Vágólapra másolva!
Szombaton lejátszotta ázsiai körútja első mérkőzését a Real Madrid: a kilencszeres Európa-kupagyőztes Pekingben, 50 ezer néző előtt 4-0-ra győzött a Dragon Team (Sárkánycsapat) elnevezésű, sebtében összerántott "válogatott" ellen. A találkozót - a felmérések szerint - egymilliárd kínai nézte a televízióban, ekként ez volt a világtörténelem egyik legnézettebb futballmeccse.

A mérkőzésre 20 és 250 dollár közötti áron árusították a jegyeket, miközben Kínában az átlagjövedelem havi 80 dollár (660 jüan, azaz nem egészen 20 000 forint). Ennek ellenére még a meccs napján is óriási keletje volt a belépőknek a feketepiacon.

A meccsen végig a Madrid dominált, különösen Figo remekelt, pedig a számára szokatlan bal szélen kellett futballoznia, minthogy a jobboldal Beckham érkeztével az angol válogatott csapatkapitányának hitbizománya lett. Az első gólt maga szerezte egy Ronaldóval végrehajtott összjáték után, s lecseréléséig, a 65. percig a csapat motorjának bizonyult.

Mellesleg: a 65. percben kezdődtek a sorozatos cserék, Fernando Morientes is ekkor lépett pályára, s azonnal vágott kettőt, valahogy úgy, mint Ronaldo bemutatkozásakor az Alavés ellen: előbb a Roberto Carlos lövése után a kapusról kipattanó labdát verte be, majd Guti álompasszát értékesítette. Az i-re a pontot egy másik cserejátékos, Portillo tette fel, aki ugyancsak Guti átadásából volt eredményes.

Figo, a mezőny legjobbja próbálta elbagatellizálni jó játéka jelentőségét: "Hogy jól játszottam volna, ráadásul számomra új poszton? Nem tudom... Szerintem az a legkevésbé fontos, hogy én milyen poszton játszom. Az a lényeg, hogy segíteni tudjam a csapatot. Sokan azt hiszik, átedzettem a nyarat, azért vagyok ilyen jó erőben. Pedig ennek a fordítottja az igaz: csak pihentem, pihentem, s amikor megszomjaztam, megittam egy-két sört. Meg egyszer strandfociztam Zidane-nal!"

A Real következő meccsét augusztus 8-án, jövő pénteken játssza Hongkongban a kínai válogatott ellen.

Eközben meglehetős felháborodás kíséri a Real túráját Ázsia-szerte, mégpedig azért, mert - a többség megítélése szerint - borzalmas összegeket kért a csapat a fellépésekért. Peter Velappan, az Ázsiai Labdarúgó Konföderáció főtitkára így fakadt ki: "A Real Madrid hárommillió dollárt kért a meccsekért. Erre a gyakorlatra nincs más szó, mint az, hogy szemérmetlen zsarolás..."

Real Madrid-Dragon Team 4-0 (1-0)
Peking, 50 000 néző
vezette: Sun Bao-jie
gól: Figo (42.), Morientes (74., 86.), Portillo (89.)
Real Madrid: Casillas (César 80.) - Salgado, Helguera, Pavón, Roberto Carlos (Raúl Bravo 80.) - Beckham (Celades 72.); Makelele (Portillo 80.), Zidane (Guti 65.), Figo (Solari 65.) - Raúl (Cambiasso 72.), Ronaldo (Morientes 65.)

Ch. Gáll András

Mindent egy helyen az Eb-ről