A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia
Vágólapra másolva!
Az előző szezon egyik nagy meglepetése a francia bajnokságban az EA Guingamp volt, amely azok után, hogy a 2001-2002-es pontvadászatban a kiesés ellen küzdött, a legutóbbi idényben a nyolcadik pozíciót szerezte meg. A nyáron aztán ennek köszönhetően két kulcsember is elhagyta a klubot, és az EAG nem tudta kiheverni távozásukat: a bretonok 21 forduló után az utolsó előtti helyen álltak a tabellán.

A legutóbbi pontvadászatban megszerzett nyolcadik pozíciót követően a szakembert, Bertrand Marchand-t ugyan sikerült megtartania az EA Guingamp-nak, a tréner 2005-ig meghosszabbította szerződését a klubnál, a kulcsemberek közül azonban hárman is távoztak. Közülük a veterán argentin védő, Néstor Fabbri volt az egyetlen, akit nem egy patinásabb egyesület csábított el, a 35 esztendős focista maga döntött úgy, hogy hazájában fejezi be pályafutását. A támadó részleg két prominens személyisége, Florent Malouda és Didier Drogba viszont egyaránt nevesebb klubhoz szerződött: előbbi a bajnok Olympique Lyon ajánlatát fogadta el, míg Drogbáért a Paris-SG és az Olympique Marseille versengett: a befutó végül az OM lett, a marseille-iek közel ötmillió eurót fizettek a támadóért.

A breton egyesület tehát elsősorban őket szerette volna pótolni a nyári átigazolási időszakban, és míg Malouda helyére a piros-feketék gyorsan megszerezték a szintén támadó középpályás Ricardo Cabanast a svájci Grasshopper-Clubtól, addig a másik két posztra csak nehezen találták meg a megfelelő megoldást. A védelembe végül a tulajdonképpen hazatérőnek számító (hiszen egykoron Guingamp-ban kezdte pályafutását) Nicolas Laspalles mellett az argentin Fabrizio Fuentes érkezett: a vezetőség minden bizonnyal úgy gondolta, hogy ha Fabbri bevált, akkor honfitársa (aki hazájában megfordult a Vélez Sarsfieldben, a Quilmesben és a Newell's Old Boysban is) sem lehet rossz játékos.

Ami a csatársort illeti, végül három új támadót is igazolt az egyesület. Nicolas Goussé mellett elsősorban az szólt, hogy Marchand jól ismerte őt, elvégre egykoron a Thouars csapatánál már dolgoztak együtt, a Nantes-tól megszerzett Pierre-Yves André leigazolása esetében sokat nyomott a latban, hogy a focista közel 244 élvonalbeli találkozóval rendelkezik, de a legnagyobb reménnyel Moumouni Daganót várták a drukkerek. A Burkina Fasó-i támadó ugyanis az előző években rendkívül eredményesen futballozott a belga bajnokságban a Genk színeiben, és már a Bajnokok Ligájában is megcsillogtathatta képességeit.

Új szerzemények ide vagy oda, a bajnokság katasztrofálisan kezdődött a bretonok számára, hiszen négy forduló alatt mindössze egy pontot és ugyanennyi gólt szerzett a csapat. Ez is mutatja, hogy elsősorban a támadójátékkal akadtak problémák, és kevéssel a bajnokság kezdete előtt a Guingamp még egy focistát szerződtetett ennek feljavítása érdekében. A francia bajnokságban a szabályok értelmében a csapatok egy játékost az átigazolási időszakon kívül is igazolhatnak országon belülről (ez az úgynevezett joker), és a bretonok ki is használták ezt a lehetőséget: hároméves szerződést kínáltak a Paris-SG-től elküldött támadó középpályásnak, Jérome Leroy-nak. A drukkerek legnagyobb bánatára azonban az ő érkezése sem sokat javított a helyzeten, és az EAG a kiesés elleni harc kellős közepén találta magát.

Kétségtelen, hogy a gárda támadójátéka meglehetősen gyengécske, de a hátsó alakzat sem lehet büszke teljesítményére, hiszen az együttes 21 mérkőzés alatt 34 gólt szedett össze, márpedig ennél többet egyetlen másik klub sem kasszírozott a Ligue 1-ben. Mindezt ráadásul úgy sikerült elérni, hogy Marchand menet közben áttért az ötvédős felállásra, de mint a példa is mutatja, a mennyiség nem csapott át minőségbe. A klub elnöke, Noel le Graet a Le Mans elleni vereség után elégelte meg a dolgot, és élénken kifakadt a focisták ellen, ugyanakkor (ami igencsak szokatlan az elnökök részéről) a saját felelősségét sem titkolta. "A nyári igazolásaink nem nagyon jöttek be, és ebben én is felelős vagyok. Az edző menesztése azonban szóba sem jöhet, Marchand-nal fogjuk befejezni a szezont, és együtt fogunk küzdeni azért, hogy a csapat ne essen ki" - fejtette ki Le Graet, utalva arra, hogy a francia sajtóban arról pletykáltak: hamarosan Yvon Pouliquen válthatja Marchand-t.

Szó ami szó, a nyáron igazolt focisták közül nem sokan váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Cabanas és Fuentes már el is hagyta a klubot: előbbi visszatért a Szöcskékhez, utóbbi pedig a Vélez Sarsfieldbe igazolt. A két csatár, André és Dagano sem lehet büszke teljesítményére, előbbi két, utóbbi négy gólt ért el, ráadásul amikor Dagano kezdett volna formába lendülni, el kellett utaznia az Afrika-kupára. Az egyesület mindenesetre igyekezett erősíteni a téli átigazolási szezonban: leigazolta az SC Bastia védőjét, Nisa Saveljicet, illetve a másodosztályú Istres védekező középpályását, a zimbabwei Harlington Sherenit, és célkitűzés volt még egy támadó szerződtetése is: a kiszemeltek között volt a szlovén Fabian Cipot, aki jelenleg Katarban futballozik, valamint a Paris-SG nigériai csatára, Bartholomew Ogbeche is, de végül a szenegáli Souleymane Camara érkezett a Monacóból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!