A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
Vágólapra másolva!
Péntek reggel 7.30-kor ugrott be a Szajnába Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid másik 27 társukkal együtt, hogy teljesítsék a 10 km-es távot a nyílt vízi úszás döntőjében. Rasovszky Kristóf hamar az élre állt, mellette a másik magyar, Betlehem Dávid is az élmezőnyben úszott a folyóban. A versenyt végül Rasovszky Kristóf nyerte meg fantasztikus hajrával, míg Betlehem Dávid a harmadik lett.

Rasovszky Kristóf a szám világbajnoki címvédőjeként és a tokiói olimpia ezüstérmeseként már az első méterek után a mezőny élére állt, és ezt a pozícióját magabiztosan tartotta, sőt, 3,5 km-t követően a veszprémi versenyző némileg növelni is tudta az előnyét a többiekkel szemben. Mindeközben Betlehem Dávid is stabilan úszott a Rasovszkyt üldöző bojban, az első tíz között.

Rasovszky Kristóf hamar az élre állt. Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A "Balatoni Cápa" taktikájának a része volt az, hogy az első helyre állt már a verseny elején, mert az eddigi tapasztalatai alapján a sűrű mezőnyben előfordulhatnak kisebb "verekedések" és ezekből általában nehéz jól kijönni. Azonban ezzel a stratégiával ezt el lehet kerülni és csak az úszásra koncentrálni.

Féltáv után Florian Wellbrock úgy gondolta, hogy átveszi a vezetést a magyar versenyzőtől, azonban Rasovszky nem sokáig engedte a német címvédőt elöl menni és visszavette az első helyet.

Mindeközben Betlehem Dávid továbbra is kiválóan tartotta a pozícióját a legjobb tízben, hol a nyolcadik, hol a hatodik helyen úszva. Az utolsó körben, amikor már csak 1700 méter volt hátra a versenyből, akkor Rasovszky begyújtotta a rakétákat és egyedül csak a német Oliver Klemet tudta a "lépést" vele tartani, míg a többiek jó pár méterrel leszakadva követték őket.

Betlehem Dávid is kiválóan versenyzett. Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A 27 éves veszprémi úszó a másik némettel szemben sem hagyta magát, az utolsó száz métereken is az élen úszott. Hősies küzdelmet láthattak a nézők több mint egy és háromnegyed óra versenyzést követően és az aranyérem sorsa még itt sem volt biztos, nagyon szoros volt a hajrá, az első négy gyakorlatilag libasorban úszott egymás mögött.

Az utolsó métereken aztán Rasovszky azért úszott, hogy az első magyar férfi sportoló legyen, aki aranyérmet nyert a 10 km-es távon az olimpián. A 27 éves úszó végül csodás hajrával megnyerte az aranyérmet, míg Betlehem Dávid a végén óriásit úszva a harmadik helyen csapott a célba!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!