Vágólapra másolva!

1983: az északírek hamburgi bravúrja

Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 16-án!

1948-ban ezen a napon született Arie Haan, egykori kiváló holland labdarúgó, a kínai válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya. Sok-sok honfitársához hasonlóan az Ajaxban lett profi labdarúgó, az amszterdami egyesülettel háromszoros BEK-győztes (1971, 1972, 1973). 1975-ig erősítette a piros-fehér klubot, majd az RSC Anderlechthez szerződött, ahol szintén szép sikereket ért el 1976-ban és 1978-ban KEK-et nyert. Később a Standard Liege-ben futballozott, majd pályafutását a PSV Eindhovenben fejezte be 1984-ben.

A holland válogatottal 1974-ben és 1978-ban is világbajnoki ezüstérmes, legemlékezetesebb gólját nemzeti színekben az argentínai világbajnokságon az olasz Dino Zoffnak lőtte mintegy 35 méterről. Mint az eredmények is mutatják, volt honnan merítenie edzői pályafutása során is, tapasztalatait többek között az Anderlecht, a VfB Stuttgart, az 1. FC Nürnberg, a PAOK Szaloniki, a Feyenoord, a Paniliakosz, az Omonia Nicosia és a Grazer AK játékosainak adta át.

1983-ban ezen a napon Eb-selejtező mérkőzést játszott egymással az NSZK és Észak-Írország válogatottja. A nyugatnémetek ezüstérmet szereztek az előző évi világbajnokságon (az északírek is ott voltak Spanyolországban) így a szakírók számára egyértelmű volt, hogy Jupp Derwall válogatottja végez majd a 7. selejtezőcsoport élén. Ehhez képest 1982 novemberében Belfastban az északírek 1-0-ra legyőzték a Nationalelfet, amely 1983 áprilisában Bécsben is pontot vesztett. Kötelező volt tehát a győzelem a hamburgi mérkőzés előtt, a Volkspark-stadion 61 418 nézője revansot várt a Förster testvérek, Briegel, Matthäus, Rummenigge fémjelezte nemzeti tizenegytől. (A mérkőzést Palotai Károly vezette.)

Csalódniuk kellett, a legendás Billy Bingham irányította északírek remekül védekeztek, szívósan útját állták minden német rohamnak, Jennings csodálatosan védett, Nicholl, O'Neill, Hamilton pedig roppant taktikusan futballozott. A hazaiak kínjai az 50. percben csak fokozódtak, amikor a vendégek tinicsillaga, Norman Whiteside bevette Schumacher kapuját. (A csatár mind a mai napig a legfiatalabb játékos, aki pályára lépett világbajnokságon, 1982-ben 17 évesen és 41 naposan debütált a spanyolországi tornán.) A nyugatnémetek mindent megpróbáltak, de azon az estén nem tudtak mit kezdeni a hősiesen harcoló északírekkel, amely a történelem egyetlen olyan válogatottja, amely egy selejtezősorozatban (legyen szó akár vb-, akár Eb-kvalifikációról) mindkétszer legyőzte az NSZK válogatottját.

Dévényi Zoltán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!