni, ráadásul nem is akármelyiket, hanem a sorozat döntőjét. Az Eb-bronzérmes, nyolcadikként kiemelt Józsa első ellenfele a 2022-es vb-győztes kínai Yushai Liang lesz, majd minden bizonnyal az üzbég Ulugbek Rasitov lesz, aki 2022-ben egyszer már legyőztes Józsát.

Nyolcaddöntő:
Józsa Levente – Yushuai Liang: augusztus 8., 10:10 óra

Márton Viviána

Pénteken pedig jön a szintén olimpiai újonc Márton Viviána, aki Spanyolországban született, ott is készült fel az olimpiára, mégpedig Madridban és Tenerifén, ahol vélhetően a nagyon erős spanyol válogatottal is tudott gyakorolni. A kadet, junior és U23-as korosztályban is Európa-bajnoki címet nyerő idősebb Márton lány szintén Szófiában harcolta ki az olimpiai részvételt. 

Jól bekezdhet Viviána, hiszen a kétszeres olimpiai bronzérmes, 30 éves, végtelenül rutinos ugandai Ruth Gbagbi lesz az első ellenfele.

 A továbbjutás óriási bravúr lenne a 18 éves magyar lánytól, ennek „jutalmaként” pedig jöhet egy hazai versenyző, mégpedig az a Magda Wiet-Henin, aki az idei Eb leginkább vitatott végjátékában győzte csak le a magyar lányt.

Nyolcaddöntő:

Márton Viviana – Ruth Gbagbi: augusztus 9., 09:33 óra

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!