Vágólapra másolva!
Tavaly szeptember óta majd mindegyik sztárklub edzője felett Damoklész kardjaként lebeg egy szakvezető, jelesül José Mourinho neve. A portugál mester akkor állt fel a Chelsea kispadjáról, és azóta nincsen szerződése, de szinte mindenki biztos benne, hogy legkésőbb nyártól már ismét munkába áll - a kérdés csak az, hogy hol...

A portugál edző szinte a semmiből feltűnve lett az európai labdarúgás egyik legismertebb szakvezetője. A Barcelonánál asszisztensként eltöltött időszakából ugyanis nem ismerték valami sokan, de még akkor sem kapták fel sokan a fejüket, amikor 2002 januárjában az FC Porto edzőjének nevezték ki.

A Sárkányoknál azonban Mourinho példátlan sikersorozatba kezdett: a hazai porondon elért diadalok még nem tették volna különlegessé, az viszont annál inkább, hogy 2004-ben UEFA-kupát, egy évvel később pedig Bajnokok Ligáját nyert a csapattal - amely pedig pénzügyi szempontból nem vehette fel a versenyt a topligás klubokkal.

Mourinho ezután került a Chelsea-hez, ahol aztán anyagi korlátok nem nagyon voltak, és az első években kis túlzással azt a futballistát vette meg neki a klub tulajdonosa, Roman Abramovics, akire csak rámutatott.

A londoniak pedig sorra gyűjtötték a trófeákat: két év alatt két bajnokságot nyertek, a portugál szakember pedig gyakran arrogánsnak ható stílusával, nyilatkozataival az angol sajtó kedvence lett - tőle mindig hallhattak valami különlegeset, elvégre ő volt a "Special One". A nemzetközi porondon azonban a Chelsea-vel nem jött össze a nagy diadal, egy kis nüanszon mindig elbukott a gárda, és a hírek szerint Mourinho kapcsolata megromlott Abramoviccsal - állítólag ez vezetett a némileg váratlan tavaly szeptemberi váltáshoz.

A luzitán mester ezt követően is főszereplő maradt a médiában, annak ellenére, hogy nem volt munkája - hiszen Mourinho mindig is hálás interjúalany volt, sohasem hallgatta el a véleményét, legyen szó bármilyen témáról. A fő kérdés persze az maradt, hogy hol dolgozik majd, és menesztése után pár nappal a fogadóirodáknál máris meg lehetett tenni a téteket.

Akkor a legkevesebb pénz azzal lehetett volna nyerni, hogy Mourinho a portugál válogatott szövetségi kapitánya lesz, majd a Tottenham Hotspur kispadja következett - ezekről a lehetőségekről hamarosan kiderült, hogy csak találgatások. A tréner ugyanis egyrészt kijelentette, hogy új kihívást keres, így elsősorban Olasz- vagy Spanyolországban képzeli el a jövőjét, másrészt pedig nem tagadta, hogy szeretné irányítani a portugál válogatottat, de csak 2018 környékén.

Azóta pedig amint kisebbfajta hullámvölgybe került valamelyik olasz vagy spanyol sztárcsapat, a helyi sportsajtó máris előállt Mourinho nevével. Pedig a tréner fizetési igényét ismerve túl sok együttes nem jöhet szóba: a Primera Divisiónból a Real Madrid és a Barcelona (a hírek szerint az év elején a Valencia ajánlatát vissza is utasította a luzitán szakember), a Serie A-ból pedig az Internazionale, az AC Milan, esetleg a Juventus - bár utóbbi azért mostanában nem áll olyan jól anyagilag.

Az utóbbi hetekben pedig végképp felpörögtek az események, de egyelőre továbbra is csak találgatni lehet, hogy Mourinho hol köt majd ki - csak annyi tűnik bizonyosnak, hogy a következő idényben már valamelyik európai sztárcsapatot fogja irányítani. Amikor a Liverpool elleni BL-kiesést követően a fekete-kékek mestere, Roberto Mancini bejelentette, hogy a szezon végeztével távozik a klubtól, egy pillanatra minden egyértelműnek tűnt - nagyon sokan biztosra vették, hogy Mourinho már meg is egyezett Massimo Morattival.

Mancini azonban egy nappal később visszavonta távozási szándékát, és ezzel ismét zavarossá vált a helyzet - ilyen előzmények után nehéz elképzelni, hogy Mourinho mégis az Internél köt ki. A városi rivális, az AC Milan sem éppen úgy szerepel, ahogy a szurkolók szeretnék, de BL-kiesés ide, gyenge bajnoki eredmények oda, a vezetőség a jelek szerint kitart a tréner, Carlo Ancelotti mellett - akinek szerződése 2010-ig érvényes.

Forrás: Getty Images

Spanyolországból ugye a Real Madrid és a Barcelona jöhet szóba, és az utóbbi hetekben mind a két csapattal kapcsolatba is hozták Mourinhót. A Real esetében mindez azért érdekes, mert a királyi gárda egyrészt a nyáron szerződtette a kispadra Bernd Schustert, másrészt pedig a gárda vezeti a spanyol pontvadászatot. Igaz, a BL-ből viszont kiesett, és idén korántsem játszik valami meggyőzően - ezzel együtt úgy véljük, hogy Madridban nem fognak ilyen hamar váltani, még ha a klub története nem feltétlenül utal is erre (1996 óta csak Vicente del Bosque töltött el egy idénynél hosszabb időt a Real kispadján).

Az Barcelona viszont már jobb tippnek tűnik - még ha a katalán szurkolók egy része nem is fogadná szívesen Mourinhót azóta, hogy a portugál még a Chelsea edzőjeként többször is konfliktusba keveredett a Barcával.

Mourinho mellett szól azonban helyismerete (mégis csak éveken keresztül dolgozott a klubnál), és az a tény, hogy stílusa éppen ellenkezik a jelenlegi mester, Frank Rijkaard higgadt, visszafogott, sokszor túlságosan is nyugodt viselkedésével. Mourinho személye biztosan felrázná a Barcát, és sokak szerint a katalánoknál most éppen erre lenne szükség.

www.infosport-focivilag.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!