Vágólapra másolva!

Kelet-európai focitehetségek a Bundesligában

Manapság a klubok hatalmas összegeket képesek elkölteni az egyes futballistákra, ám az egyesületek vezetősége is rájött arra, hogy sokkal gazdaságosabb már igen fiatalon leigazolni a tehetséges játékosokat, és a saját utánpótlás-csapatban kinevelni őket. Ezt a módszert a német klubok is igyekeznek követni, nem csoda, hogy a germán egyesületek amatőr csapataiban rengeteg kelet-európai labdarúgót találunk.

A minap a hírügynökségek arról számoltak be, hogy a Bayern München korosztályos együttesében egy szlovén fiatalember, bizonyos Borut Semler ejti ámulatba a szakembereket. A 16 esztendős támadó a három évvel idősebbek között futballozik, ám ez egyáltalán nem zavarja abban, hogy futószalagon ontsa a gólokat. Legutóbb a városi rangadón az 1860 München ellen szerzett mesterhármast, és erre már a helyi újságok is felfigyeltek. Mint kiderült, az 1985-ös születésű Semler korábban Horvátországban, a Varteks Varazdinban futballozott, ahol a korosztályos bajnokságban 22 találattal gólkirályi címet szerzett, és tagja volt az U16-os szlovén válogatottnak is. A Bayern a nyáron igazolta le, és azóta szerepel a bajoroknál, igaz, nem a 16, hanem a 19 évesek között. A müncheniek ificsapatának edzője, Kurt Niedermayer szerint azonban ez teljesen természetes: "Az igazán tehetséges focisták mindig a saját korosztályuk felett szoktak szerepelni. Így sokkal könnyebben hozzászoknak a nagy iramhoz, és a felelősségük is nagyobb, ami segíti őket a fejlődésben".

Ne gondoljuk azonban, hogy Semler példája egyedülálló lenne a német labdarúgásban, hiszen a Bundesligában szereplő együttesek tartalékcsapataiban több fiatal, kelet-európai focista is szerepel. A Regionalligában, azaz a harmadik vonalban szereplő gárdák közül a Leverkusen amatőrjei között egy horvátot és egy csehet, a Bayernnél egy jugoszlávot, a Kasierslauternnél egy horvátot, a Stuttgarnál két bosnyákot, a Werder Bremennél pedig egy oroszt találhatunk. Utóbbi csapatban szerepel egy Nánási Krisztián nevű fiatalember, akiről a Kicker mindössze annyit tud, hogy 1982. június 21-én született, a nyáron került az amatőrgárdába, mégpedig a Kispest-Honvédtól, ugyanakkor német állampolgárságúnak írják.

Ajánlat:

Ballack rekordösszegért igazol Münchenbe

Mindent egy helyen az Eb-ről