Vágólapra másolva!
Ausztria futballválogatottja drámai körülmények között vívta ki a jogot, hogy Törökországgal vb-pótselejtezőt játszhasson: Andy Herzog az utolsó percben szabadrúgásból egyenlített az 1-1-re végződő mérkőzésen.

Az európai 7. csoportban ezzel az osztrákok a play-offot jelentő második helyen végeztek. A "direkt" ágon a csoportgyőztes spanyolok jutottak ki a vb-re. A találkozó fontossága ellenére Ausztria nem a legjobb csapatával állt ki: a feszült közel-keleti helyzetre hivatkozva egy csapatra való (tizenegy) osztrák nem utazott el az elhalasztott a Tel-Avív-i meccsre. A FIFA korábban hallani sem akart arról, hogy elhalassza az október 6-ra kiírt találkozót, noha Beppo Mauhart az osztrák szövetség elnöke már korábban kérte a halasztást. Ám október 4-én egy ukrán rakéta eltalálta a Tel-Avív-Novoszibirszk járat
repülőjét, s a balesetben hetvennyolcan vesztették életüket. Az új időpont október 27-e lett. Gyorsan tegyük hozzá, az osztrákok esete nem egyedi: az október 18-i Hapoel Tel-Avív-Chelsea UEFA Kupa-meccsre hasonló indokkal az angol klub hat meghatározó játékosa nem utazott el.

Az osztrák válogatottból nevezetesen Hiden, Mayrleb, Kirchler, Ibertsberger,Kogler, Hörtnagl, Glieder, Neukirchner és Kühbauer nem vállalta az utazást, de rajtuk kívül Cerny és Weissenberger, valamint Baur - aki remekelt az első, 2-1-es osztrák győzelemmel végződött meccsen -, Flügel és Stranzl sem játszhatott ilyen vagy olyan okokból.

Thury Gábor

Mindent egy helyen az Eb-ről