A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Alighanem a hét végén induló brazil pontvadászat a legkiszámíthatatlanabb a nívós bajnokságok közül, mégpedig azért, mert nem az európai futballmenetrend szerint zajlik, hanem már májusban elkezdődik. Így aztán nyáron, a bajnokság közben a legjobb játékosok rendszeresen Európába igazolnak, azaz a csapatok kerete jelentősen átalakul a rajthoz képest.

A jelenlegi bajnoki rendszer persze még mindig előrelépésnek számít a korábbihoz képest, amikor az alapszakasz után még rájátszás is következett (rendszerint évről évre más szisztéma szerint), és a kiesés is több éves átlagok alapján dőlt, ami miatt a Brasileirao gyakran teljesen követhetetlen volt. 2003 óta már az európai szisztémának megfelelően az a csapat nyeri az aranyérmet, amely a 38 forduló alatt a legtöbb pontot szerzi.

Ezzel együtt persze az állami bajnokságok is működnek, így aztán a brazil országos pontvadászat hét végi rajtja szinte fel sem tűnik a nagy meccsdömpingben - az egyes államok versengései csak egy héttel korábban értek véget, rendületlenül zajlik a Copa Brasil is, ráadásul öt együttes is érdekelt volt a héten a Libertadores-kupában. A focistáknak tehát nem sok pihenő jut, és mivel a Brasileirao maratoni hosszúságú (az utolsó, 38. fordulóra majd decemberben kerül sor), így nem zárható ki, hogy a kupasorozatokban még versenyben lévő csapatok az első játéknapokon tartalékosan lépnek majd pályára.

A címvédő Sao Paulo FC-nek viszont csak az országos bajnokságra kell koncentrálnia, mivel a Brazil-kupában el sem indult, a Libertadoresből pedig a héten kiesett a szintén brazil Grémióval szemben - nem csoda, hogy Rogério Ceniéket tartják a legnagyobb favoritnak. Főleg, hogy a tavalyi keretből csupán a középpályás Mineiro távozott még januárban a Hertha BSC-hez, a többi, európai klubok által "üldözött" játékost, mint például Ilsinhót, Júniort vagy Souzát, sikerült megtartani. Ehhez jön még az RCD Espanyoltól kölcsönvett Fredson, a francia FC Sochaux-tól hazatért Miranda, valamint a múlt hónapban az Atlético Paranaensétől megvett csatár, Dagoberto - különösen utóbbit tartják nagy fogásnak.

A másik nagy esélyes, a Santos FC szintén Sao Pauló-i, ám a Wanderley Luxemburgo által irányított gárda még versenyben van a Libertadores-kupában, és a következő hónapban még alighanem erre a sorozatra koncentrál. A csapat viszont jó formában van, hiszen megnyerte az állami bajnokságot, és Zé Roberto személyében van egy igazi világklasszisa is - a középpályás a héten például a Libertadores-kupában két gólt szerezve juttatta tovább együttesét. Más kérdés, hogy ha továbbra is így játszik, akkor nyáron alighanem visszacsábítják Európába...

A Sao Paulo FC és a Santos FC azon kivételes brazil klubok közé tartoznak, amelyek az idén még nem váltottak edzőt, a Brasileirao 20 csapatos mezőnyéből ugyanis ebben az esztendőben már 11 megtette ezt - három egyesület már kétszer is. A Brazíliában csak az "edzők táncának" nevezett folyamat legutóbbi áldozata az Atlético Mineiro trénere, Levir Culpi volt, aki annak ellenére is felállt a kispadról, hogy tavaly megnyerte együttesével a másodosztály küzdelmeit (vagyis a patinás gárda most újonc lesz az élvonalban), a múlt héten pedig Minas Gerais állam pontvadászatában is az élen végzett.

