A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
15:15TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:30TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl
Élő:
Vágólapra másolva!
Habár az argentin a futballszövetség még mindig nem jelentette be, hogy ki lesz a világbajnokság után távozott Diego Maradona utódja a szövetségi kapitányi poszton, a vb-győztes spanyolok legyőzése után nehezen lehetne megmagyarázni, ha nem az ideiglenesen megbízott Sergio Batistát választanák. A szakember elképzelései nagyban eltérnek a Maradona által járt úttól.

Miközben az európai válogatottak két hónappal a világbajnokságot követően már megkezdték a 2012-es Eb selejtezőit, addig a dél-amerikaiak egészen jövő nyárig csak barátságos mérkőzéseket játszanak. A következő vb selejtezősorozata csak a 2011-es Copa América után kezdődik, így ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy ahol szükséges, új csapatot építsenek. Ennek megfelelően Peru, Ecuador és Kolumbia szövetsége is új kapitányt nevezett ki a válogatott élére: a peruiaknál az uruguayi Sergio Markarián, az ecuadoriaknál Reinaldo Rueda, a kolumbiaiaknál pedig Hernán Dário Gómez feladata, hogy jövő nyárra, illetve a vb-selejtezőkre egy ütőképes csapatot rakjon össze.

A Dél-Afrikában a vártnál gyengébben szerepelt argentin csapatnál viszont még nem tudni, hogy ki lesz Diego Maradona végleges utódja, pedig a válogatott számára a szokásosnál is fontosabb lesz a Copa América (amit 1993 óta nem sikerült megnyerni), elvégre a tornát Argentínában rendezik. Bár az argentin szövetség még nem döntötte el, hogy kit nevezzen ki, a világbajnok spanyolok 4-1-es legyőzése meglehetősen erős érv az együttest ideiglenesen irányító Sergio Batista mellett.

Batista elhatárolódik Maradonától

A Buenos Airesben lejátszott barátságos találkozón a spanyolok ugyan kissé tartalékosan játszottak (Sergio Ramost és Fernando Torrest pihentette Vicente del Bosqe, Carles Puyol sérülés miatt hiányzott, és Xavi is csak a második félidőben állt be), de a magabiztos argentin diadal így is muníciót adott Batistának, és egyben bizonyította, hogy az argentin válogatott valóban rendkívül eredményes lehet. Batista ugyan már az augusztusi, Írország elleni barátságos mérkőzésen is leülhetett a kispadra, de a keretet akkor még nem ő, hanem a korábban Maradona segítőjeként a szövetségnél dolgozó Carlos Bilardo állította össze. Ezúttal már az egykori kiváló középpályásé volt a felelősség, aki igyekezett is hangsúlyozni, hogy az ő csapata sok mindenben különbözik Maradonáétól.

Meghívót küldött például az elődje által mellőzött Javier Zanettinek, Ever Banegának és Estebán Cambiassónak is, sőt, mind a három játékost a kezdőbe nevezte. Részben ennek is köszönhetően a csapat sokkal masszívabb volt, mint a vébén, ahol Maradona a középpályán legtöbbször a Maxi Rodríguez, Javier Mascherano, Ángel di María sort játszatta, és a trióból csak Mascherano védekezett, ugyanakkor Lionel Messinek gyakorlatilag vissza kellett lépnie az irányító szerepkörébe, túl messzire kerülve a kaputól emiatt.

Batista szintén a 4-3-3-as felállást választotta, azonban mindhárom középpályása a labdaszerzés nemzetközi nagymestere, sokoldalú játékos: Mascherano mellett Cambiasso és Banega futballozott. A három csatár (Messi, Carlos Tévez és Gonzalo Higuaín) viszont rendkívül sokat változtatta a helyét, és remekül kombinált, az első gólt például az alapvetően a jobb szélen futballozó Messi a bal oldalról szerezte.

A spanyolok legyőzése sokat érhet

Túlzott következtetéseket persze nem szabad levonni egy barátságos mérkőzésből, amelyre az egyik csapatnak sokkal kevesebb felkészülési ideje volt (a spanyolok négy nappal korábban Eb-selejtezőt játszottak, még ha csak Liechtenstein ellen is), a másik pedig nagyon komolyan vette az összecsapást. Az argentinoknak a világbajnok legyőzése nem csak presztízsdiadalt jelentett, a vébén leégett sztárok számára bizonyítási lehetőség volt a hazai közönség előtt (Argentína barátságos mérkőzést nagyon ritkán játszik Buenos Airesben), de ugyanez igaz volt a Dél-Afrikában mellőzött labdarúgókra is. Nem is beszélve Batistáról, miután az argentin szövetség elnöke kijelentette, hogy az ideiglenesen kinevezett tréner további sorsa nagyban függ az eredményeitől.

Sokak szerint már Maradona helyett is Batistát kellett volna kinevezni a válogatott élére. Amikor 2008-ban Alfio Basile lemondott a szövetségi kapitány posztról, akkor kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy a Pekingben az olimpiai válogatottal aranyérmet nyerő, a játékosok többségét jól ismerő Batista legyen az utódja. A szövetség inkább a komoly edzői rutinnal nem rendelkező Maradonát választotta, Batista maradt az U20-as csapatnál, amellyel viszont nem tudott kijutni a 2009-es korosztályos vébére, és ez aláásta a tekintélyét. A spanyolok legyőzése ezt hozta vissza, és ha a szövetség véglegesíti a nagyválogatottnál, akkor jövő nyáron ő irányíthatja a csapatot a hazai rendezésű Copa Américán.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!