Vágólapra másolva!
A tavaly nyári átigazolási időszak egyik nagy szappanoperája a nigériai tinisztár, John Obi Mikel esete volt, akit a Chelsea FC és a Manchester United is szeretett volna megszerezni a norvég SFK Lyntől. Az északi egyesületnél azonban nem ő volt az egyetlen afrikai focista, és a hírek szerint most Mikel honfitársa, Chinedu Obasi Ogbuke is Angliában köthet ki - mégpedig az Arsenal FC-ben.

Mikel elsősorban a 2005 nyarán lejátszott U20-as világbajnokságon tűnt fel az európai közvélemény számára: a középpályást a torna második legjobb játékosának választották meg, és vezérletével a nigériai válogatott ezüstérmes lett. Mikelért, aki ekkor már Európában, a norvég SFK Lynben futballozott, rögtön bejelentkezett a Chelsea és a Manchester United is, hogy a transzfer csak hosszas huzavona után dőljön el.

A középpályáson kívül még a balhátvéd Taye Taiwo számára jelenett befutást a torna, őt a francia sztárklub, az Olympique Marseille vette meg, és mára alapemberré lett az OM-nél. A nigériai válogatott harmadik sztárja a csatár Chinedu Obaso Ogbuke volt, aki háromszor volt eredményes a korosztályos világbajnokságon - ebből egyszer az elődöntőben, egyszer pedig az argentinok elleni fináléban.

A támadó Mikelhez hasonlóan a norvég SFK Lynben futballozott, és "természetesen" a Chelsea rá is szemet vetett, azonban a Mikel kapcsán történt bonyodalmak nyomán a skandináv egyesület letett arról, hogy a londoniakkal üzleteljen. Ogbuke így maradt a Lynben, és még a tavalyi évben megszerezte első gólját az élvonalban, hogy mostanra meghatározó játékossá váljon a klubban.

Különösen augusztusban ment neki jól a játék, amikor a hónap játékosának válaszották meg a Tippeliagenben (ez a norvég első osztály neve), és összességében már hat gólnál jár. Az Edu becenévre hallgató futballista a Dagbladet nevű újság osztályzatai alapján nem csak klubjának, hanem az egész bajnokságnak a legjobb játékosa jelenleg! Időközben már hazája nagyválogatottjában is bemutatkozott, idén a Benin elleni Afrika Kupa-selejtezőn a kezdőtizenegy tagja volt.

Wengerre jellemző módon a francia szakember természetesen nem most figyelt fel a támadóra, hanem a hírek szerint már január óta figyelte a csatárt, és a hírek szerint már augusztusban megpróbálta megszerezni - de a két klub akkor még nem tudott megegyezni.

A focista ügynöke, John Ola Shittu (aki egyébként Mikel menedzsere is) azonban a minap egy nigériai újságnak adott nyilatkozatában elárulta: szinte biztos, hogy védence januárban egy angol klubhoz igazol. Ez az angol klub pedig alighanem az Arsenal lesz - már csak azért is, mert Shittu a Sports Entertainment Media nevű ügynökség alkalmazottja.

Márpedig ez a menedzseiroda szoros kapcsolatban áll az Ágyúsokkal: Anglia egyik első játékosügynöke, Jerome Anderson alapította, akinek Dennis Bergkamp volt az első védence, és manapság ehhez az irodához tartozik többek között Thierry Henry is.

Mindent egy helyen az Eb-ről