Vágólapra másolva!
Nehéz elképzelni, hogy egy csapat annyira különbözőképpen szerepeljen egy bajnokság első, illetve második felében, mint ahogyan a nemrég véget ért spanyol pontvadászatban az RCD Espanyol tette. A kék-fehérek féltávnál még a negyedik helyen álltak a tabellán, de végül csak a 12. helyen fejezték be a Primera Divisiónt, és a nyáron várhatóan nagy változások lesznek a barcelonai klubnál. Nem biztos, hogy pozitív végkimenetellel...

Az elmúlt években elsősorban kupameneteléseiről elhíresült egyesület (az Espanyol 2000-ben és 2006-ban is elhódította a spanyol kupát, 2007-ben pedig az UEFA-kupában is döntőt játszhatott) az őszi szezon legnagyobb pozitív meglepetése volt a Primera Divisiónban.

Az Ernesto Valverde által irányított gárda produkált egy 14 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot, amely során legyőzte többek között a Real Madridot, a Villarrealt és az Atlético Madridot is, és ennek köszönhetően az előző esztendő végén a harmadik helyet foglalta el a tabellán. A tréner által favorizált 4-2-3-1-es szisztéma szinte tökéletesen működött: az előretolt ékként funkcionáló Raúl Tamudo ontotta a gólokat (18 forduló alatt tíz alkalommal volt eredményes), és a támadó részlegből rajta kívül Luis García és Alberto Riera is rendszeresen meghívót kapott a spanyol nemzeti tizenegybe, sőt, a dánok elleni sorsdöntő Eb-selejtezőn Riera és Tamudo is betalált.

Úgy tűnt, hogy az egyesület az elmúlt 20 esztendő legjobb szereplését érheti el a spanyol élvonalban, hiszen az Espanyol utoljára 1987-ben végzett a dobogón a Primerában - ráadásul egy negyedik hellyel a csapat története első BL-szereplését is kiharcolhatta volna. A 2008-as esztendőben azonban minden a lehető legrosszabbra fordult a klub háza táján, és szinte érthetetlen az a visszaesés, amit a gárda produkált.

Idén ugyanis a csapat 20 bajnokiból mindössze kettőt tudott megnyerni, viszont 14 alkalommal is vereséget szenvedett, és így nem csak hogy a Bajnokok Ligájáról, de a nemzetközi kupaszereplésről is lecsúszott - és rosszabb helyen fejezte be a bajnokságot, mint az előző idényben. Az Espanyol végül csak 12. lett, és még a szezon közben a kieséssel is fenyegetett Valencia CF is megelőzte...

Nehéz magyarázatot találni arra, hogy a gárda miért szerepelt ilyen pocsékul a tavasszal, bár a sérülések minden bizonnyal jelentős szerepet játszottak a dologban. A legfontosabb talán az volt, hogy az együttes legnagyobb sztárja és első számú gólfelelőse, Tamudo még januárban kéztörést szenvedett, és két hónapra kidőlt a sorból.

A csatár ugyan a tavaszi idény második felére visszatért a pályára, és hét bajnokin is szerepelt, de nem tudta visszanyerni korábbi formáját, és az idén egyetlen találatot sem szerzett. Így végül tíz góllal fejezte be az idényt, ami azt jelenti, hogy elképesztő rekordja, miszerint az 1999-2000-es bajnokság óta mindig kétszámjegyű találatot ér el, továbbra is életben van (erre a topligákban egyetlen más futballista sem volt képes).

A házi gólkirály azonban nem ő, hanem a tucatnyi találattal záró Luis García lett - tíz év alatt másodszor fordult elő, hogy az Espanyol színeiben egy szezonban nem Tamudo érte el a legtöbb találatot. A klubrekorder helyére ugyan a vezetőség igyekezett januárban pótlást találni, de a Real Zaragozától kölcsönvett brazil Éwerthon nem felelt meg a várakozásnak: fél év alatt mindössze egy gólra volt képes, és Jonathan Soriano ki is szorította az együttesből.

Persze nem Tamudo volt az egyetlen sérültje a csapatnak tavasszal. A védelemből hol Jesús María Lacruz, hol Clemente Rodríguez, hol pedig David Jarque dőlt ki, arról nem is beszélve, hogy Iván de la Pena az egész idény során tucatnyi találkozón lépett pályára.

Ehhez jött még a kameruni kapus, Idriss Kameni hiánya az év elején az Afrika-kupa alatt - ráadásul a nyáron éppen az erre az időszakra megvett portás, Inaki Lafuente is éppen akkor sérült meg, így négy találkozón a fiatal, saját nevelésű hálóőrnek, Francisco Casillának kellett védenie. Mindez azonban együttesen is kevés indok arra, hogy az Espanyol miért esett ennyire vissza tavasszal - a Marca például az egyik elveszített mérkőzés kapcsán azt írta, hogy mintha nem is ugyanazok a focisták szerepeltek volna a csapatban, mint ősszel...

A gyengélkedésnek pedig súlyos következményei lehetnek, amelyek közül az első már meg is történt: Valverde ugyanis bejelentette lemondását. Igaz, a szakember nem sokáig maradt állás nélkül, hiszen két nappal később máris elfogadta a görög Olympiakosz ajánlatát - miközben az Espanyolnál egyelőre keresik az utódját.

A legvalószínűbb, hogy házon belül fogják megtalálni, ugyanis a hírek szerint a posztra a legesélyesebbnek Valverde egykori asszisztense, Bartolomé Márquez számít. A Tintín becenévre hallgató tréner 1982 és 1988 között közel 150 bajnokin szerepelt a csapatban, majd végigjárta a szakmai ranglétrát, és szinte mindegyik utánpótlás-gárdánál dolgozott az egyesületnél. A kérdés már csak az, hogy kik fogják alkotni a keretet a következő idényben, mert a kulcsemberek közül Tamudo kivételével szinte mindenkinek van ajánlata - és egy ilyen szezon után nem biztos, hogy szívesen maradnának.

www.infosport-focivilag.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!