A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Hosszú évek után ismét Bécsbe került az aranyérem, de a két fővárosi együttes drukkerei közül csak az FK Austria fanatikusai örülhettek, az SK Rapid ismét csalódást okozott, hiszen a zöld-fehérek mindössze a negyedik helyet szerezték meg. A vezetőség annak érdekében, hogy a következő szezonban a gárda versenyben legyen a bajnoki címért, nagy változtatásokat tervez a szakmai stábban és a játékoskeretben is.

Az SK Rapid a legsikeresebb osztrák klubcsapatnak számít a maga harminc bajnoki aranyával, ám utolsó elsőségét éppen tíz éve, 1993-ban szerezte, és az elmúlt esztendőkben nem nagyon ment a csapatnak. Tavaly Lothar Matthäus edzővé kinevezése is csődöt mondott, mint ahogyan a sztárok leigazolása sem jött be. A mostani szezonban a volt szövetségi kapitány, Josef Hickersberger vezetésével legalább a negyedik helyre sikerült befutnia a gárdának, vagyis kiharcolta az UEFA-kupában való szereplést, de a következő pontvadászatban a zöld-fehérek mindenképpen a bajnoki címért szeretnének harcolni, és ennek érdekében máris több változás történt a játékoskeretben.

Az egyik legfontosabb döntés a drasztikus fiatalítás volt, amelynek első lépéseként három focistától is megváltak. A legnevesebb távozó a veterán középpályás, Andreas Herzog, aki tavaly januárban érkezett vissza nevelőegyesületéhez sokéves németországi légióskodás után, ám nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. De nem hosszabbították meg a cseh csatár, René Wagner kontraktusát sem, pedig a támadó 180 alkalommal húzta magára a Rapid mezét, és a tavaly szerződtetett dán védő, Jacob Laursen is szabadon távozhat az egyesülettől.

Ami a fiatalítást illeti, a klub vezetői leigazolták a harmadosztályú Blau-Weiss Linz 23 esztendős védőjét, Thomas Burgstallert, akit több más élvonalbeli gárda is hívott, illetve meghosszabbították a szintén 23 éves portás, Helge Payer szerződését - a kapus a napokban a nagyválogatottba is meghívót kapott. Egy másik új szerzemény személye viszont némiképp ellentmond a fiatalítási törekvéseknek, hiszen a zöld-fehérek megszerezték a városi rivális FK Austria Wien válogatott védőjét, Martin Hident, aki az idén tölti be harmincadik életévét.

A focista az 1997-98-as pontvadászatban már játszott a Rapidban, hogy aztán az angol Leeds Unitedbe szerződjön. Hiden egyébként elmondhatja magáról, hogy az utóbbi évek mindegyik sztárcsapatában futballozott Ausztriában: pályafutását a Sturm Grazban kezdte, később az SV Salzburggal nyert bajnoki címet, majd legutóbbi az Austriával ismételte meg ugyanezt.

A klub vezetőségében is történt személyi változás, hiszen a Rapid új sportigazgatót nevezett ki, aki nem más, mint a bécsiek egykori futballistája, Peter Schöttel. A 36 esztendős volt focista pályafutása során összesen 436 bajnokin szerepelt a zöld-fehérek színeiben, ami klubrekordnak számít, és 2001-es visszavonulását követően az egyesület utánpótlásánál dolgozott. Amikor kiderült, hogy a Rapid sportigazgatót keres, akkor ő is jelentkezett a posztra, és bár az elnökség több jelölttel is tárgyalt, végül házon belül oldották meg a kérdést, mondván, Schöttelnél jobban senki sem ismeri az egyesületet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!