Forrás: EPA

Romário még mindig az ezredik góljára készül

A tavalyi Libertadores-kupát és klubvilágbajnokságot megnyert Internacionalt sem Abel Braga irányítja már - őt azt követően menesztették, hogy a gárda nagy meglepetésre már a csoportkörben kiesett a Libertadores-kupában, az állami bajnokságban pedig még a rájátszásba sem jutott be. Utódja az az Alexandre Gallo lett, akit a Sport Recifétől csábítottak el, és egykoron Luxemburgo asszisztense is volt a Santosnál - a mester-tanítvány párviadal külön pikantériát adhat majd a pontvadászatnak. Ráadásul az Internacionalban futballozik a brazil labdarúgás egyik legnagyobb tehetségének tartott Alexandre Pato is: a csatár csak szeptemberben lesz 18 esztendős, de már alapember a gárdában, és a hírek szerint a Chelsea FC szakemberei is figyelik.

A riói együttesek az utóbbi időben nem szerepeltek valami jól az országos bajnokságban (a rájátszás nélküli rendszer bevezetése óta az államból senki sem tudott a dobogón végezni), és a carioca csapatok közül most a Flamengót tartják a legerősebbnek - elvégre megnyerte a riói pontvadászatot. Az egyesületet egészen a múlt hétig azért dicsérték Brazíliában, mert szakítani tudott a korábbi években elterjedt balhés imidzsével, és profi klubként működött - erre a gárda egyik sztárja, a Middlesbrough FC-t és az Atlético Madridot is megjárt, több mint 50-szeres válogatott Juninho Paulista a Defensor Sporting elleni Libertadores-kupa-mérkőzésen a szünetben összeveszett a trénerrel, Nery Francóval, mert az le merte őt cserélni. A múltban ilyen esetben sokszor a szakvezetőt rúgták volna ki, de most a focista húzta a rövidebbet, és a Fla kerete nélküle is elég erősnek tűnik, köszönhetően az olyan játékosoknak, mint Renato, Renato Augusto vagy a nagy közönségkedvenc csatár, Obina.

Rióból még a Vasco da Gamára irányul nagy figyelem, elsősorban Romário miatt, aki továbbra is szeretné megszerezni pályafutása 1000. találatát. Saját számításai szerint ehhez még egy gól hiányzik, és mivel nagyon szeretné, hogy Peléhez hasonlóan ő is a Maracana-stadionban érje el a bűvös határt, ezért a Vasco saját stadionja, a Sao Januário helyett a Maracanában rendezi majd hazai meccseit. Nem mellékesen egyébként a Vasco is márciusban váltott edzőt, Renato Gaúcho helyére Celso Roth került a kispadra.

Mindenképpen az aranyesélyesek közé kell sorolni a Grémiót is, amely tavaly bronzérmes lett, idén megnyerte az állami bajnokságot Rio Grande do Sulban, és a Libertadores-kupában is ott van a legjobb nyolc között - ráadásul a nyolcaddöntőben a Sao Paulo FC-t verte ki. A gárdának két argentin légiósa is van a kapus Sebastián Saja és a védő Rolando Schiavi személyében, hozzájuk csatlakozott még a nemrég a Newell's Old Boystól megvett paraguayi Diego Gavilán is. A Grémio a napokban egy valódi sztárt is igazolt Márcio Amoroso személyében, akit a Corinthianstól szerződtettek.

Utóbbi egyesület alaposan kicserélődött a 2005-ös bajnoki cím óta: a hatalmas összegekért megvett focisták közül már korábban elment Carlos Tévez és Javier Mascherano, idén pedig megváltak Gustavo Nerytől, az argentin Sebastián Domíngueztől, Rogertől, Carlos Albertótól és Márcio Amorosótól is. Áprilisban aztán a trénert, Émerson Leaót is kirúgták, a helyére pedig Paulo César Carpegianit szerződtették, aki ezt megelőzően utoljára 2001-ben dolgozott Brazíliában, mégpedig a Cruzeirónál. Könnyen lehet, hogy a tavaly a kilencedik helyen végzett Corinthianstól most még lejjebb süllyed a tabellán.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!