A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Budapestre érkezett az angol másodosztályban szereplő Plymouth Argyle utánpótlás igazgatója, Stuart Gibson, mégpedig azért, hogy tüzetesebben megtekintse két 16 esztendős magyar futballista, Petneházi Márk és Kocsis Dávid játékát. A 24 csapatos Championshipben 17. helyen végzett szigetországi csapat trénere a csak fiatalokkal foglalkozó Grund 1986 FC-ből vinné magával a két játékost nagyban köszönhetően annak is, hogy a délnyugat-angliai klubnál futballozó Buzsáky Ákos idei remeklésével igen jó reklámot csinált a magyar labdarúgásnak.

Buzsáky Ákos nyilatkozata

Kétség nem férhet hozzá, hogy - még ha nem lett is jobb az utóbbi két évben a magyar futball - semmiképpen sem hátrány: európai uniós csatlakozásunk révén egyre több magyar játékos szerződött s szerződhet a jövőben is Nagy-Britanniába. Gera Zoltán (West Bromwich) és Király Gábor (Crystal Palace) már első évében letette a névjegyét a világ egyik legerősebb ligájában, a Premiershipben, Torghelle Sándor (Crystal Palace) és Fülöp Márton (Tottenham, később Chesterfield) pedig viszonylag fiatal életkorukból adódóan még befuthatnak a szigetországban.

A januári átigazolási időszakban a tavalyi Bajnokok Ligája-győztes FC Portóból, pontosabban a luzitán gárda B csapatából Angliába került Buzsáky Ákos is, akit a Plymouth Argyle előbb kölcsönbe kapott meg, majd az idény végén végleg - illetőleg 3 évre - megvett Portugáliából.

A magyar középpályás édesapja, idősebb Buzsáky Ákos a Grund FC elnöke, így tán természetes, hogy a csak 16 éven aluli labdarúgókkal foglalkozó s hamarosan 20 éves egyesületben kezdett el focizni a fiatal Ákos is, akit aztán 15 esztendősen elvitt az MTK. A Grund 1986 FC megannyi tehetséget kinevelt már, Buzsákyn kívül például az Újpesten szereplő Németh Norbertet és több első, illetve másodosztályban szereplő futballistát, sőt a "grundon nőtt fel" a Malajziában profiskodó Vörös Péter is.

Meglehet, a jövőben már nem csak az Arany Ászok Ligát és Ázsiát látja el "munícióval" a Grund FC, hanem ifjabb Buzsákyt újabb magyar focisták követik majd Angliába, ahol ugye nem kis dicsőség labdába rúgni. Mindez olyannyira valószínű, hogy két 16 éves fiatal már meg is járta a délnyugat-angliai Plymouth városát, hogy megmutassa, mit tud.

Hétfőn a két Buzsákyval, a grundos klubelnökkel és az Argyle profijával karöltve Stuart Gibson, az angliai együttes utápótlás igazgatója, Stuart Gibson is jelen volt a Corvin Hotelben tartott sajtótájékoztatón.

Buzsáky remek reklámot jelent a magyar focinak, hiszen - a futballista némi közbenjárásával - a Plymouth együttese kapva kapott az alkalmon, hogy körülnézzen a magyar piacon s letesztelje a magyarországi tehetségkutató klub pár játékosát. Az angolok egy technikás középpályást és egy igazi befejező csatárt kértek kipróbálásra a Grund FC-től, s természetesen kaptak is, így Petneházi Márk és Kocsis Dávid - mindketten 16 évesek - egyhetes próbajátékra utazhattak Plymouthba.

Forrás: [origo]

Ahol bizonyosan nem vallottak szégyent, hisz akkor Sir Gibson nem utazott volna el Magyarországra, hogy tétmeccsen is megtekintse a két ifjú képességeit. S hogy erre miért nem Angliában kerül sor? Van egy olyan szabály a szigetországban, hogy a 18 éven aluli külföldi futballisták - szerződtetésük előtt - csak barátságos meccsen szerepelhetnek, így a tréner eljött hazánkba, hogy "élesben" is megfigyelhesse a két játékost.

"2001-ben két osztállyal még lejjebb szerepelt a Plymouth, most pedig már olyan helyzetben vagyunk, hogy például a BL-győztes FC Portóból tudtunk erősíteni. A klubnak kevés pénze van, ezért fontos cél a fiatal tehetségek kinevelése. Az utóbbi két-három évben már az Anglián kívüli országokat is felkutatjuk, például Svédországot, most pedig Magyarországot, aminek nagyon örülök, hisz én nem egy tipikus angol edző vagyok. Európában futballoztam, ezért sokkal európaibb a futballra vetített gondolkodásom" - indokolta budapesti látogatását Stuart Gibson.

Forrás: [origo]
Nem kevés kupát hódított már el a Grund FC


Az edző két meccsen már Magyarországon is megnézte a két 16 esztendős játékost, s további találkozókon is tiszteletét teszi, azt azonban még nem tudni, lesz-e újabb magyar a Plymouth Argyle keretében. Arra a kérdésünkre, hogy fennakadt-e a szeme más honfitársunkon, a tréner rávágta: "Hát persze, rengeteg itt a jó játékos. Nem is tudom, miért tart itt a magyar futball!"

Juha Pál

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!