Vágólapra másolva!
Európában két olyan ország van, ahol a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása nem csak a bajnokságban és az országos kupában lehetséges: Angliában és Franciaországban a ligakupa győztese is UEFA-kupa-résztvevőnek mondhatja magát. Könnyen lehet, hogy egy harmadik topliga is beállhat ebbe a sorba, mert a német liga vezetői is hasonló lépésen gondolkoznak.

A ligakupa ötlete Angliában az ötvenes évek második felében merült fel először, amikor a legtöbb egyesület a stadionjában bevezette a villanyvilágítást, és ez lehetővé tette, hogy hétköznap este is mérkőzéseket rendezzenek. Az angol liga végül 1960-ban írta ki először a sorozatot, mégpedig kizárólag a profi egyesületek számára (az FA-kupában az amatőrök is elindulhatnak), de a torna nem sok vonzerőt jelentett a csapatok számára, és eleinte sok klub nem is vett részt rajta.

Ez akkor változott, amikor a liga a győztes számára lehetővé tette az UEFA-kupában való indulást - innentől kezdve a ligakupának nagyobb lett a presztízse, bár a sztárklubok azóta is sokszor erősen tartalékosan lépnek pályára a sorozatban.

A formát a nyolcvanas években a spanyolok és a franciák is átvették, kevés sikerrel, Franciaországban azonban nem adták fel, és 1994-ben újraindították a sorozatot, hasonló indíttatással, mint az angolok: a ligakupában náluk is a profi egyesületek indulhatnak, és a győztes kvalifikálja magát az UEFA-kupára. Németországban viszont más volt a ligakupa szerepe: 1997-ben írták ki először a sorozatot, azonban valójában egy szezon előtti felkészülési tornaként. A bajnok és a kupagyőztes mellett az előző idényben az első öt helyen végzett csapat indult a sorozatban, előbbi két gárda csak az elődöntőben csatlakozott a küzdelmekhez, és az eseményre még a pontvadászat kezdete előtt került sor.

Az utóbbi években a klubok azonban már egyre kevésbé vették komolyan a trófeát, és a ligakupa valóban egy előkészületi torna szintjére süllyedt le, pedig a német liga (DFL) szerette volna, ha egy nagy presztízsű viadallá válik.

A jelek szerint éppen ezért a DFL-nél erősen fontolgatják, hogy megreformálják a sorozatot. A szervezet elnöke, Holger Hieronymus egy nyilatkozatában ugyanis kifejtette, hogy megkezdték a tárgyalásokat a klubok képviselőivel a ligakupa kibővítéséről. Eszerint a sorozatban 16 együttes indulhatna el: a bajnokság első 15 helyezettje mellett a másodosztály győztese, és a csapatok egyenes kieséses rendszerben játszanának, egészen a döntőig, amelyre karácsony másnapján kerülhetne sor.

És hogy a szereplés még vonzóbb legyen a klubok számára, Hieronymus kilátásba helyzete: angol és francia minta példájára a győztes kvalifikálja magát az UEFA-kupára. Mindez egyben azt jelentené, hogy a bajnoki eredmények alapján csak az első négy helyezett jutna ki a nemzetközi porondra: az első három a BL-ben, a negyedik pedig az UEFA-kupában indulhatna. Mindez egyelőre még a jövő zenéje, és az új kiírásra optimális esetben is csak 2008-2009-es idénytől kerülhet sor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!