Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első játéknapján az edzők nagy részének új élményben lesz része. Öten először ülhetnek le a kispadra a sorozatban, másik hét mester pedig első alkalommal irányítja jelenlegi együttesét a BL-ben. A legnagyobb rangadónak kedden a Juventus-Bordeaux és a Marseille-Milan meccs számít, de nagy érdeklődés előzi meg a Real Madrid zürichi fellépését is.

A Real Madrid az elmúlt években rendre kudarcot vallott a Bajnokok Ligájában, öt év alatt egyszer sem jutott el a legjobb nyolc közé, így aztán a mostani szezonban nem is lehet más a célja, mint negyeddöntő elérése.

Az első lépés ehhez a csoportelsőség lenne, így a zürichi győzelem értelemszerűen kötelező feladat - főleg, hogy az ellenfél korábban sohasem szerepelt a Bajnokok Ligájában (az edző, Bernand Challandes is most mutatkozik be a sorozatban). Nem csoda, hogy Zürichben hatalmas a felhajtás, még ha ez nem is csak a hazai együttesnek köszönhető: a jegyeket a múlt héten 39 perc alatt elkapkodták (volt, aki hat órát állt sorba érte), hétfőn pedig a Real sztárjait váró szurkolók megbénították a zürichi repülőtér közlekedését.

Manuel Pellegrini számára ez lesz az első BL-mérkőzés a madridiak kispadján, és várhatóan a hét végén csereként pályára küldött Cristiano Ronaldóra és Raúlra ezúttal kezdőként számít. Iker Casillas pedig abban bízik, hogy jubileumi mérkőzésén nem lesz sok dolga: a kapus 100. BL-fellépésére készül, amivel egy exkluzív klub tagja lesz, eddig ugyanis csak tíz játékos szerepelt legalább 100 alkalommal a Bajnokok Ligájában.

A csoport másik mérkőzésén is lesz egy BL-debütáns edző a brazil Leonardo személyében, aki az AC Milant irányítja - a pletykák szerint, ha a csapat eredményei nem javulnak, akkor már nem sokáig. A Milan a hétvégén egy pocsék meccsen csak gól nélküli döntetlent játszott a Livornóval, és az olasz média kereszttüze leginkább Ronaldinhóra irányul, akit már az 55. percben lecseréltek - akadt olyan olasz újságíró, aki a Teletubbies egyik szereplőjéhez hasonlította a brazilt (a La Gazzetta dello Sport mindössze négyes osztályzattal értékelte játékát).

A hírek szerint a brazil kimarad a kezdő tizenegyből Marseille-ben, ahol Clarence Seedorf helyettesíti. Az OM a Milan mumusa, hiszen a két csapat eddig háromszor találkozott az első számú európai kupában, és az olaszok egyszer sem tudtak nyerni - 1993-ban a döntőben kaptak ki a franciáktól. Didier Deschamps, aki akkor a pályán erősítette az Olympique-et, most pedig a kispadról irányítja a csapatot, taktikailag szeretné meglepni az olaszokat: a megszokott 4-3-3 helyett 4-4-2-ben küldheti pályára együttesét.

Forrás: AFP

Nem ez lesz az egyetlen francia-olasz párharc a játéknapon, hiszen a Girondins Bordeaux a Juventushoz látogat. A torinóiak mestere, Ciro Ferrara most mutatkozik be a BL-ben edzőként, ellenfele az egykori nápolyi klubtárs, Laurent Blanc lesz.

Ferrara eddig mindegyik tétmérkőzését megnyerte a Juve trénereként, ám ezúttal nem számíthat sem Diegóra, sem pedig Alessandro del Pieróra - az irányító szerepköre így a fiatal Sebastian Giovincóra vár, aki épp a minap panaszkodott amiatt, ha brazilnak született volna, biztosan többet játszana.

A két klub múltja több ponton is összefonódik: 1985-ben a BEK elődöntőjében két fantasztikus mérkőzést játszottak egymással (az olaszok végül 3-2-es összesítéssel jutottak tovább), és a Juve 1996-ban a Bordeaux-tól szerződtette Zinédine Zidane-t.

Először irányítja csapatát a Bajnokok Ligájában a Maccabi Haifa edzője, Elisha Levy is, a klub viszont már harmadszor szerepel a legjobbak között - ám első alkalommal játszik Izraelben, korábbi otthoni mérkőzéseit ugyanis biztonsági okokból kénytelen volt Cipruson rendezni.

Azonban a hazai pálya előnye most sem érvényesül teljesen, hiszen a Maccabi stadionja nem felel meg az UEFA követelményeinek, így pályaválasztóként Ramat Ganban játssza.

Az ötödik BL-újonc szakvezető az APOEL Nicosia szerb mestere, Ivan Jovanovic.

Forrás: AFP

Schweinsteigeréknek Izraelben is akadt rajongójuk

A spanyol Juande Ramos számára a BL nem jelent újdonságot, hiszen a Sevillával és a Real Madriddal is szerepelt már a sorozatban, ám a Wolfsburg elleni találkozó csak a második 90 perce lesz a CSZKA Moszkva kispadján. A hét végi bemutatkozása mindenesetre jól sikerült, elvégre csapata 3-0-ra legyőzte a Krilja Szovjetov Szamarát.

Ezt a csoportot a Besiktas és a Manchester United teszi teljessé, és a két együttes isztambuli összecsapását hatalmas biztonsági készülődés előzi meg, hiszen az angol-török párviadalok nem éppen a nyugodt légkörükről ismertek. A manchesteriek eddigi öt, törökországi BL-mérkőzésükből csak egyet tudtak megnyerni (még 1996-ban), a Besiktasnak viszont kifejezetten rosszak az emlékei az angol együttesekkel szemben - 2006-ban 8-0-ra kapott ki a Liverpooltól, ami mind a mai napig rekordot jelent a sorozatban.

Carlo Ancelotti is megkezdi a kupamenetelést a Chelsea-vel - a londoniak nem titkolt célja, hogy végre eljussanak a végső győzelemig a sorozatban. A tavaszi, Barcelona elleni elődöntőt követő botrány miatt eltiltott Didier Drogba és Bosingwa nem léphet pályára, ám a Porto ellen így is kötelező a győzelem a Chelsea-nek, hiszen a klub 18 mérkőzés óta veretlen a Stamford Bridge-en.

A keddi program:
A csoport: Juventus - Bordeaux, Maccabi Haifa - Bayern München
B csoport: Wolfsburg - CSZKA Moszkva, Besiktas-Manchester United
C csoport: FC Zürich - Real Madrid, O. Marseille - AC Milan
D csoport: Chelsea - Porto, Atlético Madrid - APOEL Nicosia

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről