Vágólapra másolva!

A Real Madrid kiárusította tartalékcsapatát

A Real Madrid nevét hallva elsősorban nem a remek utánpótlás jut az ember eszébe, pedig a jelenlegi spanyol élvonal klubjai közül egyedül a madridaknak szerepel a B csapatuk a másodosztályban. Más kérdés, hogy kis túlzással játszhat a Real Madrid B-ben bármilyen jól egy ifjú tehetség, mininális esélye van arra, hogy megragadjon az első csapat keretében - a nyáron például a tartalékok közül öten is más klubhoz kerültek.

A spanyol pontvadászat abból a szempontból egyedülállónak számít a topligák közül, hogy egyedül itt lehetséges az, hogy egy klub tartalékcsapata egészen a másodosztályig felverekedje magát. Ennél feljebb persze nem juthat, és a szabályok értelmében legalább egy osztállyal lejjebb kell szerepelnie, mint az első csapatnak (ennek lett áldozata a kilencvenes években az Atlético Madrid B, amely hiába volt erős középcsapat a Segundában, a felnőttek kiesését követően egy divizióval alább kellett szállnia). Az előző idényben két olyan élvonalbeli klub volt, amelynek "fakója" a második vonalban szerepelt: a Málaga CF és a Real Madrid. Az andalúzok B csapata kiesett a másodosztályból, a Real Madrid B viszont bennmaradt, mi több tizedik lett.

A királyi gárda tartalékjai akár jobban is szerepelhettek volna, de pár játékosuk az idény második felében már a felnőtt csapat keretéhez tartozott, és ha a nagyoknál szükség volt rájuk, akkor nem szerepeltek a tarcsiban. Mindez alapján akár azt is gondolhatták volna, hogy a 2006-2007-es pontvadászatban tartósan ott maradhatnak a nagycsapatnál, és még több lehetőséghez juthatnak - azonban a jelek szerint erről szó sincsen. A klub a jelek szerint a korábban sokat hangoztatott "Zidanes y Pavónes" játékospolitikából csak a sztárokat tartja meg, a saját nevelésű fiatalokat nem, hanem kölcsön vagy végleg eladja őket.

A nyáron eddig a tartalékcsapat alapemberei közül öten is távoztak. A legismertebb futballista közülük a csatár Soldado, aki a legutóbbi pontvadászatban úgy lett gólkirály 19 találattal a Segundában, hogy 11 mérkőzésen az élvonalban is szerepelt, sőt, a legjobbak között is rúgott két gólt. Ruud van Nistelrooy leigazolásával azonban a csatársorban továbbra sem volt helye, így kölcsönadták őt a CA Osasunának.

Jelentős élvonalbeli tapasztalattal rendelkezik a középhátvéd Rubén is, aki már a 2001-2002-es idényben bemutatkozott a Real első csapatában, a 2004-2005-ös pontvadászatot pedig kölcsönben az Albacetében töltötte. Ő a tartalékok között az előző idényben 31 mérkőzésen szerepelt, de a nagyok között nem számítottak rá, így kölcsönadták a Racing Santandernek. Vele együtt a jobb oldali középpályás Balboát is lepasszolták a zöld-feketéknek: ő 34 meccsen játszott a Segundában, az előző idényben pedig kétszer a nagycsapatban is szerepelt.

Két futballistától viszont végleg megváltak a madridiak. A hátvédként és középpályásként is bevetheto Arbeloa, aki szintén 34 összecsapáson szerepelt a másodosztályban, és két alkalommal már a felnőttek között is játszott, az RC Deportivóba távozott 1,3 millió euróért, az igazán nagy vihart viszont a legnagyobb tehetségnek tartott Jurado eladása okozta. A 20 esztendős középpályás, aki 2003-ban U17-es világbajnokságot nyert a spanyol válogatottal, és akit Guti leendő utódjának tartottak a drukkerek, ugyanis a városi rivális Atlético Madrid focistája lett. A Matracosok hárommillió eurót fizettek érte, és a transzfert követően olyan nagy volt a felháborodás, hogy az elnök, Ramón Calderón megpróbált visszakozni - amit persze már nem lehetett. Annyit viszont legalább sikerült elérnie, hogy a szerződésbe bekerült egy záradék, amely szerint a Real két éven belül visszavásárolhatja a focistát - kilencmillióért...

Mindent egy helyen az Eb-ről