A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
Vágólapra másolva!
Óriási iramot diktálva, szinte végig az első helyen haladva nyerte meg az olimpiai aranyérmet a hosszútávúszó Rasovszky Kristóf a francia fővárosban. Portré egy nem mindennapi sportemberről.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

110 perc a koszos, büdös, fekáliás, sportolásra teljesen alkalmatlan Szajnában. 110 perc őrült küzdelem az olimpiai aranyéremért. Rasovszky Kristóf pontosan ugyanazzal a taktikával nyerte meg a férfi 10 km-es úszóversenyt, mint 2012-ben Risztov Éva Londonban. Nem adta át az első helyet, mindent kibírt és megcsinálta azt, amiért idejött, Párizsba.

A verseny rajtja Párizsban
Fotó: Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Rasovszky Kristóf egyáltalán nem hosszútávúszónak készült. (Ki az, aki úgy születik, hogy ezt a gyötrelmes sportágat választja? Valószínűleg senki sem.) 

Alig múlt el hároméves, amikor a szülei vitték le először az uszodába, természetesen azért, hogy a gyerek megtanuljon úszni. 

Balaton-közeli gyerekként nem is tehettek mást. Három évvel később mutatkozott meg, hogy Rasovszky az átlagnál tehetségesebb ember, ekkor vette kezdetét a sportolás, amely még messze volt az élsporttól. Utolsó ifi éveiben már az 1500 méteren, vagyis a leghosszabb távon úszott.

2016 júliusában a junior Európa-bajnokságon nyert aranyérmet Máltán - de már a hosszútávúszók között a 10 km-es számban.

Majd elutazott a riói olimpiára, ahol 1500 méteren, vagyis a medencés számban indult, s ott kiesett. Talán ekkor dőlt el, hogy a hosszútávúszás felé fordul - végleg. Edzőjével felmérte, hogy a leghosszabb medencés számban soha nem fog tudni 14.40-et úszni, de a 10 km-en sokkal nagyobb esélye van.

Rasovszky Kristóf a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyében
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Odahaza a nyílt vízi edzéseket a Balatonban végzi, nem véletlen, hogy a beceneve a Balatoni Cápa lett. De az sem mindennapos, hogy hol végzi ezeket a balatoni edzéseket. 

Balatonalmádiban, a strand bójasorán, oda-vissza a parttal párhuzamosan. Ezt Rasovszky nyugdíjas sávnak nevezte, azért, mert az idősebb emberek ott szoktak tempózni. Ez a bójasor Rasovszkynak óriási segítséget nyújtott, mert majdem olyan volt ez, mint a medencében a kötél.

Rasovszky mindig is büszke volt arra, hogy hosszútávúszásban versenyez. Kevesen tudják, hogy 1896-ban az athéni olimpián Hajós Alfréd szintén a nyílt vízben nyerte meg olimpiai aranyérmeit. Ő is példakép lehetett a számára. 

2016 után már egyre inkább látszott, hogy a világ egyik legtehetségesebb hosszútávúszójáról beszélünk. A 2018-as, Glasgowban rendezett Európa-bajnokságon 5 és 25 km-en első lett, 10 km-en második. Egy évvel később a Dél-Koreában rendezett világbajnokságon világbajnok lett 5 km-n, az olimpiai távon második. Így érkezett el a 2021-es tokiói olimpia, ahol 10 km-en ezüstérmet nyert. Már akkor azt mondta, hogy Párizsban nem lehet más a célja, hogy olimpiai bajnok legyen.

Ezt az álmát most megvalósította. Már az idei, dohai világbajnokságon elért győzelme jelezte, hogy valami nagy dologra készül. 

Tudta persze azt is, hogy a dohai győzelem után mindenki rá utazott és mindenki őt akarja majd megverni.

Ezzel a tudattal kellett készülnie a párizsi olimpiára. Ráadásul az a dohai arany a magyar hosszútávúszás első vb-győzelme volt ezen a távon.

"Párizsba ugyanúgy megyek, mint ahogyan Dohába is jöttem: szeretnék érmet szerezni – ebben minden benne van. A bronz, az ezüst és az arany is" - nyilatkozta nem sokkal a dohai vb-győzelem után. Ez a vb-arany természetesen óriási terheket tett rá - az esélyesség terhét. De ő ezzel is meg tudott küzdeni.

Párizsi versenyzése - nincs rá jobb szó - egészen fenomenális volt. Tudta, hogy neki kell az élen haladni, tudta, hogyha az élen úszik, akkor a többiekre tudja rátenni a terhet. Tényleg csodálatos volt látni azt a küzdelmet, amit az aranyéremért folytatott. (Ne feledkezzünk meg az olimpiai bronzérmes Betlehem Dávidról sem, de ez a portré most nem róla szól.)

Rasovszky Kristóf a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyében
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

"Készültünk erre, edzettünk a Dunában. 

Tegnap végig nézve a lányok versenyét, számítottam rá, ha tudok vezetni a verseny nagy részében, akkor itt nagy gond nem lehet. Hiszen lefelé se egyszerű előzni, de talán lefelé, ezen a rövid öt percben, amíg leérünk ezen a 800 méteren, ott lehet talán előzni, és visszafelé, ha az első a fal mellett úszik, akkor igazából szinte lehetetlen. 

Úgy voltam vele, ha az ötödik kör után a hatodikban leérek elsőnek és be tudok fordulni a két bójánál elsőnek, és odaérek a falhoz, akkor talán nagy gond már nem lehet és a végén nem előznek meg hárman." A magyar klasszis azt is hozzátette, hogy voltak jelek a sikerével kapcsolatban: "Hát, azért küldött jeleket itt a világ nekem, hogy bízzak magamban. Egyrészt a 19-es számot kaptam, mióta házas vagyok egyre jobban hiszek ezekben a számmisztikában is, és ez a szám a győzelemnek és a sikernek a száma.

Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok Párizsban

Végül azt is megosztotta a 27 éves sportoló, hogy jókor jött egy pofon az olimpia előtt: "Egyrészről a legjobbkor jött egy rövid pofon az Európa-bajnokságon, nem sikerült sem az öt, sem a tíz km egyéniben úgy, ahogy szerettem volna. Másrészről tényleg ugyanaz volt, mint Tokió előtt, hogy az Eb nem sikerült, az olimpia viszont igen. 

Nagyon készülünk erre, mindent arra tettünk fel, hogy ez a 10 km jól sikerüljön, beáldoztuk mind a három egyéni számomat a medencében és azt mondtuk, csak erre az egyre koncentrálunk és kifizetődött mindenképp."

Rasovszky Kristóf a magyar hosszútávúszás második olimpiai bajnoka, egyben az első férfi győztes ebben a sportágban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!