Vágólapra másolva!
A várakozásnak megfelelően a holland bajnokság rangadóján a Feyenoord hazai pályán legyőzze az utóbbi időben gyengélkedő Ajax Amsterdamot, és az sem okozott nagy meglepetést, hogy a francia pontvadászatban az első két helyezett egy békés, gól nélküli döntetlent játszott egymással. Törökországban a Malatyaspor a magyar Tóth Balázs bombagóljával mentett pontot a Galatasaray ellen, Skóciában a Rangers, Portugáliában pedig a Benfica kapott nagy pofont.

Sokak szerint a hét végi forduló volt az utolsó esély a francia bajnokságban arra, hogy az Olympique Lyon előnye behozható különbségre csökkenjen, azonban a játéknap rangadóján a második helyezett Girondins Bordeaux eddigi szereplését nem hazudtolva meg gól nélküli döntetlent ért a listavezetővel. Mivel a harmadik Auxerre vereséget szenvedett, ez az eredmény mindkét együttes számára megfelelő volt - az izgalmak viszont elmaradtak.

Ahhoz, hogy a vasárnapi rangadón mindkét csapat számára tökéletesen elég legyen egy döntetlen, persze a többi eredmény megfelelő alakulása is kellett - vagyis az, hogy a Bordeaux mögött álló csapatok egyike sem nyerjen. A harmadik pozíciót elfoglaló AJ Auxerre például Korzikára látogatott az AC Ajaccióhoz, amely nem is olyan régen még egy hosszú nyeretlenségi szériát produkált, de az edzőcsere után hazai pályán elkapta a Marseille-t, és most az Auxerre-rel is hasonlót tervezett.

A vendégek (akik a hét közben nagy küzdelemben kiestek a Francia Kupából a PSG ellen) némi meglepetésre első számú támadójuk, Pegguy Luyindula nélkül kezdtek, a csatár csak a kispadon kapott helyet, akár csak az eddig alapembernek számító középpályás, Benoit Cheyrou. A második félidőben aztán mindketten beálltak, de a gárdán ez sem segített, az Ajacciót pedig kapusának kényszerű lecserélése sem zavarta meg. A korzikaiak végül egy szerencsés góllal nyertek, télen igazolt szenegáli csatáruk, Moussa N'Diaye lövése ugyanis egy védőn megpattanva vált védhetetlenné.

Még rosszabbul járt a negyedik Lille OSC, amely Nizzában szenvedett kétgólos vereséget - igaz, mentségükre legyen mondva, a lille-i együttes erősen tartalékos volt, négyen sérülés, hárman pedig az Afrikai Nemzetek Kupája miatt hiányoztak. Igaz, a nizzaiaknak meg az első félidőben két kényszerű cserét is végre kellett hajtaniuk, de a Nice számára ez sem okozott problémát, sőt, az egyik csereember, Sébastien Roudet a mezőny egyik legjobbja lett, és látványos gólt szerzett.

Az ötödik pozícióban álló Paris-SG legalább egy pontot szerzett, de ez aligha vigasztalta a a drukkereket a Saint-Etienne elleni találkozót követően. Pedig a párizsiak jó hangulatba várhatták a meccset, hiszen a hét közben a francia kupában kiverték a címvédő Auxerre-t, az ellenfél pedig hat játékosát volt kénytelen nélkülözni az Afrikai Nemzetek Kupája miatt.

A Zöldek ennek ellenére is bátran játszottak, és kétszer is megszerezték a vezetést - másodjára a párizsi kapus, Jérémy Alonzo segítségével, aki visszavetődve ugyan még megpróbálta kiütni a Hélder Positga lábáról lecsúszott, és így a rövid sarokba tartó beadást, de balszerencséjére éppen a saját lábára bokszolta a játékszert, amely így a hálóban kötött. A hajrában aztán Fabrice Pancrate egy látványos ollózással megmentette a vereségtől a párizsiakat (a csatár a legutóbbi három hazai bajnokin egyaránt betalált), de az ősi rivális Olympique Marseille az ES Troyes idegenbeli legyőzésével így is megelőzte őket.

Ilyen előzmények után jöhetett tehát a Lyon-Bordeaux rangadó, amelytől a szakértők nem vártak gólfesztivált, érthető módon. A Girondins rendelkezik ugyanis a Ligue 1 legjobb védelmével, legutóbbi hat meccsén csak egy gólt kapott, a Lyon viszont sérülésektől erősen megtizedelve volt kénytelen pályára lépni.

A bajnokcsapatból hiányzott John Carew, és rajta kívül még négy hátvéd dőlt ki a sorból - nem csoda, hogy a klub a nyáron visszacsábította egykori svájci középhátvédjét, Patrick Müllert, aki rögtön a kezdők között is kapott helyet. Gerard Houllier ezek után valószínűleg nem hitt a szemének, amikor az első félidő végén jobbhátvédje, Sylvain Monsoreau sérülés miatt cserét kért - a helyére Sylvain Wiltord állt be, és a középpályás Florent Maludának kellett visszahúzódnia a védelembe.

A Lyon egyetlen szerencséje az volt, hogy a Bordeaux egyáltalán nem erőltette a támadásokat, és mivel a hazaiak sem törték össze magukat, így aztán a második félidő végképp unalomba fulladt. Amit egyik fél sem bánt különösebben...

Mindent egy helyen az Eb-ről