Vágólapra másolva!
Javában zajlik az év négy kontinensviadala közül az első, az Afrikai Nemzetek Kupája, amely a várakozásoknak megfelelően látványos futballt hozott, nem csoda, hogy e heti álomtizenegyünkben három játékos is szerepel a tornáról. A Bundesliga első idei fordulójából a kapus Frank Rost került be a csapatba, de szerepel játékos az angol, a francia, az olasz és a spanyol élvonalból is.
Frank Rost (német, Schalke 04): A Bundesliga tavaszi szezonja rögtön egy derbivel kezdődött, és a Ruhr-vidéki rangadón a Schalke idegenben tudta legyőzni a Borussia Dortmundot. Ebben persze nagy szerepe volt a kapusnak, Rostnak, aki elképesztő módon mindkét félidőben kivédett egy tizenegyest.
Abdeszlam Oaddu (Marokkó): Az észak-afrikai együttes két forduló után százszázalékosan áll csoportjában az Afrikai Nemzetek Kupáján, és még csak gólt sem kapott - ha hozzávesszük, hogy a marokkóiak kapujába már a selejtezők során sem került a labda, akkor nyilvánvaló, hogy a csapat legfőbb erőssége a védelem. Annál is inkább, mert a hátvédek még gólt is szereznek: Benin ellen Ouaddu is góllal vette ki a részét a győzelemből.
Sébastian Squillaci (francia, AS Monaco): A nagyhercegség csapata az utóbbi időben kissé gyengélkedik, és a PSG elleni rangadón is csak egy döntetlent ért el. A csapat találatát a fővárosiak ellen a középhátvéd Squillaci érte el, aki a LEquipe osztályzatai alapján a meccs legjobbja volt, és ha így folytatja, akkor akár már az Európa-bajnokságon is ott lehet a francia válogatottal.
Roberto Sensini (argentin, Udinese): Az udineiek argentin bekkje ugyan nem tartozik a fiatalabbak közé (idén már 38 esztendős lesz), de ennek ellenére még mindig remek teljesítményre képes a Serie A-ban. A Modena ellen például ismét csapata egyik legjobbja volt, és egy alkalommal akrobatikus mozdulattal mentett a gólvonalon állva.
Gabriel Heinze (argentin, Paris-SG): A francia bajnokság hét végi rangadóján a párizsiak döntetlent értek el a listavezető Monaco ellen, és bár ezzel lecsúsztak a dobogó harmadik fokára, az eredmény egyáltalán nem volt rossz a számukra. A pontot érő gólt a balhátvéd Heinze fejelte, és a gól jellemző volt a játékéra: egy olyan labdát fejelt a kapuba éles szögből, amelyről már mindenki azt gondolta, hogy elhagyja a játékteret, de ő utána ment, és neki lett igaza.
Modeste MBami (Kamerun): A Szelídíthetetlen Oroszlánok nem kezdtek valami jól a CAN-kupán, de Zimbabwe ellen már címvédőhöz méltóan futballoztak, és a torna eddigi leggólgazdagabb találkozóját vívták. Az 5-3-as diadalból a PSG-ben szereplő MBami két találattal vette ki a részét, előbb egy szép akció után volt eredményes, majd pedig a tizenhatoson kívülről bombázott a léc alá.
Frank Lampard (angol, Chelsea FC): A londoniak alaposan megszenvedtek a Blackburn Rovers ellen, de végül sikerült begyűjteniük a három pontot. A győztes gólt ugyan a jobbhátvéd Glen Johnson szerezte, de a meccs legjobbja a középpályás Lampard volt, aki csapata első két találatát érte el, és végig hatalmas munkabírással futballozott.
Kaká (brazil, AC Milan): A milánóiak a hét elején még egy pontos hátránnyal az AS Roma mögött a második helyen álltak a Serie A-ban, vasárnapra viszont ötpontos előnnyel rendelkeztek az első helyen. Mindez annak volt köszönhető, hogy a rossonerók előbb a Siena elleni elmaradt meccsüket, majd a Bologna elleni bajnokijukat is megnyerték, és Kaká mindkét találkozón kiválóan futballozott, a Siena ellen gólt is szerzett.
Jonathan Bachini (olasz, Brescia): A hét vége legnagyobb meglepetése az AS Roma veresége volt, a Farkasok a Brescia otthonában kaptak ki 1-0-ra. A mindent eldöntő találatot a hazaiak középpályása, Bachini ugyan tizenegyesből érte el, de ezzel együtt is ő volt a mezőny egyik legjobbja, igazi vezéregyénisége volt a sérült Roberto Baggio nélkül felálló együttesnek.
Ricardo Oliveira (brazil, Valencia CF): Rafa Benítez csapata valóságos gólfesztivált rendezett a málagaiak ellen, és a show főszereplője a brazil csatár, Oliveira volt, aki az utóbbi időben kevesebb játéklehetőséget kapott. Most viszont ott volt a kezdők között, és ez elég volt neki, hogy mesterhármast szerezzen (a szezon során immár másodszor), ráadásul még egy gólpasszt is adott Mistának.
Frédéric Kanouté (Mali): A Tottenham Hotspursnál bánhatják csak igazán, hogy csatáruk elfogadta a mali válogatott meghívását, mert míg a Spurs a hét végén vereséget szenvedett a Premier League-ben, addig Kanouté az Afrikai Nemzetek Kupáján két meccsen három gólt ért el. Kenya ellen kétszer, Burkina Faso ellen pedig egyszer talált be, és a csapat bejutott a legjobb nyolc közé.


Mindent egy helyen az Eb-ről