Vágólapra másolva!
Szombaton a Hamburg elleni bajnokin Dárdai Pál először volt kezdő idén a Herthában, ám szereplése nem elsősorban ezért maradt emlékezetes. A magyar középpályás ugyanis beállította a klubrekordot az élvonalbeli mérkőzések tekintetében, márpedig a topligákban nagyon ritka, hogy egy légiós hasonló csúcsot érjen el bármelyik egyesületnél.

Dárdai az év elején sérüléssel bajlódott, így a tavasszal korábban csak egyetlen bajnokin játszott, a Freiburg ellen hat percet kapott. A hét végén azonban a Hamburg ellen már számíthatott rá Friedhelm Funkel edző, a magyar középpályás a tizedik forduló után volt ismét kezdő. Ez volt Dárdai 280. élvonalbeli mérkőzése a berlini együttesben, és ezzel beállította a klubrekordot, amit 1980 óta Michael Sziedat tartott. Ő kilenc szezon alatt játszott ennyi mérkőzést a Bundesligában, míg Dárdainak ez már a 13. idénye a német évonalban. Sziedat négy éven keresztül az Eintracht Frankfurtban is focizott, majd karrierje végén visszatért az akkor már másodosztályú berliniekhez, Dárdai pedig az első fél évet töltötte a Bundesliga 2-ben a csapattal (a második ligában tíz találkozón szerepelt).

Dárdain kívül csak két idegenlégiós mondhatja tartja a klubrekordot a Bundesligában, ám egyik sem olyan nag ymúltú egyesület, mint a Hertha BSC. A Wolfsburg először 1997-ben került fel a legjobbak közé, azóta tagja a Bundesligának, a klubrekorder pedig a szlovák Miroslav Karhan, aki 2001 és 2007 között összesen 173 bajnokin játszott a zöld-fehéreknél. Karhan jelenleg a Mainz futballistája, ahol viszont a macedón Nikolce Noveski a csúcstartó 115 mérkőzéssel, amit hétről hétre gyarapít.

A többi Bundesliga-csapatnál viszont hazai futballisták vezetik az örökranglistát, és az is ritkaságnak számít, ha egy-egy idegenlégiós odafér az élmezőnybe. Így például a Borussia Dortmundnál a brazil Dedé a második (315 mérkőzés), arra azonban semmi esélye nincs, hogy megelőzze a listavezető Michael Zorcot (463).

Hasonló a helyzet a többi topligában is: mindenhol hazai a csúcstartó, és csak nagyon kevés külföldit találunk, aki befér az első tízbe. Nincs légiós az első tíz között az AC Milannál, a Juventusnál, a Barcelonánál, az AS Románál a brazil Aldair a hatodik, a Fiorentinánál a svéd Kurt Hamrin a negyedik, a Real Madridnál Roberto Carlos a kilencedik. Csupán az Internazionale argentin játékosának, Javier Zanettinek van reális esélye arra, hogy az élre álljon: ő jelenleg 488 mérkőzésnél tart az Inter színeiben, míg a rekorder Giuseppe Bergomi 519-cel fejelezte be, így Zanetti a következő szezon végére akár meg is előzheti őt.

Az angol kluboknál sok esetben más nemzetiségű, de brit labdarúgó játszotta a legtöbb mérkőzést. Az Arsenalnál az ír David O'Leary áll az örökranglista élén, az Aston Villában a skót Charlie Aitken, az Evertonban pedig a walesi Neville Southall szerepelt a legtöbb alkalommal. A Premier League-ben az egyetlen "kontinentális" játékos, aki az élmezőnyben van valamelyik egyesület örökranglistáján, az a legendás német kapus, Bert Trautmann. Ő annak idején hadifogolyként került Angliába a második világháború után, és a negyedik legtöbb meccset játszotta a Manchester Cityben.

A statisztikák azt mutatják, hogy egy sztárcsapatnál minimális az esélye annak, hogy egy idegenlégós kerüljön a lista élére, míg egy kiscsapatnál ha valaki huzamosabb ideig jó teljesítményt nyújt, akkor előbb-utóbb elviszi egy tehetősebb klub, ezért nem állíthat fel rekordot. Annak idején Dárdait is csábította a Bayern München, de ő inkább maradt Berlinben, és beírta magát az egyesület történelmébe.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!